Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Δείχνουν την Τουρκία, βομβαρδίζουν τον λαό

Γιάννης Ελαφρός
▸ Αντιπολεμικές κινητοποιήσεις στις 24/10 ενάντια σε εξοπλισμούς, αύξηση θητείας, ανταγωνισμούς για τις ΑΟΖ
Υπέρ βωμών και… ΑΟΖ, υπέρ εξορύξεων, πολυεθνικών και εξοπλισμών, μας καλεί το σύστημα. Το επόμενο Σάββατο 24 Οκτώβρη, στις 1 μ.μ. στα Προπύλαια, θα «φυσάει κόντρα», θα σηκωθούν πανό που θα χαλούν τη σούπα της εθνοσωτήριας συναίνεσης. Σχήματα και κινήσεις φοιτητικής και εργαζόμενης νεολαίας, ο Ανυπόταχτος Μαθητής, αριστερές αντικαπιταλιστικές κινήσεις γειτονιάς, εργατικές συσπειρώσεις και παρεμβάσεις, ο ΣΥΠΡΟΜΕ και αντιρατσιστικές συλλογικότητες, καθώς και οργανώσεις της επαναστατικής και αντιιμπεριαλιστικής Αριστεράς, μεταξύ αυτών το ΝΑΡ και η νεολαία για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, ανταποκρίθηκαν στο αρχικό κάλεσμα του Δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» και της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων και μετά από δύο ανοικτές συσκέψεις αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αντιπολεμική κινητοποίηση το Σάββατο 24 Οκτώβρη. Αντίστοιχη κινητοποίηση θα γίνει την ίδια μέρα και στη Θεσσαλονίκη (Καμάρα 1 μ.μ.), ενώ προετοιμασίες υπάρχουν στην Πάτρα και αλλού.

Η αντιπολεμική κινητοποίηση της 24/10 δεν μένει σε μια γενικόλογη καταγραφή, αλλά έχει συγκεκριμένες στοχεύσεις, απαντώντας στις κύριες αιχμές της κυβερνητικής επίθεσης για τα «εθνικά θέματα» στο εσωτερικό και επιχειρώντας να συνδέσει τις διεκδικήσεις λαού και νεολαίας για τα δικαιώματά τους με την αντιπολεμική και αντιιμπεριαλιστική πάλη, ενάντια στα τυχοδιωκτικά σχέδια της ελληνικής αστικής τάξης.

Ως βασικά συνθήματα της κινητοποίησης στις 24/10 συζητήθηκαν στην προχθεσινή σύσκεψη τα εξής: Πάλη για την ειρήνη των λαών/όχι πολέμους για ΑΟΖ & πετρέλαια. STOP στο νέο όργιο πολεμικών εξοπλισμών/λεφτά για παιδεία, υγεία, κοινωνικές ανάγκες. Όχι στις χιλιάδες προσλήψεις μισθοφόρων στρατιωτών, στη στράτευση στα 18 και την αύξηση της θητείας, στη στρατιωτικοποίηση και την αστυνομοκρατία. Κάτω τα χέρια από πρόσφυγες-μετανάστες. Κοινός αγώνας σε Ελλάδα-Τουρκία ενάντια σε κυβερνήσεις, ΝΑΤΟ και ΕΕ.
«Μα καλά, τη στιγμή που μας απειλεί η Τουρκία, αυτοί κάνουν αντιπολεμική διαδήλωση κατά των εξοπλισμών;», ρωτούν εχθροί και άσπονδοι φίλοι. Μα ακριβώς επειδή τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα είναι αναγκαία η ενεργοποίηση του αντιπολεμικού κινήματος. Γιατί το παιχνίδι των ανταγωνισμών μεταξύ ελληνικής και τουρκικής ολιγαρχίας για το ποιος θα πάρει μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα της ΝΑ Μεσογείου, στο πλαίσιο της ευρύτερης αντιπαράθεσης των ιμπεριαλιστικών κέντρων, δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά συμφέροντα των λαών σε Ελλάδα και Τουρκία, που θα υποχρεωθούν να πληρώσουν με ιδρώτα, δάκρυα, αίμα και περιβαλλοντική ρύπανση την αρπαχτή των πολυεθνικών. Δεν υπάρχουν αθώες περιστερές σε Άγκυρα και Αθήνα. Σήμερα η τουρκική κυβέρνηση Ερντογάν επιχειρεί με τη στρατιωτική της ισχύ να οριοθετήσει σύμφωνα με την επεκτατική της λογική την ΑΟΖ της Τουρκίας (γιατί αυτό επιχειρεί να κάνει το Ορούτς Ρέις) και να προκαλέσει ίσως ένα πολεμικό επεισόδιο που θα αναβαθμίσει τη θέση της. Δεν μπορούμε να ξεχνάμε πως οι ελληνικές κυβερνήσεις επιχείρησαν να κατοχυρώσουν τα δικά τους μαξιμαλιστικά σχέδια για την ελληνική ΑΟΖ, αξιοποιώντας τη συμμετοχή στην ΕΕ και τις συμμαχίες με ΗΠΑ, Ισραήλ και αντιδραστικά αραβικά καθεστώτα.
Η ελληνική αστική τάξη και η κυβέρνησή της εναλλάσσουν και συνδυάζουν και τις δύο τακτικές για να πετύχουν το στόχο τους στον ανταγωνισμό με την Τουρκία — και την πολεμική προετοιμασία και στρατιωτική κινητοποίηση (πιο έντονη και ευρεία τον ΙούλιοΑύγουστο) και τη διπλωματία, με κάλεσμα για διαπραγματεύσεις, που όμως δεκαετίες δεν ξεκινούν. Κι ενώ δείχνει την «τουρκική απειλή», προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς πλέον την επίθεση κατά των εργαζομένων, της νεολαίας και των προσφύγων-μεταναστών.
Ήδη στον προϋπολογισμό του 2021 οι δαπάνες για εξοπλισμούς πενταπλασιάστηκαν, από 0,5 δισ. στα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ και οι δαπάνες για την αστυνομία και την καταστολή των προσφύγων μεγάλωσαν! Εν μέσω πανδημίας, με τραγικές ελλείψεις σε υγεία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια, με τεράστια ανεργία και φτώχεια, η κυβέρνηση πετά 2,5 δισ. σε ένα χρόνο σε όπλα! Κι αυτό είναι μόνο το ορεκτικό για το μεγάλο φαγοπότι των εμπόρων όπλων και των μιζαδόρων, που αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τα 10 δισ. τα επόμενα χρόνια. Οι επιλογές αυτές έχουν βαριές συνέπειες στον λαό.

2,5 δισ. για όπλα το 2021, όταν με 450 εκατ. καλύπτεται το ΕΣΥ!

Η μισθοδοσία για την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων στο ΕΣΥ (περίπου 30.000) δεν ξεπερνάει τα 450 εκατ. ετησίως, ούτε το ένα εικοστό του κόστους της νέας αγοράς του αιώνα, σύμφωνα με στοιχεία των μαχόμενων γιατρών. Το κόστος νοσηλείας ασθενή στη δημόσια ΜΕΘ είναι 883,2 ευρώ ανά ημέρα, ενώ το κόστος πτήσης ενός F-16 είναι 15.000 ευρώ την ώρα. Με 40 εκατ. θα μπορούσε να τριπλασιαστεί ο αριθμός των αναγκαίων τεστ μοριακού ελέγχου στα δημόσια ιδρύματα και η ταχύτητα έκδοσης των αποτελεσμάτων. Θα μπορούσαν να κάνουν δωρεάν οι λαϊκές οικογένειες τεστ και να ελεγχθεί καλύτερα η διάδοση του κορονοϊού.

Πριν ακόμα έρθουν τα Ραφάλ και οι φρεγάτες, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αρχίσει να βομβαρδίζει τα δικαιώματα λαού και νεολαίας!

Πριν ακόμα έρθουν τα Ραφάλ και οι φρεγάτες, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αρχίσει να βομβαρδίζει τα δικαιώματα λαού και νεολαίας!
Την ίδια ώρα ανακοινώνει την πρόσληψη 15.000 Επαγγελματικών Οπλιτών, σε μία από τις μεγαλύτερες φουρνιές εδώ και δεκαετίες, ενισχύοντας τα μισθοφορικά και αντιδημοκρατικά χαρακτηριστικά του στρατού. Βεβαίως, λεφτά για εκπαιδευτικούς και υγειονομικούς δεν περισσεύουν… Επίσης, η ΝΔ προετοιμάζει την αύξηση της στρατιωτικής θητείας, ενώ έριξε και την απειλή για στράτευση στα 18, μέτρο που έχει εγγενείς δυσκολίες για τον στρατό (έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού), αλλά στοχεύει στην εθνικιστική και μιλιταριστική πειθάρχηση της νεολαίας, καθώς «στο μυαλό είναι ο στόχος».

Βεβαίως, η κυβέρνηση βρίσκει και τα κάνει, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ντυθεί την πολεμική λεοντή και ζητά επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια(!), ενώ το ΚΙΝΑΛ αδιαπέραστες «κόκκινες γραμμές». Την ίδια ώρα, οι εθνικιστές του Κολωνακίου, εκ του ασφαλούς, ζητούν να βυθιστεί το Ορούτς Ρέις. Όσο για το ΚΚΕ, σωστά καταγγέλλει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια αλλά βλέπει μόνο την τουρκική επιθετικότητα, αναπαράγοντας την αστική προπαγάνδα για τα εθνικά δικαιώματα, αφοπλίζοντας έτσι το κίνημα σε μια κρίσιμη στιγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου