REUTERS/RONEN ZVULUN
Το Ισραήλ επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με τον Λίβανο, τις πρώτες σε 30 χρόνια, με αμερικανική μεσολάβηση στο θέμα των αμφισβητούμενων θαλασσίων συνόρων.
Οι "απευθείας συνομιλίες" θα διεξαχθούν μετα την εβραϊκή γιορτή του Σουκότ, που τελειώνει στις 10 Οκτωβρίου, σε βάση της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (Finul) στη Νακούρα, στον Λίβανο, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού υπουργού Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, που παραμένουν τεχνικά σε κατάσταση πολέμου, "έχουν στόχο να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των φυσικών πόρων για όλους τους λαούς της περιοχής", διευκρίνισε.
Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια που θα διεξαχθούν διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου, έπειτα από δύο χρόνια έμμεσων επαφών με τη διαμεσολάβηση της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Έπειτα από αρκετές συγκρούσεις, το Ισραήλ και ο Λίβανος παραμένουν τεχνικά σε κατάσταση πολέμου και η Finul, η διεθνής δύναμη του ΟΗΕ έχει αναπτυχθεί στον νότιο Λίβανο για τη διατήρηση της ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών.
Σχεδόν 10.500 κυανόκρανοι επιτηρούν το σύνορο αυτό και διασφαλίζουν την εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που υιοθετήθηκε μετά τον πόλεμο του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, για να αποτρέψει μια νέα σύγκρουση.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την "ιστορική" συμφωνία που ανακοινώθηκε μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ για την έναρξη συνομιλιών σε σχέση με τα αμφισβητούμενα σύνορά τους, η οποία επιτεύχθηκε "υπό την αιγίδα των ΗΠΑ".
Η συνεννόηση αυτή "είναι το αποτέλεσμα εντατικών διπλωματικών προσπαθειών που διήρκησαν σχεδόν τρία χρόνια" από πλευράς της Ουάσινγκτον, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικλ Πομπέο.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι διμερείς αυτές συνομιλίες "έχουν τη δυνατότητα να αποφέρουν μεγαλύτερη σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία για τους πολίτες του Λιβάνου και του Ισραήλ".
Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προέβη στη δήλωση αυτή, μετά την ανακοίνωση Ισραηλινών και Λιβανέζων αξιωματούχων ότι συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο διαπραγματεύσεων όσον αφορά τα θαλάσσια θέματα. Οι δύο χώρες έχουν διαφορές ως προς την εξερεύνηση φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.
Πηγή: ΑΜΠΕ-AFP-Reuters
https://www.naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου