Δημήτρης Τζιαντζής
▸ Ένα μήνα lockdown και οι νεκροί ξεπέρασαν του τρεις χιλιάδες, οι διασωληνωμένοι είναι ακόμα στους 600, ενώ γίνονται περισσότεροι αστυνομικοί έλεγχοι από τεστ
Ως παράδειγμα προς αποφυγή αναδεικνύεται διεθνώς πλέον η Ελλάδα ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς παρά τον εξαιρετικά χαμηλό κρουσμάτων μέχρι τον Αύγουστο σταδιακά η κατάσταση βρέθηκε εκτός ελέγχου με αποτέλεσμα να εκτιναχτούμε στις χώρες με το βαρύτερο επιδημιολογικό φορτίο. Ούτε οι κυβερνώντες δεν μπορούν πλέον να ισχυριστούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από τις άλλες χώρες.
Την Πέμπτη, μετά από σχεδόν ένα μήνα οριζόντιο lockdown σε όλη τη χώρα (και ακόμα περισσότερο στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις), όχι μόνο δεν παρατηρήθηκε κάποια αποσυμφόρηση του ΕΣΥ αλλά είχαμε νέο αρνητικό ρεκόρ σε διασωληνωμένους ασθενείς με covid-19 (622), με τους νεκρούς να φτάνουν πάλι σε τριψήφιο ημερήσιο αριθμό. Και όμως, μέσα σε αυτό το εφιαλτικό σκηνικό, η κυβέρνηση συνεχίζει να επενδύει περισσότερο στην επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης, τις απαγορεύσεις και την καταστολή παρά στην ουσιαστική αντιμετώπισή της! Τη Δευτέρα η κυβέρνηση βιάστηκε να μιλήσει για μείωση, ενώ το προηγούμενο 24ωρο είχε πραγματοποιήσει μόλις… 7.200 τεστ και δεκάδες χιλιάδες αστυνομικούς ελέγχους! Την ίδια μέρα η Ιταλία είχε προχωρήσει σε 176.934 τεστ για κορονοϊό.
Πληθαίνουν τα ερωτήματα για ανακρίβειες και «δημιουργική» επεξεργασία των επιδημιολογικών δεδομένων μετά τα δημοσιεύματα σχετικά με διπλό σύστημα καταγραφής κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ που οδήγησαν σε παρέμβαση της δικαιοσύνης. Στην επιφάνεια ήρθε σύμβαση του ΕΟΔΥ με ιδιωτική εταιρεία για τη δημιουργία παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων, πέρα από αυτό που ήδη γινόταν από κρατική υπηρεσία. Η κυβέρνηση αρχικά αρνήθηκε και στη συνέχεια επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, με τον Στέλιο Πέτσα να μιλάει για «υποσύστημα» που καταλήγει σε κοινό εθνικό μητρώο ασθενών χωρίς ωστόσο να δίνει απαντήσεις για τις σοβαρές καταγγελίες σχετικά με καθυστερήσεις στην ενσωμάτωση των στοιχείων. Ένταση και αποχωρήσεις σημειώθηκαν και στην επιστημονική επιτροπή, μέλη της οποίας και στο παρελθόν έχουν μιλήσει για ανακρίβειες και αναντιστοιχίες στα στοιχεία που τους παρείχε ο ΕΟΔΥ.
Χαρακτηριστικές είναι οι καταγγελίες στις οποίες έχει προχωρήσει ο καθηγητής εντατικής θεραπείας-πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Σπύρος Ζακυνθινός, ο οποίος αποχώρησε από την επιτροπή λοιμωξιολόγων καθώς δεν μπορούσε, όπως είπε, να δικαιολογεί σκοπιμότητες, καταγγέλλοντας τις «παρεμβάσεις εκ των έξω». Όπως τόνισε, δεν μπορεί η επιτροπή να προτείνει ένα εκατομμύριο τεστ και ιχνηλάτηση επαφών και το υπουργείο Υγείας να βγαίνει στη συνέχεια και να λέει «έχουμε μόνο χίλια τεστ να κάνουμε». Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, μιλώντας στο ραδιόφωνο, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει διαφάνεια στα δεδομένα» εξηγώντας πως δεν δίνονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες, όπως «μια περιγραφή των τεστ ανά περιοχή, ανά ηλικία κ.λπ.» ή τόσα κρούσματα θετικά από τα πόσα συνολικά, ώστε να γνωρίζουν οι επιστήμονες πού υπάρχει συρροή.
Εκτίναξη των νεκρών τον τελευταίο μήνα, βυθίζεται το κυβερνητικό αφήγημα
Τα κυβερνητικά στελέχη φορτώνουν στην κοινωνία το γιατί «δεν αποδίδουν τα μέτρα» και επιχειρούν ενέσεις αισιοδοξίας, με αφορμή τις ανακοινώσεις σχετικά με την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορονοϊού. Η μαύρη πραγματικότητα ωστόσο πλέον δεν κρύβεται. Ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός Υγείας της ΝΔ Δημήτρης Βαρτζόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο, παραδέχτηκε ότι η καταστροφική σημερινή κατάσταση έχει τις ρίζες της στο άνοιγμα του τουρισμού χωρίς ελέγχους: «Είναι προφανές ότι κακώς ανοίξαμε. Έχουμε 100 νεκρούς την ημέρα. Η εμπειρία δείχνει ότι έπρεπε να μην ανοίξουμε ή να κλείσουμε πολύ νωρίτερα. Τι το συζητάμε; Αυτό είναι αυτονόητο». Αυτονόητο για όλους εκτός προφανώς από την κυβέρνηση που συνεχίζει να αγνοεί την υποταγή των μέτρων στο βωμό των επιχειρηματικών αναγκών και πιέσεων, στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Συνεχίζει να υποτιμά τα χιλιάδες κρούσματα σε χώρους δουλειάς και τον τριτοκοσμικό συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ακόμα και σήμερα, την ύστατη στιγμή, αντί να δεχθεί τις εισηγήσεις των υγειονομικών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για ενίσχυση των μέτρων προστασίας και επένδυση στη συστηματική ιχνηλάτηση επαφών, δείχνει να περιμένει το εμβόλιο ως «μάννα εξ ουρανού», παρά το γεγονός πως ακόμα και σήμερα παραμένει αβέβαιο πότε ακριβώς θα είναι δυνατή η μαζική διάθεση.
Την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε την παράταση όλων των περιορισμών τουλάχιστον μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, όταν αναμένεται να υπάρξει συνέχεια του lockdown, ανακοινώνοντας σαν γαρνιτούρα το άνοιγμα μόνο των καταστημάτων πώλησης χριστουγεννιάτικων στολιδιών! Με την αβεβαιότητα να παρατείνεται για τουλάχιστον δύο μήνες ακόμα, όλες οι προβλέψεις σχετικά με το μέγεθος της ύφεσης, της ανεργίας και των μεσοπρόθεσμων επιπτώσεων της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης των τελευταίων 100 χρόνων βρίσκονται στον αέρα (βλ. σελ. 4). Οι αποζημιώσεις που δίνονται είναι φτερό στον άνεμο, ενώ το «δίχτυ ασφάλειας» είναι κακής ποιότητας και γεμάτο τρύπες με τη συντριπτική πλειονότητα των ανέργων να μην παίρνει ούτε ένα ευρώ. Ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση δεν συζητάει καν ένα μορατόριουμ πληρωμών των χρεών προς τις τράπεζες των νοικοκυριών που κινδυνεύουν να χάσουν τις ελάχιστες καταθέσεις ή και τα ίδια τα σπίτια τους. Σε αυτό το νοσηρό σκηνικό η λύση δεν μπορεί να είναι η… μαζική κατάθλιψη και η παθητική αποδοχή της κυβερνητικής-εργοδοτικής αυθαιρεσίας αλλά η ανάπτυξη ενός σύγχρονου μαχητικού κινήματος διεκδίκησης και υπεράσπισης του δικαιώματος όλων στην εργασία, την ελευθερία, τη ζωή και την αξιοπρέπεια.
ΠΡΙΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου