Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Ούτε σκέψη για αύξηση της θητείας και στράτευση στα 18!


ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΟΡΦΩΣΗ, ΔΟΥΛΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ!
Σε πολλά δημοσιεύματα των ΜΜΕ από χθες και με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου , μπαίνει στα σκαριά το μέτρο αύξησης της θητείας στο στρατό ξηράς από 9 σε 12 μήνες, που είχε εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ και θα εφαρμοστεί τελικά με αρχή την Γ’ ΕΣΣΟ του 2021 τον Μάιο. Φυσικά ΜΜΕ και κυβέρνηση φροντίζουν να “χρυσώσουν το χάπι” βάζοντας τον αστερίσκο ότι όσα παιδιά επιλέξουν να κάνουν όλη τους τη θητεία στην παραμεθόριο, θα κάνουν 9 μήνες και όχι 12.

Στόχος, όπως λέγεται, της στρατιωτικής ηγεσίας, είναι να μπαλώσει τα κενά που υπάρχουν στα στρατόπεδα του Έβρου και στα νησιά και γι’ αυτό πετάνε το “τυράκι” της μειωμένης θητείας σε όσους θα κάνουν και τους 9 μήνες στην παραμεθόριο. Σε εποχή πανδημίας, που η έλλειψη μαζικών μοριακών τεστ, εμβολιασμών και βασικών μέτρων προστασίας, καθιστά το συνωστισμό επικίνδυνο, η κυβέρνηση και το υπουργείο εθνικής άμυνας «θυσιάζουν» φαντάρους για να δημιουργήσουν μια δήθεν εικόνα συνεχούς πολεμικής επιφυλακής απέναντι στην Τουρκία. Η νέα γενιά, λοιπόν, υποχρεώνεται σε περισσότερους μήνες θητείας, στο έδαφος του ανταγωνισμού που αφορά την ελληνική και την τούρκικη αστική τάξη στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο και που δε θα έπρεπε να χωρίζει τους δυο λαούς. Ενός ανταγωνισμού που βαφτίζεται εθνικός, το επίδικό του όμως είναι αν θα είναι το ελληνικό ή του τούρκικο κεφάλαιο και οι αντίστοιχοι σύμμαχοι της κάθε πλευράς (ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία, κτλ), που θα έχουν το πάνω χέρι στις συμφωνίες που θα γίνουν στην περιοχή για τα ενεργειακά κοιτάσματα, για τους αγωγούς και τις εμπορικές ροές. Για τα κέρδη των πολυεθνικών και ντόπιων επιχειρήσεων, για την εξυπηρέτηση των ΝΑΤΟϊκών συμφερόντων στην περιοχή, θα αναγκάζονται οι φαντάροι των πιο φτωχών οικογενειών να περνούν ακόμα περισσότερους μήνες μακριά από το σπίτι τους.
Η αύξηση θητείας είναι ένα σκληρά ταξικό μέτρο!

Για τα παιδιά που θα μείνουν στην παραμεθόριο, μπορεί να μένει σταθερός ο χρόνος της θητείας σε σχέση με σήμερα, αυξάνονται όμως οι μήνες που πρέπει να μείνουν εκεί, από 5 σε 9. Πλήττει το μέτρο τους γόνους πλούσιων οικογενειών που έχουν τις κατάλληλες διασυνδέσεις και θα υπηρετήσουν λίγα μέτρα από το σπίτι τους; Σαφώς και όχι. Το μέτρο αυτό έχει βαρύ ταξικό φορτίο, αφού τα πιο φτωχά παιδιά θα πρέπει να μείνουν άλλους 4 μήνες στην παραμεθόριο, με την οικονομική επιβάρυνση να είναι τεράστια. Πόσοι νέοι έχουν σήμερα την οικονομική δυνατότητα να κρατούν στην άκρη 3 και 4 χιλιάρικα για να πάνε στρατό; Ακόμη περισσότερο, όταν βλέπουν το στρατό σαν μια υποχρέωση που θέλουν να τελειώσει γρήγορα για να μπορέσουν να δουλέψουν, να τελειώσουν με τις σπουδές τους. Αυτό που έχουν πραγματική ανάγκη δεν είναι περισσότεροι μήνες με αγγαρείες, ούτε να σπαταλούν περισσότερα λεφτά σε delivery για να τρώνε ένα φαΐ της προκοπής, αλλά να σπουδάσουν στο αντικείμενο που έχουν κλίση, να βρουν δουλειά με αξιοπρεπή μισθό στο αντικείμενο που σπούδασαν, να έχουν ελεύθερο χρόνο.

Ο στρατός είναι, επιπλέον, ένα πλαίσιο πλήρους υποβάθμισης της ξεχωριστής προσωπικότητας του κάθε φαντάρου, είναι ένας χώρος αναπαραγωγής πλήρως ρατσιστικών, εθνικιστικών, σεξιστικών αντιλήψεων, χωρίς σεβασμό στη διαφορετική πολιτική, πολιτισμική, θρησκευτική άποψη, όπου αναπαράγεται σε όλα τα επίπεδα η επιβολή του ισχυρού. Επιδιώκουν μέσα από την αύξηση της θητείας να εντείνουν αυτή τη διαδικασία πειθάρχησης, αφού θέλουν μια νεολαία στο γύψο, να μην “αντιμιλάει” στο αφεντικό όταν θα πάει για δουλειά, να μη σηκώνει κεφάλι στους νόμους εκτρώματα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση. Για αυτό άλλωστε προωθούν στην στράτευση στα 18, πριν ο νέος άνθρωπος σπουδάσει η βγει στην παραγωγή.

Η αύξηση της στρατιωτικής θητείας, δεν εξυπηρετεί κάποιο «κοινό» καλό, ούτε την «άμυνα της χώρας». Αποτελεί επίθεση στα δικαιώματα της πληττόμενης νεολαίας, ένα ακόμη εμπόδιο για να οργανώσει τη ζωή της αξιοπρεπώς. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των επιθετικών επιδιώξεων του ΝΑΤΟ και του ελληνικού κεφαλαίου στην περιοχή. Της πολιτικής που τετραπλασιάζει τους πολεμικούς εξοπλισμούς, ανεβάζοντάς τους στο αστρονομικό ύψος των 5,5 δις ευρώ την ώρα που σακατεύει τους προϋπολογισμούς για την υγεία και την παιδεία! Της πολιτικής που έχει θέσει σαν εχθρό την νεολαία, που την στοχοποιεί για την… πανδημία, που επιτίθεται με λύσσα στα μορφωτικά και εργασιακά της δικαιώματα και την θεωρεί αντικείμενο για εκμετάλλευση και κρέας για τα κανόνια της.

Ευτυχώς για εμάς και δυστυχώς για αυτούς, το κίνημα μέσα και έξω από το στρατό είναι μαθημένο να δίνει σκληρές μάχες. Η νεολαία στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στις φτωχογειτονιές, δεν επιθυμεί να βαράει προσοχή στους καραβανάδες, αλλά να βγαίνει βόλτες στο πάρκο, να μαθαίνει νέα πράγματα, να δουλεύει και να δημιουργεί. Γι’ αυτό το μαθητικό κίνημα φώναζε στην αρχή της χρονιάς “Λεφτά για την παιδεία, όχι για τα Rafale”, πιάνοντας στον ύπνο την κυβέρνηση που αμέσως έδωσε σήμα στα παπαγαλάκια της να βγάλουν ειρωνικά σχόλια για να υποβαθμίσουν τα αιτήματα αυτά!

Το μαζικό εργατικό-λαϊκό κίνημα, το κίνημα της νεολαίας και οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς εντός τους, έχουμε αυξημένα καθήκοντα το επόμενο διάστημα. Δεν διακυβεύονται απλά μερικοί παραπάνω μήνες στο στρατό, αλλά αν το κράτος και η κυβέρνηση θα συνεχίζουν να νομοθετούν θυσιάζοντας τις λαϊκές-νεολαιίστικες ανάγκες στο βωμό πολεμοκάπηλων σχεδίων για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των ΗΠΑ, της ΕΕ. Να τους κάνουμε να μετανιώσουν που στοχοποιούν με τα μέτρα τους τη νέα γενιά. Σε σχολεία, πανεπιστήμια, γειτονιές, μαζί και με κάθε νέο που πήγε, είναι ή θα πάει φαντάρος, να υψωθεί τείχος αντίστασης και αντεπίθεσης!
Καμία σκέψη για αύξηση της θητείας, αντίθετα πάλη για μείωση της υποχρεωτικής στράτευσης
Λεφτά για την παιδεία, την υγεία, για τις λαϊκές ανάγκες και όχι για υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα
Μαζικές μόνιμες προσλήψεις σε γιατρούς, νοσοκόμους, καθηγητές και διδακτικό προσωπικό. Όχι προσλήψεις για το στρατό και την αστυνομία
Πάλη για την ειρήνη και το σταμάτημα των πολεμικών σχεδίων στην Αν. Μεσόγειο και παντού! Δεν θα γίνουμε κρέας στα κανόνια τους!
Αλληλεγγύη και διεθνισμός μεταξύ του ελληνικού και του τούρκικου λαού που δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα!

νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου