Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Οχι Αστυνομία στα Πανεπιστήμια

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ψήφισμα κατά της ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας υπογράφουν 867 πανεπιστημιακοί απ'όλο το προοδευτικό πολιτικό φάσμα.
Χιλιάδες πανεπιστημιακοί αντιδρούν στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Μεγαλώνει με ραγδαίους ρυθμούς το μέτωπο που άνοιξε η απόφαση της κυβέρνησης να ιδρύσει ειδικά σώματα και να αυστηροποιήσει τις ποινές εντός των Πανεπιστημίων.

Εχουν πυροδοτηθεί πολλές κινήσεις και πρωτοβουλίες εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας. Φοιτητές, διδάσκοντες, διοικητικό προσωπικό, σύγκλητοι πανεπιστημίων, τμήματα, σχολές και σύλλογοι διδασκόντων δυναμώνουν τη φωνή αντίδρασης στα κυβερνητικά σχέδια.

Μία από τις μαζικότερες και ευρύτερες πολιτικά πρωτοβουλίες είναι η εκστρατεία συλλογής υπογραφών με το σύνθημα «ΟΧΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ». Λειτουργώντας διακριτικά και μεθοδικά επί 5 εβδομάδες τώρα, φτάνουν τις 900 υπογραφές, περιλαμβάνοντας πανεπιστημιακούς από όλο το προοδευτικό πολιτικό φάσμα.

Πρόκειται για τη μαζικότερη των τελευταίων 10 χρόνων, αν θυμηθούμε την κίνηση των 1.000 πανεπιστημιακών υπέρ και των 1.000 εναντίον του νόμου Διαμαντοπούλου (2012-2013). Σ’ αυτήν εδώ την πρωτοβουλία υπάρχουν εκατοντάδες υπογραφές και από τις δυο πλευρές, προσδιορίζοντας, έτσι, πολύ καθαρά, την κόκκινη γραμμή των ελληνικών ΑΕΙ απέναντι στην αλαζονική κυβέρνηση της Ν.Δ.

«Θεωρούμε απαράδεκτο και δηλώνουμε ότι δεν θα συναινέσουμε στη δημιουργία και λειτουργία οποιουδήποτε σώματος φύλαξης ή ασφάλειας που θα βρίσκεται εκτός ελέγχου της πανεπιστημιακής κοινότητας», αναφέρουν μεταξύ άλλων στο κείμενο υπογραφών. Είναι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, συγγραφείς, πολιτικοί, αγωνιστές, πρώην υπουργοί, πρώην πρυτάνεις (σκοπίμως και για εύλογους λόγους δεν ζητήθηκε από τους νυν), στελέχη κομμάτων που πέρασαν από το υπουργείο Παιδείας, ερευνητές, ομότιμοι, εξωκοινοβουλευτικοί και γνωστοί μαχόμενοι του προοδευτικού χώρου. Από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ώς τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και το ΚΚΕ, οι πολιτικές αναφορές τους.

Η πανεπιστημιακή τους ιδιότητα, όμως, είναι η συνισταμένη που οδήγησε στην πολιτική πράξη αντίδρασης. Μερικά ονόματα ενδεικτικά της ανθρωπογεωγραφίας αυτής της κίνησης: Κ. Γαβρόγλου, Αρ. Μπαλτάς, Θ. Δραγώνα, Αντ. Λιάκος, Ηλ. Νικολακόπουλος, Μαρία Ρεπούση, Λ. Διβάνη, Γ. Πανούσης, Α. Τάκης, Λ. Λαμπριανίδης, Κ. Δοξιάδης, Ν. Μπελαβίλας, Σ. Μαρκέτος, Ι. Βαμβακίδου, Φ. Τσιμπιρίδου, Σπ. Γεωργάτος κ.ά.

Η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει και στηρίζει την Πρωτοβουλία. Είναι πάντα απέναντι στην περιστολή συνταγματικά διαφυλαγμένων δικαιωμάτων και ελευθεριών που τώρα επιχειρείται στα πανεπιστήμια. Πρόκειται για χώρους που σηματοδοτούν και ταυτίζονται με δημοκρατικά κεκτημένα, όπως την ελευθερία λόγου, έκφρασης αλλά και συλλογικής δράσης, αντίδρασης, διαμαρτυρίας. Η συνεχής αστυνομική επιτήρηση και η επιβολή αυστηρού πλαισίου ποινών μέσα σ’ έναν αυτοδιοίκητο χώρο μόνο ελευθερίες μπορεί να περιορίσει. Η απειλή της καταστολής το έχει αποδείξει αμέτρητες φορές. (Ολόκληρο το ψήφισμα στο efsyn.gr)

● Υπάρχουν αρκετές παράλληλες και πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουν δει, ήδη, το φως της δημοσιότητας. Μεταξύ αυτών η πολύ σοβαρή κίνηση ακαδημαϊκών που έχει ξεπεράσει τις 250 υπογραφές με σύνθημα «Η Δημοκρατία στα Πανεπιστήμια είναι υπόθεση όλων μας» και μ’ ένα κείμενο-γροθιά στην αντισυνταγματική παρέμβαση της κυβέρνησης. Πολύ δυναμικές επίσης είναι οι πρωτοβουλίες φοιτητών και εργαζομένων στα Πανεπιστήμια, που με δύο ψηφίσματα έχουν ήδη συγκεντρώσει περισσότερες από 18.250 υπογραφές ενάντια στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας.
ΕΦΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου