Με το βασικό της άρθρο η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ μας ενημερώνει ότι η ενεργοποίηση των τουρκικών S-400 εναντίον ελληνικών F-16 κατά την επιστροφή τους από την άσκηση «Ευνομία» στα ανοιχτά της Κύπρου στις 27 Αυγούστου 2020, ήταν μια σημαντική παράμετρος της επίσκεψης του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Πομπέο.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή για να μπορέσουμε να διαπιστώσουμε ποιο είναι ο βασικό επίδικο του άρθρου και τι διακυβεύεται για το ελληνικό, τουρκικό και αμερικανικό κράτος.
Θυμόμαστε ότι η αιφνιδιαστική πτήση των ελληνικών F16 από την Κρήτη στην Κύπρο είχε παρουσιαστεί πανηγυρικά από τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια της κυβέρνησης.
Όχι μόνο προέβαλαν τις δυνατότητες του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά κυρίως θεωρούσαν ότι στάλθηκε το μήνυμα ότι το ελληνικό κράτος παραμένει στο πλευρό της Ελληνοκυπριακής αστικής ηγεσίας.
Κάτι που βεβαίως αμφισβητήθηκε από την ίδια την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου που αναιρεί την μεταξύ τους μοιρασιά της Ανατολικής Μεσογείου με την επαφή των ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου με τον καθοριστικό ρόλο του Καστελόριζου. Και αφήνει το περιθώριο για Συνδιαλλαγή ελληνικού-τουρκικού κράτους.
Επίσης, το τελευταίο διάστημα διατυπώνεται με πρωτοφανή σφοδρότητα από δημοσιογράφους-αναλυτές-πολιτικούς η απαίτηση Επίλυσης των Ελληνο-Τουρκικών διαφορών χωρίς προηγουμένως να υπάρξει επίλυση του Κυπριακού.
Άρα τι σημαίνουν καταρχήν αυτές οι ασκήσεις όπως η άσκηση «Ευνομία» που διεξήχθη στα τέλη Αυγούστου στην Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή της Κύπρου, της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, το γεγονός ότι ελληνικά F16 προσγειώθηκαν στην Κύπρο και ότι τα εντόπισαν τα ραντάρ των S400;
Καταρχήν, σημαίνει ότι το τεράστιο στοίχημα που παίζεται μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων είναι ο έλεγχος της Ανατολικής Μεσογείου, τόσο των ενεργειακών κοιτασμάτων, όσο και των ενεργειακών-εμπορικών ροών.
Το ελληνικό κράτος εμφανίζεται ως αιχμή στο αμερικανικό πολεμικό δόρυ..
Χτίζονται διάφορα πλέγματα συμμαχιών μεταξύ Ελλάδας-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων-Ισραήλ-Κύπρο-Αίγυπτο, την Ιορδανία, αλλά και τη Γαλλία-Ιταλία ενταγμένα σε ένα ευρύτερο αμερικανικό στρατηγικό σχέδιο για την περιοχή, καθώς αναπτύσσεται ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία και την Κίνα.
Ενώ λοιπόν αστοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι προπαγανδίζουν ότι πρέπει να "ταυτιστούμε με τις ΗΠΑ γιατί κινδυνεύουμε από την Τουρκία" στην πραγματικότητα ο λαός μας Κινδυνεύει καθώς μπαίνει στο επίκεντρο πολύ επικίνδυνων ανταγωνισμών.
Η κυβέρνηση ΝΔ-Μητσοτάκη, με την συνδρομή ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ-Ελληνική Λύση απαιτούν ήδη θυσίες σε αίμα και σε χρήμα.
Αυτές είναι οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για τους πολεμικούς εξοπλισμούς των 62 ΔΙΣ Ευρώ, τις προσλήψεις 15.000 Μισθοφόρων Στρατιωτών, την αύξηση της θητείας και την Στράτευση της νεολαίας στα 18.
Για αυτό και προχωρούν στην αλλαγή της Δομής των Ενόπλων Δυνάμεων.
Και ο κίνδυνος πολεμικής ανάφλεξης είναι ορατός.
Το ζήσαμε πρόσφατα στο δίμηνο της ελληνο-τουρκικής πολεμικής κινητοποίησης.
Επίσης, η Τουρκία που ενεργοποίησε τα ραντάρ των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 προκειμένου να εντοπίσει ελληνικά, αμερικανικής κατασκευής, μαχητικά F-16 κατά την επιστροφή τους από την άσκηση «Ευνομία» στα ανοιχτά της Κύπρου στις 27 Αυγούστου 2020 και αύριο να τα Εγκλωβίσει και Καταρρίψει...
Ουσιαστικά οι τουρκικοί S400 εντοπίζουν και απειλούν να Εγκλωβίσουν άρα και να καταρρίψουν τους Αμερικανικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Για αυτό οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν την στρατιωτική τους παρουσία στην Σούδα και το ελληνικό κράτους εφοδιάζεται με γαλλικά αεροσκάφη RAFAEL. Τα Rafale έρχονται με την δυνατότητα να φέρουν δύο όπλα που δεν υπάρχουν στην περιοχή και συνεπώς μπορούν να αποτελέσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Το ένας είναι ο πύραυλος κρουζ (υπο)στρατηγικής κρούσης Scalp και το άλλο είναι ο πύραυλος αέρος-αέρος Meteor.
Σε κάθε περίπτωση οι εκπρόσωποι του αυταρχικού καθεστώτος Ερντογάν τονίζουν ότι για να προχωρήσουν αυτοί οι σχεδιασμοί απαιτείται να συνυπολογίσουν και τα τουρκικά συμφέροντα, να συμπεριλάβουν και τις Τουρκικές επιδιώξεις που βρίσκεται να συνομιλεί αναβαθμισμένα με τη Γερμανία, την Ρωσία και Κίνα που θεωρούνται αντίπαλοι των ΗΠΑ!
Άρα ο ελληνο-τουρκικό ανταγωνισμός είναι μεταξύ δύο αδίστακτων αστικών κρατών και τάξεων που έχουν επιθετικούς-επεκτατικούς στόχους, στρατηγικά συμφέροντα που εντείνουν την επιχείριση ικανοποιήσεώς τους λόγω της ύφεσης και καπιταλιστικής κρίσης που αναθερμαίνουν το Κοινωνικό Ζήτημα.
Φυσικά δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους τρία ζητήματα:
- η κλιμάκωση του πολέμου εναντίον των προσφύγων-μεταναστών
- η στρατιωτικοποίηση και η όξυνση της καταστολής του ακόμη πιο βίαιου κράτους Άμυνας/Ασφάλειας
- Ο πρωτοφανής έντασης Υβριδικός Πόλεμος εναντίον των λαών, με καθοριστικό το ρόλο των ΜΜΕ, που αποσκοπεί στην χειραγώγηση των λαών, στην απαίτηση "εθνικής ενότητας και κινητοποίησης", στην Ανάδυση ενός σύγχρονου φιλο-Αμερικανισμού!
ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΧΑΡΗ!
Σας καλούμε στην Αντιπολεμική-Αντιμιλιταριστική Πορεία που θα πραγματοποιηθεί στις 24/10/2020 ενάντια σε Αύξηση της Θητείας-Στράτευση στα 18 και Πολεμικούς Εξοπλισμούς, με Συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 13.00 μ.μ.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
diktiospartakos.blogspot.com
Οι S-400 αφύπνισαν την Ουάσιγκτον
Κατά την επιστροφή ελληνικών F-16 από την άσκηση «Ευνομία» (φωτ.), που διεξήχθη στα τέλη Αυγούστου στην Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή της Κύπρου, της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, οι τουρκικές δυνάμεις επιχείρησαν να εντοπίσουν τα ελληνικά μαχητικά επιστρατεύοντας τα ραντάρ των S-400. Φωτ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ / ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Ενδείξεις ότι η Τουρκία ενεργοποίησε τα ραντάρ των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 προκειμένου να εντοπίσει ελληνικά, αμερικανικής κατασκευής, μαχητικά F-16 κατά την επιστροφή τους από την άσκηση «Ευνομία» στα ανοιχτά της Κύπρου στις 27 Αυγούστου 2020, φαίνεται ότι αποτέλεσαν τον κώδωνα κινδύνου που αφύπνισε την Ουάσιγκτον για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Το συγκεκριμένο επεισόδιο ακολούθησε λίγες ημέρες μετά (12 Σεπτεμβρίου) η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην Κυπριακή Δημοκρατία και λίγο αργότερα (27-29 Σεπτεμβρίου) στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη και Σούδα). Στην επιχείρηση της 27ης Αυγούστου η τουρκική αεράμυνα δεν είχε αντιληφθεί την ανάπτυξη των F-16 από τη βάση της Σούδας προς την Κύπρο και κατά την επιστροφή, είχε επιχειρηθεί, με βάση πληροφορίες της «Κ», ο εντοπισμός (και όχι εγκλωβισμός) τους, με τη βοήθεια τουρκικού αεροσκάφους έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου που είχε ως σκοπό τον εντοπισμό των ελληνικών μαχητικών. Η συνέχεια έγινε και τότε γνωστή, καθώς τα έξι F-16, με τη βοήθεια τεσσάρων ακόμη μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας από τη βάση της Σούδας, ενεπλάκησαν με τουρκικά μαχητικά στην περιοχή νότια Ρόδου και ανατολικά Κρήτης. Τις επόμενες ημέρες το τουρκικό ιπτάμενο ραντάρ (Boeing 737 AEW&C) χρησιμοποιήθηκε και άλλες φορές με σκοπό τον εντοπισμό των ελληνικών μαχητικών.
Είναι απολύτως σαφές ότι το παιχνίδι της Αγκυρας με τους S-400 ενοχλεί την Ουάσιγκτον, η οποία και έχει απειλήσει με επιβολή των κυρώσεων (CAATSA) σε περίπτωση ενεργοποίησης των ρωσικής κατασκευής πυραύλων. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες μερίδας του αντιπολιτευόμενου τουρκικού Τύπου, από την Αγκυρα σχεδιάζεται γενική δοκιμή των συστημάτων S-400 στο πεδίο βολής της Σινώπης στη Μαύρη Θάλασσα.
Ανεξάρτητα, πάντως, από τις αποφάσεις που θα λάβει η Αγκυρα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σχετικά με την αεράμυνά της, η προηγούμενη εβδομάδα ήταν κομβική από πολλές απόψεις, με βασικό γεγονός την τριήμερη επίσκεψη του κ. Πομπέο στη Θεσσαλονίκη και τη Σούδα. Οπως προκύπτει από τον μόνιμο ελλιμενισμό της πλωτής πλατφόρμας υποστήριξης επιχειρήσεων USS Hershel «Woody» Williams στις εγκαταστάσεις της Σούδας, οι ΗΠΑ ενισχύουν ουσιαστικά την παρουσία τους στην Κρήτη. Η υποστήριξη ενός πλοίου εκτοπίσματος 106.000 τόνων με δυνατότητες μεταφοράς ελικοπτέρων, UAV και άλλων συστημάτων, προϋποθέτουν σημαντικές αλλαγές στη βάση της Σούδας. Εξίσου προφανής είναι η απόφαση των ΗΠΑ να στηρίξουν την Ελλάδα στην ευρισκόμενη σε εξέλιξη ήδη από το 2016 (η «Κ» έχει επανειλημμένως επανέλθει στο θέμα έκτοτε) προσπάθεια για τη μετατροπή του Ναυστάθμου Κρήτης του Πολεμικού Ναυτικού στη Σούδα, σε βάση μόνιμου ελλιμενισμού τουλάχιστον μιας μοίρας του Στόλου. Στόχος ολοκλήρωσης αυτής της μεταφοράς μονάδων του Π.Ν. στην Κρήτη είναι το 2023, η βάση της Σούδας να έχει μετατραπεί σε έναν δεύτερο Ναύσταθμο με δυνατότητες προβολής ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο. Οσο εξειδικεύεται η νέα, διευρυμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), θα προκύπτουν και τα επόμενα τμήματα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που θα αναπτύσσονται στην Ελλάδα (όπως π.χ. η στάθμευση ιπτάμενων τάνκερ KC-135 στην Λάρισα).
Η σημασία της Κρήτης
Η Κρήτη, γενικότερα, φαίνεται ότι μετατρέπεται σε κόμβο συγκέντρωσης στρατιωτικής ισχύος με υποδομές οι οποίες θα μπορούν να φιλοξενήσουν όχι μόνο ελληνικές και αμερικανικές δυνάμεις, αλλά και μονάδες από αραβικές χώρες, όπως έγινε τις προηγούμενες εβδομάδες με την περίπτωση των αεροσκαφών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στη Σούδα. Ανάλογες συνεργασίες αναμένονται και με τη Σαουδική Αραβία. Επίσης, είναι ειλημμένη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ να αποκτήσει στενές σχέσεις που θα μεταφραστούν σε παρουσία στο ελληνικό έδαφος με διάφορους τρόπους, με έμφαση στην αμυντική βιομηχανία και όχι μόνο. Και στην περίπτωση των Ισραηλινών, η Κρήτη αποτελεί κρίσιμο κρίκο της στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα. Δεν είναι μόνο η Σούδα που πρόκειται να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς στην Κρήτη υπάρχουν και άλλες κρίσιμες υποδομές.
Από την αμερικανική οπτική γωνία η ενίσχυση της παρουσίας στη Σούδα αποτελεί ξεκάθαρη επιλογή προκειμένου να παρακολουθείται στενότερα και η αυξανόμενη ρωσική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους που το Κογκρέσο είχε εγκρίνει (όπως αποκάλυψε η «Κ» τον Φεβρουάριο) την εγκατάσταση υπερσύγχρονου συστήματος επιτήρησης στο Αιγαίο και την Κρήτη (Maritime Domain Awareness) το οποίο βεβαίως χρησιμοποιεί και η Ελλάδα. Ενα πιο εκτεταμένο σύστημα αυτής της μορφής, ενισχυμένο και με οπλικά συστήματα, εγκρίθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες από τις ΗΠΑ για την Αίγυπτο. Πέρα, βέβαια, από τη Ρωσία, οι ΗΠΑ αρχίζουν σταδιακά να ανησυχούν και για τον ειρηνικό μεν, ταχύ δε, τρόπο, με τον οποίο επεκτείνεται και η κινεζική επιρροή στην ευρύτερη περιοχή. Από την αμερικανική οπτική γωνία, η Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει το στρατηγείο για την ανακοπή της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια αλλά και βορειότερα, την Κεντρική Ευρώπη. Σημαντικό εργαλείο σε αυτό θα είναι και η ενέργεια, καθώς οι Αμερικανοί εμφανίζονται διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν την Αλεξανδρούπολη και τον αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) για την προώθηση αμερικανικού, ανταγωνιστικού προς το ρωσικό, φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου