Ντόναλντ ΤραμπAP Photo/Andrew Harnik
Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έθεσε βέτο στο νομοσχέδιο για τον πολεμικό προυπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA), όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται και οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο έχει εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία από Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίζεται ότι θα λειτουργήσει υπέρ της Ρωσίας και της Κίνας.
Οι κυρώσεις στην Τουρκία
Να υπενθυμίσουμε ότι μεταξύ άλλων, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιλαμβάνει τη διάταξη για την επιβολή κυρώσεων, εντός 30 ημερών, «σε κάθε άτομο που εν γνώσει του εμπλέκεται στην απόκτηση του συστήματος S-400» από την Τουρκία και ζητά τον εντοπισμό των συνεργατών που θα παράγουν ανταλλακτικά για το F-35 για λογαριασμό τούρκικων εταιρειών εντός 15 ημερών. Το νομοσχέδιο επιτρέπει στον πρόεδρο των ΗΠΑ να ανακαλέσει τις κυρώσεις μετά από ένα χρόνο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές οι κυρώσεις είναι διαφορετικές από αυτές που ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ Πομπέο για την απόκτηση των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400.
Οι κυρώσεις εκείνες βάζουν στο στόχαστρο τον πρόεδρο της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας Ισμαήλ Ντεμίρ και ακόμα τρεις ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους και περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων στα τέσσερα αυτά άτομα και απαγόρευση έκδοσης από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία SSB.
«Δώρο» σε Κίνα και Ρωσία
Αιτιολογώντας την απόφασή του να απορρίψει το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει πόρους συνολικής αξίας 740 δισ. δολαρίων, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι «δεν περιλαμβάνει κρίσιμα μέτρα υπέρ της εθνικής ασφάλειας, δεν αποδίδει τον απαιτούμενο σεβασμό στους βετεράνους μας και τη στρατιωτική ιστορία μας, και έρχεται σε αντίθεση στην προσπάθεια της Διοίκησής μου να θέσει πρώτα και πάνω από όλα την Αμερική διαμέσου της εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής».
Στο μήνυμά του προς το Κογκρέσο, επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι το νομοσχέδιο αυτό «είναι “δώρο” στην Κίνα και τη Ρωσία».
Ο λόγος ξανά στους νομοθέτες
Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο έχει περάσει και από τα δύο νομοθετικά σώματα της χώρας με πολύ μεγάλη πλειοψηφία. Τώρα, μετά το βέτο Τραμπ, το νομοσχέδιο θα επιστρέψει πρώτα στη Βουλή (την ερχόμενη Δευτέρα) και εάν εγκριθεί ξανά, θα «δοκιμαστεί» ακολούθως (την Τρίτη) στη Γερουσία. Εάν πάρει την έγκριση των 2/3 των νομοθετικών σωμάτων (ενισχυμένη πλειοψηφία), το ν/σ θα περάσει, παρά το βέτο του απερχόμενου προέδρου.
Σε κάθε περίπτωση, το βέτο δίνει την ευκαιρία στους νομοθέτες να αποδοκιμάσουν τον απερχόμενο πρόεδρο λίγο πριν από το τέλος της θορυβώδους θητείας του – αρκεί να ενώσουν τις δυνάμεις (και τις ψήφους) τους οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου