Μια είδηση που πέρασε στα ψιλά καθώς η καθεστωτική προπαγάνδα επέλεξε να την υποβαθμίσει και αν όχι να την υποβαθμίσει, είναι οι πρόσφατες παραγγελίες μαχητικών του Κατάρ, που ανέρχονται σε 20,7 δισ.$
Τα μαχητικά που έχει παραγγείλει το Κατάρα είναι 96, εκ των οποίων:
Τα 36 F-15QA αξίας 6,2 δισ.$ (172 εκατ. $ έκαστο)
Τα 36 Rafale αξίας 7,8 δισ.$ (216 εκατ. $ έκαστο)
Και τα 24 EF-2000 αξίας 6,7 δισ.$ (280 εκατ. $ έκαστο).
Και ενώ οι πολεμικές βιομηχανίες τρίβουν τα χέρια τους, μπορούμε να βγάλουμε ορισμένα συμπεράσματα που αφορούν και τον εντεινόμενο Ελληνο-τουρκικό ανταγωνισμό, ιδιαίτερα τι σημαίνει για την Αεροπορική Πολεμική τους Ισχύ!
Καταρχήν, στην τεράστια αυτή πολεμική προμήθεια προχωρά το Κατάρ μετά και την τελευταία κρίση στις σχέσεις του με την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Εδώ όμως θα πρέπει να επισημάνουμε το πως συνδέονται οι πολεμικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή με την Ελλάδα και την Τουρκία. Η Τουρκία διατηρεί Στρατηγικού χαρακτήρα στρατιωτική συμμαχία με το Κατάρ. Μάλιστα, η Τουρκία έχει ενισχύσει από τον Δεκέμβριο του 2017 τις δυνάμεις της αποστέλλοντας σημαντικό αριθμό στρατιωτών στην τουρκική βάση Ταρίκ Μπιν ΖΙγιάντ που διατηρεί εκεί.
Ταυτόχρονα, πρέπει να δούμε το μπλοκ συμμαχιών που δημιουργεί το ελληνικό αστικό κράτος, με την "εθνική συμφωνία¨όλων των αστικών κομμάτων εξουσίας.
Συνάπτοντας Στρατιωτική Συμμαχία με τα ΗΑΕ και σχεδιάζοντας την αποστολή μέχρι 100 στελεχών και αντιαεροπορικά συστήματα PATRIOT στην Σαουδική Αραβία.
Το δεύτερο που πρέπει να επισημάνουμε είναι η Διπλωματία των Εξοπλισμών που ασκεί το Κατάρ με όλες τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Δύσης. Μαχητικά λοιπόν από την Πολεμική Βιομηχανία των ΗΠΑ, Γαλλίας ενώ το EuroFighter αναπτύχθηκε από μια κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχουν η Airbus (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία), η βρετανική BAE Systems και η ιταλική Leonardo.
Το τρίτο που αξίζει να θιχτεί είναι το βάθος της συμμαχίας Τουρκίας-Κατάρ. Τον Αύγουστο του 2018 με αφορμή της πτώση της τιμής της τουρκικής λίρας, ο Εμίρης του Κατάρ επισκεπτόμενος τον Πρόεδρο Ερντογάν στην Άγκυρα , ανακοίνωσε ότι το Κατάρ θα επενδύσει με μορφή πακέτου fasttrack , 15 δις δολάρια. Επίσης , το Κατάρ έχει σπαταλήσει άνω των 50 δις δολαρίων σε Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Τουρκία, ένα ποσό ιλιγγιώδες εάν αναλογιστούμε ότι το κυπριακό Α.Ε.Π. δεν ξεπερνά τα 25 δις δολάρια .
Ακόμα, το Κατάρ ελέγχει το 50% των μετοχών της τουρκικής εταιρείας BMC, η οποία κατασκευάζει τροχοφόρα και τεθωρακισμένα οχήματα ενώ τον Σεπτέμβριο του 2018 ο Καταριανός Εμίρης δώρισε ένα Boeing 747 αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία [ΠΗΓΗ tourkikanea.gr].
Το βάθος αυτών των πολεμικών συμμαχιών Ελλάδας-ΗΑΕ που προβλέπουν αμοιβαία στρατιωτική συνδρομή -θυμίζουμε την αποστολή F 16 των ΗΑΕ σε στρατιωτική βάση της Κρήτης κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής κρίσης στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας- και Τουρκίας-Κατάρ -πχ. είναι γνωστό ότι πολλά Τουρκικά F16 πετούν με Πακιστανούς πιλότους!] πρέπει να το λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη εξετάζοντας την κούρσα των εξοπλισμών που ξεδιπλώνεται μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας.
Γιατί η κούρσα αυτή των εξοπλισμών κοστίζει ακριβά σε χρήμα και θυσίες στους λαούς, μπορεί να προσφέρει προσωρινά πλεονεκτήματα επιμέρους Στρατιωτικής Ισχύος, που μπορεί να απαντηθεί με νέο γύρο εξοπλισμών και με συμμαχίες που δίνουν λύσεις!
Και δεν είναι τυχαίο ότι οι κολοσσιαίοι αυτοί εξοπλισμοί της κυβέρνησης της ΝΔ δεν σταματούν εδώ. Έντονη είναι η συζήτηση για τις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού.
Ενώ εντείνονται και οι παρεμβάσεις για την προμήθεια του αμερικανικού πολεμικού αεροσκάφους F 35, 5ης Γενιάς!
Πραγματικά δεν έχει τελειωμό η Κούρσα των Πολεμικών Εξοπλισμών.
Η πρόσφατη Χρεοκοπία μας δείχνει την κατάληξη όλων αυτών.
Μόνο που την φόρτωσαν στον εργαζόμενο λαό μας.
Ο υπουργός Άμυνας Παναγιωτόπουλος ενημερώνοντας τα μέλη της ειδικής διαρκούς επιτροπής εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, σχετικά με την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών τύπου «Rafale» τόνισε: "θα αποτελέσουν τη στρατηγική επιλογή της Πολεμικής Αεροπορίας για τη διατήρηση συνθηκών υπεροχής στους αιθέρες» πρόσθεσε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.
Ειδικά για τα «Rafale», μετά τη σημερινή ενημέρωση της επιτροπής εξοπλισμών «δρομολογείται πλέον η προμήθεια των νέων μαχητικών που θα προσδώσουν στρατηγικό πλεονέκτημα στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις» κατέληξε ο υπουργός.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
http://diktiospartakos.blogspot.com/2020/12/3_10.html
Τέλος, στο κείμενο που αναδημοσιεύουμε αναδεικνύονται οι όροι της Κούρσας του Ανταγωνισμού στη Μέση Ανατολή. Αλλά και οι συνεργασίες που μπορεί να αναπτυχθούν μεταξύ των συμμάχων κρατών.
Αξίζει να αναρωτηθούμε το πως ζουν οι λαοί και τι μέλλον τους επιφυλάσσουν όλα αυτά τα αστικά κράτη.
Πως ωφελείται η Αεροπορία από την συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα;
Στην Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και στα οφέλη που προκύπτουν από την συμφωνία για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αναφέρεται άρθρο του συντάκτη θεμάτων Άμυνας και Αεροδιαστήματος Paul Iddon που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του περιοδικού Forbes. Έχει τίτλο “Greece-UAE Defence Pact Could Benefit The Hellenic Air Force” –«Η Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας-ΗΑΕ θα μπορούσε να ωφελήσει την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία».
Η πρόσφατη αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΑΕ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συνολική αγορά αμυντικού εξοπλισμού μεταξύ των δύο χωρών καθώς τα ΗΑΕ διαθέτουν εξοπλιστικά συστήματα που η Ελλάδα ίσως ενδιαφερόταν να αποκτήσει ιδιαίτερα για την Πολεμική της Αεροπορία, αναφέρει εισαγωγικά ο αρθρογράφος. Η Αμυντική Συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών υπεγράφη τον Νοέμβριο 2020 σε μια συγκυρία αυξανομένων εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ήδη το Abu Dhabi είχε εκφράσει την υποστήριξή του προς την Ελλάδα στέλνοντας 4 F-16 στην Κρήτη τον Αύγουστο 2020.
Η σύνθεση της Πολεμικής Αεροπορίας των δύο χωρών είναι παρεμφερής καθώς και οι δύο χρησιμοποιούν F-16 και σε μικρότερο αριθμό Mirage 2000. Ωστόσο, τα ΗΑΕ διαθέτουν 78 F-16E/F Block 61s που είναι από τα πιο εξελιγμένα παγκοσμίως και γνωστά ως “Desert Falcon” καθώς και Mirage 2000-9s, ενώ η Ελλάδα διαθέτει Mirage 2000-5s.
Και οι δύο χώρες προχωρούν σε αναβάθμιση του στόλου τους και σε αγορές καινούργιων αεροσκαφών. Πρόσφατα η Ελλάδα παρήγγειλε 18 γαλλικά Rafale 4.5 γενιάς και προσβλέπει στην απόκτηση αντίστοιχου αριθμού F-35 Lightning II 5ης γενιάς από τις ΗΠΑ που θα αλλάξουν σημαντικά την ισορροπία στον αέρα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Τα ΗΑΕ έχουν παραγγείλει 50 F-35. Η αγορά ενός τόσο μεγάλου αριθμού αεροσκαφών τεχνολογίας stealth καθιστά την Πολεμική Αεροπορία των ΗΑΕ την ισχυρότερη στην περιοχή του Περσικού Κόλπου και πέραν αυτής. Αν και όταν υλοποιήσει την αγορά αυτή, το Abu Dhabi θα μπορούσε να πωλήσει έναν αριθμό F-16 and Mirage 2000 στην Ελλάδα. Τα εξελιγμένα F-16 “Desert Falcons” θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν σαν μια προσωρινή λύση για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία το διάστημα αναβάθμισης των ελληνικών F-16 από την Lockheed Martin.
Σύμφωνα με την ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα BlueMelange (του τουρκικού Defense News) ίσως τα ΗΑΕ έπειτα από την απόκτηση των F-35 προσφέρουν στην Ελλάδα και Mirage 2000-9s καθώς και άλλο εξελιγμένο εξοπλισμό που ίσως ενδιαφέρει την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία για τον οπλισμό των αεροσκαφών της. Η Al Tariq, θυγατρική του κρατικού ομίλου EDGE Group των ΗΑΕ κατασκευάζει φορείς βομβών ακριβείας, ενώ μία άλλη θυγατρική του ομίλου, η Halcon, κατασκευάζει συστήματα καθοδήγησης βομβών Thunder guidance καθώς και μικρού μεγέθους πυρομαχικών για χρήση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου