Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Οι δικηγόροι που στάθηκαν απέναντι από την Χρυσή Αυγή μιλούν μετά την ολοκλήρωση της ιστορικής δίκης

Οι άνθρωποι που στάθηκαν απέναντι από την εγκληματική οργάνωση εντός της δικαστικής αίθουσας αδιάκοπα εδώ και πέντε μισή χρόνια διεκδικώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη μιλούν λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της ιστορικής δίκης.
The Press Project
Nikos Libertas / SOOC

Θανάσης Καμπαγιάννης: Είναι μια μέρα που μπορεί να κλαίμε, αλλά κλαίμε από τη χαρά μας

Σήμερα είναι μια μέρα νίκης και είναι μια μέρα δικαίωσης. Είναι μια μέρα που μπορεί να κλαίμε, αλλά κλαίμε από τη χαρά μας. Στο πρόσωπο του Παύλου Φύσσα και της Μάγδας Φύσσα δικαιώνονται όλοι οι αντιφασίστες και αντιφασίστριες που όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Στο πρόσωπο του Αμπουζίντ Εμπάρακ και του Σαχζάτ Λουκμάν δικαιώνονται οι χιλιάδες μετανάστες που χτυπήθηκαν μαχαιρώθηκαν ή ακόμα και δολοφονήθηκαν από τη ναζιστική οργάνωση. Στο πρόσωπο των κομμουνιστών συνδικαλιστών δικαιώνονται οι εργάτες και οι εργάτριες που βγάζουν το μεροκάματό τους και την ίδια στιγμή είναι μαχητές στις τάξεις τους.

Σήμερα δεν είναι μέρα που μπορούν να πανηγυρίζουν όψιμα εκείνοι που από το πολιτικό σύστημα ενίσχυσαν πολύ πλευρα τη ναζιστική οργάνωση. Είναι μέρα που εξακολουθούμε να ζητάμε από τους κρατικούς μηχανισμούς όλοι εκείνοι που συνέργησαν και ενίσχυσαν στην εγκληματική δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής. Θέλουμε να πούμε από εδώ ότι απέναντι στη Μάγδα Φύσσα είχαμε ένα μεγάλο χρέος, ένα μεγάλο καθήκον κι αυτό το καθήκον θεωρούμε ότι το εκπληρώσαμε. Και θα πρέπει πλέον να συμπορευτούμε με αυτήν την οικογένεια και στο Εφετείο για να υπερασπιστούμε αυτήν την ιστορική απόφαση.

Τα θύματα ζήτησαν Δικαιοσύνη και έχουν δε δικαίωμα να αποζημιωθούν και οικονομικά για όσα πέρασαν. Χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση για να εκπληρωθεί αυτό το αίτημά τους. Αφιερώνουμε αυτή τη νίκη στους εκατοντάδες και τους χιλιάδες ανθρώπους που στάθηκαν απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Αν δεν το είχαν κάνει η ιστορία αυτού του τόπου θα ήταν διαφορετική.

Χρύσα Παπαδοπούλου: Με μία δικαστική απόφαση δεν τελειώνουμε με τον ναζισμό

Είναι μία δικαίωση για την οικογένεια του Παύλου. Είναι μία δικαίωση για όλα τα θύματα της ναζιστικής βίας στην Ελλάδα. Είναι συγκινητικές οι στιγμές.

Θέλω να πω ότι η οικογένεια του Παύλου αντιλήφθηκε από την πρώτη στιγμή ποιο ήταν το διακύβευμα αυτής της δίκης. Το διακύβευμα αυτής της δίκης δεν ήταν μόνο η ποινική καταδίκη του δολοφόνου, του Ρουπακιά, ήταν η ποινική καταδίκη αυτών που εκπαίδευσαν και όπλισα το χέρι του Ρουπακιά. Με τη σημερινή του απόφαση του δικαστήριο απένειμε δικαιοσύνη.

Δεν έχει τελειώσει ο αγώνας ούτε μέσα στα δικαστήρια, ούτε έξω από τα δικαστήρια. Θα έχουμε το Εφετείο που θα πρέπει να είμαστε όλοι εκεί. Όπως έχουμε πει πολλές φορές με μία δικαστική απόφαση δεν τελειώνουμε με τον ναζισμό. Το θέμα περνά στα χέρια της κοινωνίας.

Κώστας Παπαδάκης: Η προσπάθεια αναβίωσης του ναζισμού και νομιμοποίησης της ναζιστικής, εγκληματικής βίας δεν πέρασε στην Ελλάδα

Η 22η Οκτωβρίου 2020 μένει στην ιστορία σαν μία ημέρα δικαιοσύνης. Είναι η ημέρα που τελείωσε η δίκη της Χ.Α μετά από 5,5 χρόνια και δύο μέρες και μετά από 465 συνεδριάσεις. Το δικαστήριο αποφάσισε για το ανασταλτικό αποτέλεσμα της έφεσης ανάλογα και δίκαια με τη βαρύτητα των εγκλημάτων, με την επικινδυνότητα των δραστών, σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση που έκρινε 50 ένοχους για την εγκληματική οργάνωση.

Η προσπάθεια αναβίωσης του ναζισμού και νομιμοποίησης της ναζιστικής, εγκληματικής βίας δεν πέρασε στην Ελλάδα γιατί το δικαστήριο αυτό με την ισχυρή παρουσία του αντιφασιστικού κινήματος έβαλε οριστική ταφόπλακα. Η σημερινή δίκη μένει στην ιστορία γιατί απέρριψε όλο το παραμύθι της οργανωμένης κλάψας των προηγούμενων ημερών και της προσπάθειας παρέλκυσης μέχρι και την τελευταία στιγμή από αρκετούς και φυσικά δε μάσησε τις παιδιάστικες δικαιολογίες.

Φεύγουμε από τη δίκη με το κεφάλι ψηλά απέναντι στην ελληνική κοινωνία, απέναντι στη Μάγδα Φύσσα και τα θύματα της Χρυσής Αυγής και θυμίζουμε ότι υπάρχει μία σοβαρή ακόμα εκκρεμότητα, την οποία το δικαστήριο αυτό δεν ήταν υπεύθυνο να λύσει, γιατί είναι η ώρα να αποζημιωθούν και οικονομικά τα θύματα της Χρυσής Αυγής και οι οικογένειες τους με νομοθετική πράξη που θα τους απαλλάξει από την ανάγκη μιας νέα χρονοβόρας και πολυδάπανης προσφυγής στα αστικά δικαστήρια. Αυτό περιμένουμε να κάνουν ομόφωνα τα κοινοβουλευτικά κόμματα δείχνοντας τη συνέπεια τους στις αντιφασιστικές διακηρύξεις τους πλέον στην πράξη.

Παναγιώτης Σαπουντζάκης: Η σημερινή απόφαση έχει διεθνές αντίκτυπο

Η σημερινή απόφαση έχει διεθνές αντίκτυπο και είναι οδηγός για το διεθνές αντιφασιστικό κίνημα ενόψει της ανερχόμενης δράσης των φασιστικών, ναζιστικών δυνάμεων σε όλο τον κόσμo.

Ελευθερία Τομπατζόγλου: Ο αγώνας θα συνεχιστεί στην κοινωνία

Με την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου και τη μη χορήγηση ανασταλτικού αποτελέσματος για την έφεση στην πλειονότητα των κατηγορουμένων ολοκληρώθηκε η μεγάλη νίκη που είχε ξεκινήσει με την καταδίκη τους στις 7 Οκτώβρη.

5,5 χρόνια δόθηκε μία μάχη για να αποδείξουμε το αυτονόητο, μία μάχη για να δικαιωθεί το αίμα του Παύλου και των υπόλοιπων θυμάτων της Χ.Α.

Κι από εδώ και πέρα συνεχίζουμε, υπάρχει ο β΄ βαθμός. Ο αγώνας θα συνεχιστεί στην κοινωνία ο καθένας από το μετερίζι του. Το θέμα είναι ότι επιτέλους αυτό που φωνάζουν τα θύματα της Χ.Α επί δεκαετίες επισφραγίστηκε πλέον και θεσμικά.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου