Fars News Agency via AP
Δολοφονία βγαλμένη από ταινία Χόλιγουντ
Με απίστευτο τρόπο δολοφονήθηκε, όπως καταγγέλλει η Τεχεράνη, ο πυρηνικός επιστήμονας Μοχσέν Φαχριζαντέχ, καθώς το πολυβόλο που τον πυροβόλησε 13 φορές το χειριζόταν... τεχνητή νοημοσύνη αντί για άνθρωπο. ● Το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ για την επιχείρηση, όμως το Τελ Αβίβ δεν απαντά.
Ακούγεται ομολογουμένως σαν σκηνή από χολιγουντιανή ταινία. Στην εξόντωση του κορυφαίου Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ, στη δολοφονική ενέδρα που στήθηκε στις 27 Νοεμβρίου έξω από την Τεχεράνη, φέρεται να μην ήταν παρών ούτε ένας από τους δράστες!
Κατά τον Αλί Φανταβί, υποδιοικητή των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, όλα έγιναν με ένα πολυβόλο, πάνω σε ένα σταθμευμένο ημιφορτηγό, που ήταν «εφοδιασμένο με προηγμένο δορυφορικό σύστημα» και «χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη».
Χάρη στην προηγμένη τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, το όπλο «εστίασε μόνο πάνω στο πρόσωπο του μάρτυρα Φαχριζαντέχ», είπε ο Ιρανός αξιωματούχος. Και το έκανε με τέτοια ακρίβεια, συμπλήρωσε, «που η σύζυγός του, η οποία καθόταν δίπλα του στο Ι.Χ., σε απόσταση μόλις 25 εκατοστών, δεν χτυπήθηκε ούτε από μία σφαίρα».
«Συνολικά υπήρξαν 13 βολές, όλες από αυτό το όπλο», υπογράμμισε ο Αλί Φανταβί. Οι τέσσερις βρήκαν τον επικεφαλής ασφαλείας του Φαχριζαντέχ, ανέφερε, απλά και μόνο επειδή αυτός «έπεσε πάνω» στον Ιρανό επιστήμονα προσπαθώντας να τον προστατέψει.
Στο μεσοδιάστημα, οι κάμερες παρακολούθησης κυκλοφορίας στην περιοχή είχαν... ως διά μαγείας τεθεί εκτός λειτουργίας. Επίσης μυστηριωδώς είχε διακοπεί και η ηλεκτροδότηση στην πλησιέστερη κλινική, με αποτέλεσμα ο Φαχριζαντέχ να εκπνεύσει κατά την αεροδιακομιδή του σε νοσοκομείο της Τεχεράνης.
Οι ιρανικοί ισχυρισμοί δεν έχουν επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή. Ούτε και αναμενόταν. Κλασικά, το Ισραήλ -που το Ιράν κατονομάζει δημόσια ως υπεύθυνο για τη δολοφονία- δεν έχει σχολιάσει τις καταγγελίες για ανάμειξη της περιβόητης Μοσάντ.
Λέει την αλήθεια το Ιράν;
Στον αντίποδα, παραμένει άγνωστο εάν το (πληττόμενο από τις αμερικανικές κυρώσεις) θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν προσπαθεί, μέσα από αυτήν την ιστορία, να φτιάξει ένα νέο αφήγημα, που αφενός θα καλύψει τα -προφανή για την εγχώρια ασφάλεια- κενά, αφετέρου θα λειτουργήσει σαν μοχλός πίεσης ενόψει της προεδρίας Μπάιντεν στις ΗΠΑ και ενώ η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία αντιδρούν στις τελευταίες μεθοδεύσεις της Τεχεράνης για τη δημιουργία τετελεσμένων στο πυρηνικό της πρόγραμμα.
Οπως και να έχει, οι ισχυρισμοί περί «χρήσης τόσο εξελιγμένων όπλων είναι ανησυχητικοί, όσο και δυστοπικοί», σχολιάζει η εξειδικευμένη σε θέματα τεχνολογίας συντάκτρια του δικτύου BBC, Ζόι Κλάινμαν. «Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) σε διενέξεις είναι ένα ενδεχόμενο που ανησυχεί εδώ και καιρό πολλούς», επισημαίνει.
«Το 2005, ο αείμνηστος Στίβεν Χόκινγκ ήταν ένας από τους 1.000 επιστήμονες που είχαν υπογράψει ανοιχτή επιστολή ζητώντας την απαγόρευση της ανάπτυξης της ΑΙ για στρατιωτική χρήση», υπενθυμίζει. «Οι συνέπειες θα είναι αδιανόητες», λέει στο BBC ο Νόελ Σάρκεϊ, καθηγητής ρομποτικής και μέλος της Εκστρατείας Κατά των Ρομπότ-Δολοφόνων. «Θα διατάρασσε συθέμελα τη διεθνή ασφάλεια»...
Προς το παρόν, θα μπορούσε να σηματοδοτεί μια εξαιρετικά ανησυχητική μετεξέλιξη των μυστικών υπηρεσιών κρατών, όπως η ισραηλινή Μοσάντ, που έχει ήδη γράψει ιστορία με τις συγκεκαλυμμένες μεθόδους της για την εξόντωση αντιπάλων. Από δηλητηριασμένες οδοντόπαστες (δολοφονία του Ουάντι Χαντάντ το 1978, ηγέτη της ένοπλης πτέρυγας του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης) και τοξικά σπρέι (απόπειρα δολοφονίας του ηγέτης της Χαμάς, Χάλεντ Μάσααλ, το 1997), έως τη χορήγηση θανατηφόρας δόσης αναισθητικών χωρίς ένεση, με τη χρήση συσκευής υπερήχων (δολοφονία ηγετικού στελέχους της Χαμάς, Μαχμούντ αλ Μαμπχούχ, το 2010, σε ξενοδοχείο στο Ντουμπάι).
ΕΦΣΥΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου