Πεσμένα δέντρα ακόμη και στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, διέκοψαν για αρκετή ώρα την κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας
«Βρέθηκε» ο υπεύθυνος για τους χιλιάδες ανθρώπους που έμειναν χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό και σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς τηλεπικοινωνίες στην Ανατολική Αττική και στον βόρειο τομέα της Αθήνας πάνω από τους... Αμπελόκηπους.
Οπως σε άλλες εποχές «βίας και νοθείας» ήταν εκείνα που καθόριζαν το εκλογικό αποτέλεσμα, έτσι και χθες ήταν τα δέντρα που στήθηκαν στον τοίχο ως υπεύθυνα για χιλιάδες ανθρώπους που έμειναν χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό και σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς τηλεπικοινωνίες.
Οι ευθύνες των... δέντρων που έπεφταν και έκοβαν τα καλώδια του ηλεκτρικού ξεκίνησαν να αναφέρονται από το βράδυ της Δευτέρας. Μετά το πέρασμα της νύχτας, όμως, και καθώς το πρωί βρήκε τη μισή Αττική και άλλες περιοχές στο «λευκό σκοτάδι», οι αναφορές γίνονταν όλο και συχνότερες. Ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, που έσπευσε να βγει σε κανάλια και ραδιόφωνα, μιλούσε για 200 πτώσεις δέντρων που έκοψαν 15 καλώδια μέσης τάσης ρεύματος. Ομως, από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ (αρμόδιες αντίστοιχα για χαμηλή-μέση και υψηλή τάση) γινόταν λόγος για 600 πτώσεις δέντρων, που συνεχώς αυξάνονταν όσο συνεχιζόταν η χιονόπτωση.
Χωρίς ρεύμα είχαν μείνει από το πρωί χθες (κάποιες περιοχές και από προχθές) πλήθος περιοχών της Αττικής: Αγιος Στέφανος, Κρυονέρι, Νέα Ερυθραία, Μεταμόρφωση, Νέο Ηράκλειο, Νέα Ιωνία, Φιλαδέλφεια, Εκάλη, Μαρούσι, Ανοιξη, Διόνυσος, Δροσιά, Καπανδρίτι, Μενίδι, Πάρνηθα, Αυλώνας, Μαλακάσα, Κάλαμος, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Ροδόπολη, Σταμάτα αλλά και άλλες εκτός «βορείου τομέα», όπως τα Βασιλικά Σαλαμίνας και ο Σκαραμαγκάς.
Το μεσημέρι είχαν προστεθεί ακόμη περισσότερες: Ηλιούπολη, Χαλάνδρι, Αγ. Απόστολοι Καλάμου, Πετρούπολη, Γλυφάδα, Περιστέρι, Ιλιον, Βριλήσσια, Κάτω Κηφισιά, Μαρούσι, Δαχτυλίδι Αμαρουσίου, Λούτσα, Ψυχικό, Νέο Ψυχικό, Γραμματικό, Αγία Παρασκευή, Πολύδροσο, Κιούρκα, Καλογρέζα, Νέο Ηράκλειο και περισσότερες περιοχές στη Σαλαμίνα.
Στην Εύβοια, που χτυπήθηκε κι αυτή άγρια από τη «Μήδεια», τα φτωχά δέντρα είχαν επίσης πλούσιο καταστροφικό έργο. Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ προσπαθούσαν να επανασυνδέσουν με το δίκτυο ηλεκτρικού τα χωριά Κεχριές, Ροβιές, Μαντούδι και Προκόπι. Στόχος ήταν να συνεχίσουν τις εργασίες ώστε έως το βράδυ να επανηλεκτροδοτήσουν τα χωριά από το κεντρικό τμήμα του νησιού έως και το βόρειο, δηλαδή από τη Χαλκίδα προς Αγιο Ιωάννη Ρώσο και τα ορεινά χωριά της Ιστιαίας, αποκαθιστώντας τις εκτεταμένες ζημιές στο Δίκτυο και πλήθος σπασμένων στύλων.
Οπως ήταν φυσικό, σε όσες περιοχές είχαν μείνει επί ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα δεν λειτουργούσαν τα περισσότερα σταθερά τηλέφωνα, ενώ οι κάτοικοι άρχισαν να ξεμένουν πλήρως από επικοινωνίες καθώς αποφορτίζονταν οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας και τα τάμπλετ που λειτουργούν με μπαταρίες.
Λόγω όμως των παρατεταμένων διακοπών στο ηλεκτρικό, άρχισαν να καταγράφονται εκτεταμένες διακοπές και στα δίκτυα ύδρευσης. Ειδικά σε περιοχές που βρίσκονται σε υψηλότερα σημεία των πόλεων, το νερό διακόπηκε και η ΕΥΔΑΠ άρχισε να δέχεται αλλεπάλληλες κλήσεις. Δύο περιοχές στην Πεντέλη αλλά και συγκεκριμένες ζώνες σε Ψυχικό, Γλυκά Νερά και Πετρούπολη «είπαν το νερό νεράκι» καθώς το νερό φτάνει στο δίκτυο μέσω τοπικών δεξαμενών οι οποίες τροφοδοτούνται μέσα από ηλεκτρικές αντλίες.
Χωρίς νερό έμειναν όμως και άλλες περιοχές, χωρίς να φταίει αυτή τη φορά η τροφοδοσία με ηλεκτρικό (και εν προεκτάσει τα σατανικά δεντράκια...). Σύμφωνα με πληροφορίες, εκεί το πρόβλημα προκλήθηκε από θραύσεις σωληνώσεων οι οποίες προκάλεσαν απορρύθμιση στο κεντρικό δίκτυο. Οταν, δηλαδή, σπάσουν ταυτόχρονα σωλήνες που προορίζονται να τροφοδοτούν κατοικίες, δημιουργείται αστάθεια στο δίκτυο και απορρυθμίζονται οι αυτόματες βάνες που παίζουν κομβικό ρόλο. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει η ΕΥΔΑΠ να διακόψει την παροχή, να αποκαταστήσει τις διαρροές και μετά να επαναρρυθμίσει τις βάνες. Τέτοιου είδους βλάβες ταλαιπωρούσαν πολλές συνοικίες σε Αγία Παρασκευή (Γρυπάρη-Θράκης, Βαλαωρίτου-Αρκαδίου, Λυκείου-Τερψιθέας), Βριλήσσια (Αναπαύσεως, Πεντέλης), Κερατσίνι (Διστόμου-Τήνου), Κηφισιά (Στροφυλίου-Ευκλείδου), Περιστέρι-Πετρούπολη (Ρόδων-Ρέας), Βύρωνα (Καρέας), Χαλάνδρι (Ζαν Μωρεάς-Αγαμέμνονος), Χολαργό (Εθνικής Αντιστάσεως-Αριστοτέλους, Αρκαδίου-Καραϊσκάκη, Φανερωμένης-Φειδίου).
Τα παραπάνω καταγράφηκαν μόνο στις περιοχές για τις οποίες είναι αρμόδια η ΕΥΔΑΠ, ενώ αλλού και ειδικά στη Βόρεια Αττική όπου λειτουργούν δημοτικά δίκτυα (Νέα Ερυθραία, Ανοιξη κ.λπ.) προέκυψαν επίσης πολύωρες διακοπές που δεν είχαν αποκατασταθεί έως το βράδυ. Το αποτέλεσμα ήταν να μείνουν για πολλές ώρες άνθρωποι χωρίς τις βασικές υπηρεσίες που κάποτε ονομάζονταν «κοινής ωφέλειας».
Οσο για τα δέντρα, εκείνα δεν απολογήθηκαν για το ποιος έπρεπε να τα είχε κλαδέψει ή να απομακρύνει τα καλώδια ρεύματος από κοντά τους. Κατά τα λοιπά, η Ελλάδα επιταχύνει το βήμα της για να περάσει στην εποχή χωρίς ορυκτά καύσιμα και στην ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές...
ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου