Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επιχείρησε το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος τόσο στο νέο σχέδιο αστυνόμευσης και καταστολής διαδηλώσεων, όσο και στη ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, o υπουργός –με ύφος αυθεντίας αλλά και με περίσσεια υποκρισία– απέρριψε κάθε άλλη άποψη που ήταν διαφορετική από τη δική του, προσπαθώντας να πείσει ότι η αστυνομοκρατία αποτελεί πανάκεια για όλα τα ζητήματα.
Σημειώνεται ότι μόλις το πρωί της ίδιας ημέρας, ο κ. Χρυσοχοΐδης παρουσίασε το «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Δημόσιων Υπαίθριων Συναθροίσεων», το οποίο ουσιαστικά παραπέμπει στην εγκαθίδρυση ενός αστυνομικού κράτους, που όμοιό του έχει δεκαετίες να ζήσει η χώρα.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι η δρομολόγηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας –με παράλληλα αύξηση της επιτήρησης και αυστηρές πειθαρχικές ποινές για τους φοιτητές σε περί οποιαδήποτε μορφή δράσης ή διαμαρτυρίας– έχει ήδη προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από όλα τα κόμματα του λεγόμενου προοδευτικού τόξου, ενώ στα κυβερνητικά σχέδια αντιδρούν ακόμη και απόστρατοι αστυνομικοί. Την ίδια ώρα, έντονες επιφυλάξεις έχουν διατυπώσει πρυτάνεις πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Μιλώντας λοιπόν στο MEGA και τη δημοσιογράφο Ράνια Τζίμα, ο κ. Χρυσοχοΐδης, αναφέρθηκε στο σχέδιο για τις διαδηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι «δεν γίνεται να καταλύουμε και να καταργούμε την κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης χωρίς λόγο».
Σημείωσε ότι το μέγεθος και η επικινδυνότητα μιας διαδήλωσης θα αξιολογούνται από «τους αστυνομικούς που είναι στον δρόμο, από τον διαμεσολαβητή μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας», ομολογώντας ουσιαστικά ότι εναπόκειται στην κρίση των αστυνομικών για το εάν θα πραγματοποιηθεί ή όχι μια συγκέντρωση.
Όσον αφορά τον περιορισμό της κινητικότητας των δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ (καθώς ορίζεται συγκεκριμένος χώρος στον οποίο θα βρίσκονται, πάντα με πρόσχημα την ασφάλειά τους), επιχείρησε να το δικαιολογήσει ως εξής: «Τα τελευταία χρόνια δέχθηκα πολλές καταγγελίες κυρίως από ξένους δημοσιογράφους που τους δείραν, ξυλοκοπόθηκαν και ζητούσαν προστασία. Ο δημοσιογράφος και ο φωτογράφος πάει όπου θέλει. Αν όμως υπάρχουν επεισόδια και ζητά προστασία από την αστυνομία θα μπορεί να οριστεί ένα μέρος».
Αναφερόμενος στο κρεσέντο βίας στη Θεσσαλονίκη, κατά τη συγκέντρωση των φοιτητών, απέφυγε επιμελώς να τοποθετηθεί για όσα έγιναν και απλώς παρέπεμψε στον Συνήγορο του Πολίτη. «Αν υπάρχει ζήτημα, την έρευνα θα την κάνει ο Συνήγορος του πολίτη και θα αξιολογήσει αν υπάρχει υπέρβαση... Δεν θέλω να πω τίποτα. Εγώ δεν θέλω βλέποντας ένα περιστατικό να βγάζω συμπεράσματα...».
Στο θέμα των πανεπιστημίων απέρριψε τις αντίθετες φωνές –ακόμα και τις επιφυλάξεις των πρυτάνεων–, κάνοντας λόγους για θρασύδειλους μέσα στα ιδρύματα που δρουν ανεξέλεγκτα και χωρίς τον φόβο της τιμωρίας. «Υπάρχουν γεγονότα που είναι τόσο βίαια και γίνονται τόσο γρήγορα… Η μανία των παιδιών.. Υπάρχουν καθηγητές που χτίστηκαν, έχουμε 20 περιστατικά τα τελευταία 3 χρόνια», είπε μεταξύ άλλων.
Όταν του τέθηκε το αίτημα πολλών ιδρυμάτων να λύνουν μόνα τους τα προβλήματα που δημιουργούνται, χωρίς την παρουσία της αστυνομίας, ο υπουργός επικαλέστηκε το Σύνταγμα, αλλά και τις... ανάγκες των πανεπιστημίων που φαίνεται ότι ο ίδιος γνωρίζει καλύτερα: «Όλα αυτά είναι πολύ καλά, αλλά δεν έχουν σχέση με το Σύνταγμά μας, με τους νόμους και τις ανάγκες του πανεπιστημίου. Ποιος θα λύσει το πρόβλημα όταν πάει κάποιος να χτίσει έναν καθηγητή; ποιος θα αποτρέψει τις παράνομες πράξεις;», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
«Δεν θα ανεχτούμε τη βία σε έναν χώρο που κινούνται ιδέες και η ακαδημαϊκή ελευθερία», σημείωσε επίσης, πέφτοντας σε ακόμα μια αντίφαση, καθώς η αστυνομοκρατία εξαρχής περιορίζει τις ελευθερίες.
Χαρακτηριστική ήταν απάντησή του στο θέμα που αφορά τον χρυσαυγίτη καταζητούμενου Χρήστου Παππά, και στο ερώτημα εάν οι αρχές βρίσκονται κοντά στα ίχνη του. «Αυτό δεν θα το πω σε σας», είπε ο υπουργός, για να συμπληρώσει πως «όταν θα συλληφθεί θα το ανακοινώσω». Για ακόμα μια φορά διαβεβαίωσε ότι ο Παππάς «θα συλληφθεί», χωρίς να βάλει κανένα χρονικό ορίζοντα στη φράση του.
Όσο για την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, επιχείρησε να υποτιμήσει το γεγονός, κάνοντας λόγο για «υπέρμετρη αντίδραση για ένα πράγμα που είναι μικρό». Σημείωσε ότι το 50% των κρατουμένων επιθυμούν να έρθουν στις φυλακές της Αθήνας. «Γιατί πρέπει να μεταφερθεί στην Αθήνα ο Κουφοντίνας», εξέφρασε την ερώτηση ο υπουργός, κατηγορώντας τον κρατούμενο πως θέλει «ξεχωριστή μεταχείριση» και καλώντας τον να... δώσει εξηγήσεις.
ΕΦΣΥΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου