EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Αλλος ο θεός της δικαιοσύνης για δολοφόνους αστυνομικούς;
Nωρίς το βράδυ της 23ης Οκτωβρίου του 2014 ένας 33χρονος αστυνομικός πηγαίνει στην Καλλίπολη στο σπίτι τού εξ αγχιστείας 23χρονου συγγενή του και τον δολοφονεί άγρια με 53 μαχαιριές (14 από αυτές στο κεφάλι).
«Ημουν σε αμόκ και τον μαχαίρωσα 53 φορές» υποστήριξε ο αστυνομικός.
«Ηταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση», «πήγε στο σπίτι με καλυμμένα όλα του τα χαρακτηριστικά για να μην αναγνωριστεί», «είπε ψέματα ότι προηγήθηκε τηλεφώνημα», «η άγρια δολοφονία έγινε εν ψυχρώ και με δόλο λόγω οικονομικών διαφορών σε πρακτορείο ΟΠΑΠ που διατηρούσαν οι δύο άνδρες», «από τη μανία του -όπως εξήγησε ο πραγματογνώμονας- έφτασε στο σημείο να αυτοτραυματιστεί με εκδορές και ο ίδιος», «ο δράστης προσπάθησε να διαφύγει παίρνοντας τα κλειδιά της μοτοσικλέτας έντρομου ενοίκου που θέλησε να δει τι συμβαίνει», «θέλησε στη συνέχεια να καλύψει τα στοιχεία εισερχόμενος ως θλιμμένος συγγενής στον χώρο του εγκλήματος» ήταν τα συγκλονιστικά στοιχεία που προέκυψαν και εκτέθηκαν στις δύο δικαστικές διαδικασίες (σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο), που καταδίκασαν ομόφωνα τον αστυνομικό σε ισόβια, ενώ απορρίφθηκαν όλα τα ελαφρυντικά.
Οπως προέκυψε, μεταξύ άλλων, ο αστυνομικός είχε πείσει τον συγγενή του να φαίνεται μόνος αυτός ως ιδιοκτήτης του πρακτορείου διότι λόγω επαγγέλματος αλλά -όπως προέκυψε- και προηγούμενων δοσοληψιών με τη Δικαιοσύνη δεν μπορούσε να διαθέτει παρόμοια επιχείρηση.
Ο αστυνομικός καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία με δόλο, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Κι όλα αυτά για μια οικονομική διαφορά μερικών χιλιάδων ευρώ!
Η υπεράσπιση του ισοβίτη αστυνομικού υπέβαλε ένσταση αναίρεσης στον Αρειο Πάγο με το αιτιολογικό ότι ο νέος Π.Κ. προβλέπει, αναλόγως των συνθηκών της πράξης δολοφονίας με δόλο, ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη 10 ετών.
Ποινικές εμπλοκές
Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να επανεξεταστεί η επιμέτρηση ποινής, το νέο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Πειραιά επανέλαβε τη διαδικασία («Θα σπάσουν τα ισόβια του πρώην αστυνομικού για τις 53 μαχαιριές;», «Εφ.Συν.», 2.07.2020) και με απόφασή του στις 16.1.2021 επικύρωσε την ισόβια κάθειρξη, όμως αναγνώρισε στον αστυνομικό το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, καταδικάζοντάς τον τελικά σε 14 χρόνια κάθειρξη.
Το ελαφρυντικό δόθηκε στον αστυνομικό παρά το γεγονός ότι -σύμφωνα με τη νομική εκπροσώπηση της οικογένειας του θύματος- δεν εξέλιπαν οι προηγούμενες ποινικές εμπλοκές του σε αδικήματα ιδιαίτερα επιβαρυντικά, δεδομένης ιδίως και της ιδιότητάς του ως αστυνομικού.
«Συγκεκριμένα στις αρχές του 2013 ο Π.Τ., που υπηρετούσε στο Αστυνομικό Τμήμα Καμινίων, είχε τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία από την υπηρεσία του επειδή είχε κατηγορηθεί για παθητική δωροδοκία και λαθρεμπορία, πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκε από το πρωτοβάθμιο Πλημμελειοδικείο αλλά αθωώθηκε κατά πλειοψηφία από το Εφετείο Πειραιά. Κατά τους ισχυρισμούς του αθωώθηκε πειθαρχικά, ωστόσο δεν έχει προσκομιστεί ποτέ απόφαση. Επιπλέον, διατέλεσε ένα εξαιρετικά ειδεχθές αδίκημα, για το οποίο μέχρι και σήμερα δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη μεταστροφή στη στάση του και στην απολογία του. Δόθηκε σε αστυνομικό ελαφρυντικό ενώ διατέλεσε μια στυγερή δολοφονία. Σημειωτέο δε ότι ο ίδιος ο Αρειος Πάγος άσκησε αυτεπαγγέλτως αναίρεση κατά της εφετειακής απόφασης, η οποία αναγνώρισε το ελαφρυντικό του προτέρου συννόμου βίου στον Ε. Κορκονέα που δολοφόνησε τον Αλ. Γρηγορόπουλο. Αντίστοιχη θεωρούμε ότι θα πρέπει να είναι η αντίδραση του Αρείου Πάγου και στην εν λόγω υπόθεση» υποστηρίζει η Πολιτική Αγωγή, που εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο Θ. Μαντά.
Ενα σχόλιο από τον αδελφό του θύματος
«Αξιότιμοι/ες Κύριοι και Κυρίες που υπηρετείτε τους θεσμούς:
Σας αποστέλλω αυτό το e-mail με σκοπό να σας εκφράσω την αδικία που ένιωσα την Παρασκευή 16/01/2021, στη δίκη όπου εφαρμόστηκε ο νόμος του σύννομου βίου στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Πειραιά.
Σε ένα δολοφόνο που μαχαίρωσε 53 φορές τον αδερφό μου και που τιμωρήθηκε στον 1ο και 2ο βαθμό σε ισόβια κάθειρξη χωρίς ελαφρυντικό, εν μέσω εξαιρετικής διαδικασίας, ο Αρειος Πάγος, λόγω αλλαγής του νόμου, επέστρεψε την υπόθεση πάλι σε δίκη, όπου και του χορηγήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου και μειώθηκε η ποινή του.
Νιώθω, αν μην τι άλλο, αδικία, για το σύστημα απονομής Δικαιοσύνης, όπου μετά από δύο δίκες και καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη του κατηγορούμενου, η αλλαγή και μόνο ενός νόμου “αποκλείει” την κρίση των δικαστών, οι οποίοι είναι η βάση της απονομής δικαιοσύνης. Κρίση που βασίστηκε στο λευκό ποινικό μητρώο του κατηγορουμένου, παρότι αυτός είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για αξιόποινες πράξεις.
Αποτέλεσμα τούτων είναι να στερείται η κοινωνία της απονομής πραγματικής δικαιοσύνης. Κάνω έκκληση να επεξηγηθεί ο νόμος».
Ιωάννης Χριστογιαννόπουλος
εφσυν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου