Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Νατοϊκή Άσκηση Sea Guardian σε Ανατ. Μεσόγειο: μαζί το Πολεμικό Ναυτικό Ελλάδας και Τουρκίας

Μπορεί ο ελληνο-τουρκικός ανταγωνισμός να οξύνεται για τη μοιρασιά ΑΟΖ-Ενεργειακών Κοιτασμάτων και τον έλεγχο των θαλάσσιων ροών εμπορίου και ενέργειας, καθώς και τα δύο αστικά κράτη διεκδικούν αναβαθμισμένο στρατιωτικό-οικονομικό-πολιτικό ρόλο στην περιοχή...
Αλλά το ΝΑΤΟ τους ενώνει!
Πολύ περισσότερο αφού οι κυβερνήσεις Μητσοτάκη-Ερντογάν θεωρούν ότι η συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ προσθέτει πόντους, διπλωματικά-πολιτικά όπλα στη φαρέτρα τους.
Από την άλλη μεριά, πέρα από τους ανταγωνισμούς που θα καθορίσουν τους όρους της μοιρασιάς, το ΝΑΤΟ λειτουργεί ως Πάροχος Ασφάλειας για τις πετρελαϊκές εταιρείες, μέσο για την επιβολή των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών -βασικά των ΗΠΑ-, εμπλέκεται στον πόλεμο τρομοκράτησης των λαών, στρέφεται ενάντια  στις ασύμμετρες απειλές -ενδεικτικός ο ρόλος του εναντίον των προσφύγων-μεταναστών-, έχει Εχθρό, την Ρωσία αλλά και την Κίνα.
Με βάση αυτά τα δεδομένα στεκόμαστε απέναντι στην επιχείρηση Sea Guardian.
Από την περασμένη Τρίτη και έως τις 9 Δεκεμβρίου 2020 η Ελλάδα συμμετέχει στην FOCOPS 6/20 (Focused Operations) της επιχείρησης Οperation Sea Guardian (OSG), στην Ανατολική Μεσόγειο μαζί με Ναυτικές και Αεροπορικές μονάδες κρατών-μελών του ΝΑΤΟ (Βουλγαρία – Ηνωμένο Βασίλειο – ΗΠΑ και Τουρκία).
Διαπιστώνουμε επομένως την συμμετοχή Βαλκανικών χωρών που έχουν πολύ σοβαρό ρόλο στο πλαίσιο των Αμερικανικών σχεδιασμών με παρανομαστή τον ενεργειακό τομέα, καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν την αρπαγή των ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας από την Ρωσία. 
Και φυσικά η στρατηγική στρατιωτική σχέση θεωρείται δεδομένη, χωρίς να αγνοούνται οι ιμπεριαλιστικές βλέψεις της Βρετανίας.
Η σχετική αρθρογραφία τονίζει ότι "η επιχείρηση OSG είναι μία επιχείρηση θαλάσσιας ασφάλειας, που έχει ως κύρια αποστολή την εκπλήρωση πέντε μονίμων έργων MSO (Maritime Security Operations). Μία από τις δραστηριότητες της επιχείρησης που συμβάλλουν στην εκπλήρωση των μονίμων έργων MSO, είναι οι περιοδικές εστιασμένες επιχειρήσεις (FOCOPS), οι οποίες εκτελούνται σε περιορισμένο χρόνο και χώρο και περιλαμβάνουν ναυτική παρουσία, πληροφοριακές επιχειρήσεις, “Joint Iintelligence Surveillance Reconnaissance (JISR)”, εκπαίδευση με συμμετοχή Ειδικών Δυνάμεων, καθώς και επιχειρήσεις συνοδείας και νηοψίας.
[Δεν μπορούμε όμως να μην σκεφτούμε το πόσο οι βλέψεις των τοπικών παιχτών δείχνουν να προκαλούν τριγμούς στους ιμπεριαλιστικούς στρατιωτικούς-πολιτικούς σχηματισμούς. Η αμφισβήτηση της Επιχείρησης "ΕΙΡΗΝΗ" της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Τουρκικό κράτος, όταν Φρεγάτα που συμμετείχε στην αποστολή προσπάθησε να κάνει νηοψία σε τουρκικό πλοίο που θεωρήθηκε ύποπτο για μεταφορά πολεμικού υλικού, είναι χαρακτηριστική] 
Σε επιχειρησιακό επίπεδο, ο σχεδιασμός του ΓΕΕΘΑ προβλέπει ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συμμετάσχουν με στοιχείο Διοικήσεως αποτελούμενο από Διοικητή Μοίρας Φρεγατών (ΔΜΦΓ/1) με το Επιτελείο του, μία Φρεγάτα με οργανικό στοιχείο ομάδας ΔΥΚ, ένα Υ/Β και ένα Αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ.
Φυσικά, όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ο Κορονοιός καλπάζει και στο εσωτερικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αλλά οι ασκήσεις διεξάγονται κανονικά αφού το Υπουργείο Άμυνας θεωρεί όλο το προσωπικό Αναλώσιμο.
Πότε όσο σήμερα δεν φαντάζει αναγκαία η ανάπτυξη κινήματος Μέσα και Έξω από τον Στρατό για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων μας, ενάντια στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ 
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437 
diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου