Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

Η αντίδραση του Ιράν στη νέα πολιτική Μπάιντεν για την Υεμένη

Illustration 117619811 © Rawf88 | Dreamstime.com
Το τέλος στη στήριξη της συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία που πολεμά εναντίον των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη μπορεί να «διορθώσει λάθη του παρελθόντος» ανέφερε η Τεχεράνη έπειτα από την σχετική απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ.
Κάνοντας ουσιαστική στροφή από την πολιτική του προκατόχου του, που είχε στηρίξει αναφανδόν όλες τις επιλογές του Ριάντ, ο Τζο Μπάιντεν, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε: «Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει» ανακοινώνοντας τον τερματισμό κάθε αμερικανικής υποστήριξης στο Ριάντ.

«Τερματίζοντας την υποστήριξη στον σαουδαραβικό συνασπισμό και μην πουλώντας πλέον σε αυτόν όπλα, αν δεν είναι πολιτικός ελιγμός, μπορεί να είναι ένα βήμα για τη διόρθωση λαθών του παρελθόντος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ.

«Το Ιράν υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για να βοηθηθεί η Υεμένη και να τεθεί τέλος στην υποστήριξη αυτού που επιτίθεται», πρόσθεσε ο Χατιμπζαντέχ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η αμερικανική απόφαση δεν θα «λύσει από μόνη της το πρόβλημα της Υεμένης».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, «ο αεροπορικός, ναυτικός και χερσαίος αποκλεισμός» της Υεμένης και τα «στρατιωτικά πλήγματα από χώρες που επιτίθενται υπό τη Σαουδική Αραβία» πρέπει επίσης να τερματιστούν.

Ο εμφύλιος πόλεμος στη φτωχότερη χώρα της Μέσης Ανατολής έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους αμάχων, έγινε η αιτία για να εξαπλωθεί επιδημία χολέρας λόγω των κακών υγειονομικών συνθηκών και της καταστροφής των υποδομών, ενώ η συμμετοχή άλλων δυνάμεων στον πόλεμο, της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της υπέρ της κυβέρνησης και του Ιράν υπέρ των ανταρτών ενέτεινε την καταστροφή.

Ο ΟΗΕ έχει καταγγείλει τόσο τις δυνάμεις που πολεμούν στο πλευρό της κυβέρνησης όσο και τους Χούτι και τους συμμάχους τους για σοβαρά εγκλήματα πολέμου, ενώ διαρκώς επισημαίνει ότι όσο συνεχίζεται η σύγκρουση επιτείνεται η ανθρωπιστική καταστροφή ενώ καθίσταται δυσχερής έως αδύνατη η παροχή βοήθειας στους ανθρώπους που πλήττονται.

ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου