Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Ο Στρατός βάζει το χέρι βαθιά στην τσέπη των φαντάρων

Είμαστε στρατιώτες της Ε΄ ΕΣΣΟ στο Στρατό Ξηράς και ήδη πριν την κατάταξή μας γνωρίσαμε το βαρύ οικονομικό κόστος της στρατιωτικής θητείας. Από την πρώτη μέρα, εμείς και οι οικογένειές μας βάλαμε βαθιά το χέρι στην τσέπη. Μια τσέπη, βέβαια, που οι μνημονιακές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) την έχουν αδειάσει ήδη αρκετά.

Πολλοί από εμάς, έχουμε έρθει κατευθείαν από καλοκαιρινή εργασία-σεζόν των συνεχόμενων 12ώρων, γνωρίζοντας ότι πρέπει να συγκεντρώσουμε λεφτά για τη ζωή μέσα στο στρατόπεδο.

Μπορεί να περιμέναμε ότι διάφορα θα μας τα παρείχε δωρεάν ο στρατός, ωστόσο από την πρώτη μέρα βρεθήκαμε στις ουρές του ΚΨΜ για να τα βάλουμε από την τσέπη μας:

-          Τα υλικά για το Μ71 χρειαζόταν να τα πληρώσουμε (δεύτερος αφρός ξυρίσματος, ξυραφάκια, οδοντόβουρτσες) υπό την απειλή της ποινής, αν δεν τα είχαμε όλα την ώρα της επιθεώρησης.

-          Βάζουμε έως 4 Ευρώ για το πλύσιμο των ρούχων μας, είτε των στρατιωτικών είτε των πολιτικών. Αυτό θα περίμενε κανείς να το εξασφαλίζει το στρατόπεδο για την καθαριότητα των θαλάμων, πόσο μάλλον σε εποχές πανδημίας με δεκάδες κρούσματα καθημερινά να απειλούν την υγεία μας.

-          Δεν μας έδωσαν λουκέτα την ημέρα της κατάταξής μας, ωστόσο ήμασταν υποχρεωμένοι να αγοράσουμε γιατί οι εξαρτήσεις και το όπλο μας θα ήταν αφύλαχτα με τον κίνδυνο να φάμε ποινή αν χάσουμε κάτι. (4 Ευρώ τα λουκέτα)

-          Ό,τι χρήσιμο δεν μας δόθηκε στην κατάταξή μας, από σημαίες μέχρι και ωτοασπίδες, χρειαζόταν να το προμηθευτούμε προφανώς πάλι εμείς.

-          Για να γυαλίσουμε τις αρβύλες μας, αγοράζουμε βερνίκια και βούρτσες για να μην βρεθούμε αγυάλιστοι και έκθετοι.

-          Αγοράζουμε κανονικά σπρέι για τους κοριούς (κοστίζει έως και 5 Ευρώ), καθώς οι μονάδες δεν κάνουν τίποτα για αυτό, ενώ τάζουν απολυμάνσεις (που δεν γίνονται) μόλις έχουμε τσιμπήματα.

-          Μας θέλουν για να είμαστε οι πιστοί καταναλωτές των ΚΨΜ και να τους τα ακουμπάμε για κάθε μας ανάγκη. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα στελέχη μας παροτρύνουν να τρώμε στο ΚΨΜ, αντί να προτιμάμε του εστιατορίου.

-          Το πιο μεγάλο οικονομικό βάρος είναι η μετακίνησή μας από και προς τις μονάδες μας. Είτε με τρένο, είτε με ΚΤΕΛ, για να επιστρέψουμε στον τόπο και στο σπίτι μας χρειάζεται να δώσουμε τουλάχιστον 60 Ευρώ.

-          Σε όλα τα παραπάνω προστίθενται όλα τα απαραίτητα αναλώσιμα (χαρτιά υγείας, ξυραφάκια, αφροί) που τελειώνουν γρήγορα, δίνοντας μέχρι και 8 Ευρώ τη βδομάδα.

-          Και μην ξεχνάμε τα χρήματα για έναν καφέ και ένα πακέτο τσιγάρα.

Δεν γίνεται άλλο να βάζουμε το χέρι στην τσέπη για την στρατιωτική μας θητεία για πράγματα που κανονικά θα πρέπει να μας τα παρέχουν για την στρατιωτική μας θητεία για πράγματα που κανονικά θα πρέπει να μας τα παρέχουν δωρεάν. Η λύση δεν είναι να στερούνται συνέχεια οι δικοί μας, ενώ τρέχουν παράλληλα νοίκια, δάνεια φόροι και λογαριασμοί. Η λύση δεν είναι ούτε η ζητιανιά από στελέχη ή από συναδέλφους για να καλύψουμε τα έξοδα. Το θέμα δεν είναι αν κάτι είναι ακριβό ή φθηνό.

Το θέμα είναι ό,τι μας είναι αναγκαίο για τη στρατιωτική μας θητεία να μας το καλύπτει ο στρατός. Αυτό το οικονομικό βάρος δεν μπορεί να το αντέξει η οικογένειάς μας για 9 μήνες.

Πόσο μάλλον τώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ μιλά για αύξηση της στρατιωτικής θητείας στο 12μηνο. Για να προστεθούν άλλοι 3 μήνες στην οικονομική μας αφαίμαξη.

Πόσο μάλλον όταν διατυμπανίζουν εξοπλιστικά δισεκατομμυρίων και εμείς σκεφτόμαστε ακόμα και τα λεφτά για την έξοδο από το στρατόπεδο.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437 

diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου