Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Το Ισραήλ δολοφόνησε τον κορυφαίο πυρηνικό επιστήμονα του Ιράν;


Ο κορυφαίος Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας Μόχσεν Φαχριζαντέχ δολοφονήθηκε σε επίθεση στα περίχωρα της Τεχεράνης μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars. Λίγη ώρα πριν, ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο IRIB μετέδωσαν ότι ο επιστήμονας, ο θεωρούμενος ως αρχιτέκτονας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, δολοφονήθηκε κατά την διάρκεια επίθεσης στα περίχωρα της Τεχεράνης, χωρίς να υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση.
Ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης έγραψε στο Twitter ότι το Ιράν θα εκδικηθεί τις δολοφονίες των πυρηνικών του επιστημόνων, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν.
Ο εκπρόσωπος του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Μπεχρούζ Καμαλβάντι δήλωσε ότι δεν υπάρχει περιστατικό το οποίο να αφορά πυρηνικούς επιστήμονες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.
Το Ισραήλ, ο «υπ’ αριθμόν 1» εχθρός της Τεχεράνης, είναι πιθανόν να εμπλέκεται στη δολοφονία δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει κάποια απόδειξη.
«Αυτή η δειλία –με σοβαρές ενδείξεις για τον ρόλο του Ισραήλ– δείχνει την απελπισμένη πολεμοκαπηλία των δραστών» έγραψε στο Twitter ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ. 
«Το Ιράν καλεί τη διεθνή κοινότητα, και ιδίως την Ευρωπαϊκή Ένωση, να σταματήσουν την επαίσχυντη τακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών και να καταδικάσουν αυτήν την ενέργεια κρατικής τρομοκρατίας», πρόσθεσε.
Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν θα κάνει κανένα σχόλιο για την επίθεση, ανέφερε νωρίτερα ένας αξιωματούχος. Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ απέφυγε επίσης να σχολιάσει το θέμα.

«Το Ισραήλ επιδιώκει να προκαλέσει πόλεμο»
Ένας στρατιωτικός σύμβουλος του Ιρανού ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι δολοφόνησε τον πυρηνικό επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ με στόχο να προκαλέσει πόλεμο.
Τις τελευταίες ημέρες της πολιτικής ζωής του (…) συμμάχου τους (σ.σ. του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ) οι σιωνιστές (σ.σ. το Ισραήλ) επιδιώκουν να εντείνουν την πίεση στο Ιράν και να προκαλέσουν κανονικό πόλεμο», έγραψε στο Twitter ο διοικητής Χοσεΐν Ντεγάν.ν του αυτοκινήτου του, μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Δυτικές και Ισραηλινές πηγές, καθώς και Ιρανοί εξόριστοι, αντίπαλοι του καθεστώτος της Τεχεράνης, υποστήριζαν ότι ο Φραχιζαντέχ ήταν ο επικεφαλής ενός απόρρητου προγράμματος για την παραγωγή ατομικής βόμβας, το οποίο σταμάτησε το 2003. Το Ιράν αρνείται εδώ και χρόνια ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
«Δυστυχώς, η ιατρική ομάδα δεν κατάφερε να επαναφέρει (τον Φαχριζαντέχ) και πριν από λίγα λεπτά αυτός ο διευθυντής και επιστήμονας έφτασε στην υψηλή θέση του μαρτυρίου, μετά από χρόνια προσπαθειών και αγώνα» ανέφεραν οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν, σε μια ανακοίνωση που μεταδόθηκε από τα κρατικά μμε.

Πως έγινε η δολοφονία
Λίγο νωρίτερα, το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Tasnim μετέδωσε ότι «τρομοκράτες ανατίναξαν ένα άλλο αυτοκίνητο», προτού ανοίξουν πυρ εναντίον του οχήματος που μετέφερε τον Φαχριζαντέχ και τους σωματοφύλακές του, στους οποίους είχαν στήσει ενέδρα, έξω από την πρωτεύουσα Τεχεράνη.
Το υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι οι σωματοφύλακες ανταπέδωσαν τα πυρά. Ο Φαχριζαντέχ ήταν ο επικεφαλής του τμήματος Έρευνας και Καινοτομίας στο υπουργείο αυτό.

Ποιος ήταν ο Φαχριζαντέχ

Σε μια έκθεση-ορόσημο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του 2011 ο Φαχριζαντέχ αναφερόταν ως κεντρικό πρόσωπο στην ύποπτη προσπάθεια του Ιράν να αναπτύξει την τεχνολογία και τις δυνατότητες που απαιτούνται για να κατασκευάσει ατομικές βόμβες. Στο κείμενο αυτό, η υπηρεσία του ΟΗΕ άφηνε να εννοηθεί ότι ο Ιρανός επιστήμονας ενδέχεται να είχε ακόμη κάποιο ρόλο σε αυτή τη δραστηριότητα, την εποχή εκείνη.

Ο Φαχριζαντέχ, που πιστεύεται ότι ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης, ήταν ο μοναδικός Ιρανός που κατονομαζόταν στην έκθεση της ΙΑΕΑ.

Η ΙΑΕΑ ήθελε εδώ και χρόνια να τον συναντήσει, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει για το αν η Τεχεράνη διεξάγει παράνομες έρευνες για να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Το Ιράν, δείχνοντας ότι δεν επρόκειτο να αποδεχτεί το αίτημα, παραδέχτηκε την ύπαρξη του Φαχριζαντέχ πριν από μερικές χρόνια, όμως επέμενε ότι είναι ένας αξιωματικός του στρατού που δεν έχει καμία ανάμιξη στο πυρηνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή.

Ο Ιρανός επιστήμονας κατονομαζόταν και σε ένα ψήφισμα του ΟΗΕ, το 2007, ως πρόσωπο που εμπλέκεται στις πυρηνικές ή βαλλιστικές δραστηριότητες του Ιράν.

Μια ομάδα της εξόριστης αντιπολίτευσης, το Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης του Ιράν (NCRI) τον Μάιο του 2011 έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση που περιελάμβανε μια φωτογραφία του Φαχριζαντέχ: έδειχνε έναν άνδρα με σκούρα μαλλιά και κοντά γένια, όμως δεν ήταν εφικτό να επαληθευτεί η γνησιότητά της από άλλη, ανεξάρτητη πηγή.

Σύμφωνα με το NCRI, ο Φαχριζαντέχ γεννήθηκε το 1958 στην ιερή για τους σιίτες πόλη Κομ. Υπήρξε αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και ταξίαρχος των Φρουρών της Επανάστασης. Ήταν κάτοχος διδακτορικού στην πυρηνική μηχανική και δίδασκε στο Πανεπιστήμιο του Ιμάμη Χουσεΐν του Ιράν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου