Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Μάσκες χρειαζόμαστε, όχι σημαίες


Θυμάστε τον Κωνσταντάτο όταν γινόταν ο καλύτερος βαστάζος της ΝΔ, όταν κατηγορούσε για λαϊκισμό όσους ζητούσαν 15 μαθητές ανά τάξη ως ένα ανέφικτο αίτημα; Ε μας θύμισε σήμερα τι σημαίνει αληθινός και βαθύς λαϊκισμός. Μοίρασε σε κάθε μαθητή από μία ελληνική σημαία για να την κρεμάσουμε στα μπαλκόνια μας. Αλήθεια αυτό μας έλειπε τώρα. Την ώρα που πλησιάζουμε τα 1000 κρούσματα την ημέρα, δεν του πέρασε ούτε μία στιγμή από το μυαλό να μοιράσουν επιπλέον μάσκες στου μαθητές στους εκπαιδευτικούς και του γονείς. Καμία αίσθηση της ευθύνης δεν νιώθουν ντροπή για το φιάσκο με τις τεράστιες μάσκες στην αρχή της χρονιάς, καμία διάθεση για να το διορθώσουν. Ας μας εξηγήσει κάποιος με πειστικό τρόπο γιατί πρέπει να σπαταλιούνται χρήματα σε σημαίες όταν όλη η κοινωνία δίνει τη μάχη με την πανδημία;

Θα πουν βέβαια τα γνωστά παπαγαλάκια ότι μας ενοχλούν οι ελληνικές σημαίες και για αυτό γκρινιάζουμε. Κανένα όμως σύμβολο δεν είναι ουδέτερο ποτέ δεν μπορεί να χωριστεί από το ποιος και πως το χρησιμοποιεί. Ναι μας ενοχλούν οι ελληνικές σημαίες όταν γίνονται σύμβολα εθνικισμού, πατριδοκαπηλίας και ανευθυνότητας. μας ενοχλούσαν όταν γίνονταν όπλα στα τάγματα εφόδου των χρυσαυγητών. Αλήθεια τι κρατάμε από αυτή την ιστορία; Η δημοτική αρχή δεν βρήκε ποτέ το κουράγιο να πει μια κουβέντα σε αυτή τη δίκη, δε χάνει καιρό όμως σε εθνικιστικές γραφικότητες.

Μας ενοχλούν οι εθνικές υπερβολές (βλ τεράστια σημαία στο δημαρχείο) γιατί δεν αναδεικνύουν την αγάπη για τον τόπο μας αλλά τη μισαλλοδοξία, ενισχύουν εθνικιστικά και φασιστικά ρεύματα στην κοινωνία. Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι εδώ και χρόνια η δημοτική αρχή αποτελεί μέρος τους.

Μας ενοχλεί που οι αντιλαϊκές πολιτικές, οι εξοπλισμοί, οι ανταγωνισμοί στο αιγαίο κτλ όλα βαφτίζονται εθνικά συμφέροντα λες και δε βλέπουμε ότι κάποιοι λίγοι κερδίζουν ενώ οι περισσότεροι χάνουν. Όταν αυτοί μιλάνε συνέχεια για πατρίδες, ετοιμαζόμαστε για νέα δεινά.

Δεν έχουμε ανάγκη από εθνικά υποκατάστατα. Δε θα μας λείψουν οι παρελάσεις, δεν έχουμε ανάγκη τα μαχητικά αεροπλάνα πάνω από τα κεφάλια μας, άχρηστα ήταν και πριν, άχρηστα είναι τώρα, άχρηστα θα είναι και μετά την πανδημία..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου