"Συγκίνηση και περίσκεψη προκαλεί η είδηση του θανάτου της Εσθήρ Κοέν, της γηραιότερης Ελληνίδας (από τα Ιωάννινα) Εβραίας που επέζησε από το Άουσβιτς. Όταν επέστρεψε από το Άουσβιτς, όπου έχασε τους γονείς και τα 5 από τα 6 αδέρφια της, το σπίτι της το είχαν αρπάξει κάποιοι . Να τι της είπε ο καταπατητής:
"Μην προχωρείς. Ξέρεις αν η μαμά σου είχε φούρνο στην κουζίνα;
-Βέβαια, ψήναμε το ψωμί, δεν ξέρω το σπίτι μου;
-Ε, αφού δεν σ΄ έκαψαν οι Γερμανοί, θα σε κάψω εγώ αν τολμήσεις να μπεις."
Ο ελληνικός εβραϊσμός σχεδόν αφανίστηκε κατά τη διάρκεια της κατοχής: 85% του εβραϊκού πληθυσμού εξοντώθηκε, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ευρώπη. Το ποσοστό θανάτου των Ελλήνων Εβραίων ανά τις διάφορες πόλεις, σχετίζεται άμεσα με την προστασία που τους παρείχε η κοινωνία, τα δίκτυα αλληλεγγύης και διαφυγής κλπ.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: στο Διδυμότειχο από τους 1.000 Εβραίους μεταφέρθηκαν στο Άουσβιτς οι 970, στην Κομοτηνή οι 819 από τους 850, στην Ξάνθη οι 561 από τους 600, στην Καβάλα οι 1800 από τους 2200, στις Σέρρες οι 596 από τους 600, στα Γιάννενα οι 1860 από τους 1950, στη Ρόδο οι 2000 από τους 2200, στη Θεσσαλονίκη οι 46000 από τους 56000.
(λαμπρή εξαίρεση η Ζάκυνθος , όπου διασώθηκε όλος ο εβραϊκός πληθυσμός της πόλης και οι θεσσαλικές πόλεις όπου διασώθηκαν πάρα πολλοί άνθρωποι χάρη στους ισχυρούς αντιστασιακούς θύλακες και τα δίκτυα που είχαν συγκροτήσει, τη στάση του μητροπολίτη Ιωακείμ και των πολιτικών αρχών)
Ας μην λησμονούμε ότι ο αντισημιτισμός δεν γεννήθηκε με τους ναζί: ο ναζισμός τον κληρονόμησε από την ευρωπαϊκή ιστορία, ούτε βέβαια τέλειωσε με τους ναζί ( αν και κάποιοι όπως ο εξαιρετικός Ιταλός ιστορικός Έντσο Τραβέρσο ισχυρίζεται ότι σήμερα στην Ευρώπη η ισλαμοφοβία έχει αντικαταστήσει τον αντισημιτισμό ως βασικό κόμβο του ρατσιστικού λόγου) . "
από Chris Kotsakos
_____________________________________________________________
«...Το κρασοπωλείο του πατέρα της το είχε οικειοποιηθεί μια χριστιανή συγγενής της «που εμφάνισε δήθεν πωλητήριο της μητέρας μου η οποία όμως είχε καεί στα κρεματόρια», όταν πήγε στην τράπεζα να αναζητήσει τις καταθέσεις, της είπαν ότι τις πήραν οι Γερμανοί και αναζητώντας τις δυο singer μηχανές για να ράβει και να βγάζει ένα μεροκάματο έμαθε ότι είχαν καταλήξει στα «χέρια» της μητρόπολης.
«Πήγα στον μητροπολίτη και εκείνος με παρέπεμψε στη νομαρχία. Εκεί μου είπαν πως δεν ξέουν τι απέγιναν οι μηχανές και πως για να τις βρουν έπρεπε να τους δώσουν τους αριθμούς τους. Που να ξέρω εγώ αριθμούς; Σήκωσα το μανίκι και τους έδειξα τον αριθμό του Αουσβιτς. Αυτόν μόνο θυμάμαι τους είπα και έφυγα…».
λόγια της Εσθήρ Κοέν από συνέντευξή της στην ΕΡΤ, από Katyusha Russell
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου