ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
Τουρκία: ΑΟΖ με το Ισραήλ προτείνει ο Ερντογάν – Στόχος του η Κύπρος και ο EastMed -Τι αποκαλύπτει ο Τούρκος ναύαρχος που την μετέφερε, σε ισραηλινή εφημερίδα
Ο απόστρατος Τούρκος ναύαρχος Cihat Yaycı αναμένεται αύριο Δευτέρα (14/12/2020) να δημοσιεύσει πρόταση για αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) Τουρκίας και Ισραήλ στην ανατολική Μεσόγειο, υποδεικνύοντας την επιθυμία της Άγκυρας να συμφιλιώσει τις διμερείς σχέσεις, αναφέρει σε κυριακάτικο δημοσιεύμά της η εφημερίδα Israel Hayom.
Τα θαλάσσια όρια που προτείνει μεταξύ των δύο χωρών, περνούν μέσα από την κυπριακή ΑΟΖ, καθώς δεδομένου πώς η Τουρκία, δεν αναγνωρίζει την Κύπρο ως κράτος, διεκδικεί τη μισή ΑΟΖ στα Κατεχόμενα.
Η πρόταση για τουρκο-ισραηλινή ΑΟΖ που προτείνει ο Τούρκος απόστρατος εκ μέρους του Ερντογάν, περιλαμβάνει σύνδεση του φυσικού αερίου του Ισραήλ με την Ευρώπη μέσω του ήδη υπάρχοντος αγωγού της Τουρκίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Αυτή η επιλογή θα ήταν “πολύ πιο πρακτική και φθηνή για το Ισραήλ σε σύγκριση με το έργο EastMed”, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη τον Τούρκο ναύαρχο.
Ο τουρκικής έμπνευσης χάρτης για τις ΑΟΖ που δημοσιεύει η Ισραηλινή εφημερίδα – Τουρκία: ΑΟΖ με το Ισραήλ προτείνει ο Ερντογάν
Ο Ερντογάν είχε αρχίσει να στέλνει μηνύματα προς την πλευρά του Ισραήλ, ήδη από πέρυσι, σύμφωνα με δημοσίευμα του defence-point.gr, στο οποίο υπογραμμίζεται η φράση του Τούρκου προέδρου ότι «κανένα έργο στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να επιβιώσει οικονομικά, νομικά και διπλωματικά χωρίς να έχει τη στήριξη της Τουρκίας».
Υποστήριζε μάλιστα ότι Τουρκία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με οποιαδήποτε χώρα της περιοχής εκτός από την Κύπρο. Αυτή του η τοποθέτηση, «με οποιαδήποτε χώρα εκτός από την Κύπρο», στέλνει ένα μήνυμα προς την κατεύθυνση του Ισραήλ. Ότι υπάρχει διάθεση για διάλογο.
Ένα τέτοιο εγχείρημα είναι σίγουρο ότι πάσχει τόσο νομικά όσο και τεχνικά. Μια τέτοια συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ θα σημαίνει ότι θα υπάρξει τουρκική θαλάσσια ζώνη νοτίως της Κύπρου, για την οποία η Άγκυρα επιμένει ότι της ανήκει.
Δεν πρέπει παράλληλα να διαφεύγει και το ότι παρά τις δυσκολίες που μπορεί να υπάρχουν σήμερα μια ανάλογη συμφωνία δεν είναι απίθανη να συμβεί. Τόσο η Τουρκία όσο και Ισραήλ είναι ανάμεσα στις χώρες, άλλη μία είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, που δεν έχουν υπογράψει τη Συμφωνία για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.
Η πρόταση που μεταφέρει ο Γιάτσι, σύμφωνα με δημοσίευμα στο ahval.me, έρχεται να ενισχύει τις πληροφορίες που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα το Al-Monitor ότι ο αρχηγός της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας είχε πρόσφατα συνομιλήσει με Ισραηλινούς αξιωματούχους στο πλαίσιο μιας προσπάθειας που είχε ξεκινήσει από την Τουρκία για εξομάλυνση των σχέσεων.
Η Τουρκία απέλασε τον πρέσβη του Ισραήλ το Μάιο του 2018 για τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να μετακινήσουν την πρεσβεία της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Τούρκοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Ερντογάν, είχαν επίσης επιπλήξει το Ισραήλ επανειλημμένα για τη μεταχείριση της Παλαιστίνης στον λαό.
Αντιδράσεις Ισραηλινοί Αξιωματούχου και του Τύπου
Η βελτίωση των σχέσεων με την Άγκυρα ήταν μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, αλλά οποιαδήποτε πρόταση που έρχεται σε βάρος της Κύπρου είναι ανέφικτη, δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος στην ισραηλινή εφημερίδα.
«Η Κύπρος είναι σύμμαχος του Ισραήλ και τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των χωρών αναγνωρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Η πρόταση του Τούρκου απόστρατου αναμένεται να δημοσιευτεί στο Turkeyscope, ένα ισραηλινό ακαδημαϊκό περιοδικό που εκδόθηκε από το Κέντρο Moshe Dayan για τη Μέση Ανατολή και τις Αφρικανικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, ανέφερει το ισραηλινό δημοσίευμα.
Όπως αναφέρει το hellasjournal.com, το πρώτο και πιο σημαντικό ζητούμενο είναι ότι -αν η Τουρκία επιθυμεί ανταλλαγή πρεσβευτών- πρέπει να στείλει το δικό της στην Ιερουσαλήμ. Αλλά, αν το πράξει, διαγράφει όλη τη λεγόμενη «αραβική και παλαιστινιακή» πολιτική της. Πως θα καταπιεί αυτή την ντροπή ο Ερντογάν; Αδύνατον…
ΠΗΓΕΣ ARMYVOICE.GR-hellasjournal.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου