Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Ένα σύντομο αφιέρωμα στην ελληνική δικαιοσύνη και το «κράτος δικαίου»

Ένα σύντομο αφιέρωμα στην ελληνική δικαιοσύνη και το «κράτος δικαίου»
Οι περιπτώσεις δεν είναι όμοιες μεταξύ τους. 
Έχουν έναν κοινό παρονομαστή. 
Το ελληνικό κράτος και η δικαιοσύνη του γνωρίζει πότε να εφαρμόζει το «γράμμα του νόμου», πότε να εκμεταλλεύεται τα «παράθυρα του νόμου», πότε να δείχνει επιείκεια και πότε «σιδηρά πυγμή».
Εμείς παραθέτουμε κάποιες μόνο περιπτώσεις αφήνοντάς τες στην κρίση σας.
Υψηλόβαθμα Στελέχη της Χούντας (ενδεικτικά)
Στυλιανός Παττακός – Αποφυλακίστηκε το 1990 (κυβέρνηση Κων/νου Μητσοτάκη) λόγω «ανηκέστου βλάβης της υγείας του». Πέθανε αμετανόητος το 2016 (26 χρόνια μετά!).
Νικόλαος Μακαρέζος – Αποφυλακίστηκε το 1990 (κυβέρνηση Κων/νου Μητσοτάκη) λόγω «ανηκέστου βλάβης της υγείας του». Πέθανε τον Αύγουστο του 2009 (19 χρόνια αργότερα!)
Γρηγόριος Σπαντιδάκης - Αποφυλακίστηκε λόγω «ανηκέστου βλάβης της υγείας του» και πέθανε το 1996.
Γεώργιος Ζωιτάκης – Αποφυλακίστηκε το 1988 (κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου) λόγω «ανηκέστου βλάβης της υγείας του». Πέθανε οκτώ χρόνια αργότερα, το 1996.
Ιωάννης Λαδάς - Αποφυλακίστηκε το 1990 (κυβέρνηση Κων/νου Μητσοτάκη). Πέθανε είκοσι χρόνια αργότερα, το 2010.
Στέφανος Καραμπέρης - Αποφυλακίστηκε τον Ιανουάριο 1990 (οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα) λόγω «ανηκέστου βλάβης της υγείας του». Πέθανε 18 χρόνια αργότερα, το Νοέμβριο του 2008.
Βασανιστές της Χούντας (ενδεικτικά)
Ευάγγελος Μάλλιος – Καταδικάστηκε σε 17 μήνες φυλάκιση.
Πέτρος Μπάμπαλης – Καταδικάστηκε σε 24 μήνες φυλάκιση. Εξέτισε 18 και αφέθηκε ελεύθερος.
Περιπτώσεις δολοφονιών (ενδεικτικά)
Ιωάννης Καλαμπόκας, στέλεχος ΟΝΝΕΔ, καταδικασμένος για τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα – Αποφυλάκιση στα 7 χρόνια. Έγινε διευθυντής υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας.
Επαμεινώνδας Κορκονέας, αστυνομικός, δολοφόνος του ανήλικου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου – Αποφυλακίστηκε στα 9 χρόνια. Είναι επίτροπος της Εκκλησίας στο χωριό του.
Αθανάσιος Μελίστας, αστυνομικός, δολοφόνος του ανήλικου Μιχάλη Καλτεζά – Καταδικάστηκε πρωτοβάθμια σε 2,5 έτη φυλάκισης. Αθωώθηκε στα δευτεροβάθμια δικαστήρια με το ελαφρυντικό του «βρασμού ψυχής» και των «καθ’ υπέρβαση των ορίων άμυνας»
Υπόθεση δολοφονίας από την αστυνομία των διαδηλωτών Ιάκωβου Κουμή (24, πλήγμα που επέφερε αποκοπή του εγκεφάλου) και Σταματίνας Κανελλοπούλου (21, δέχτηκε δεκαοχτώ σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι) – Η ΕΔΕ δεν απέδωσε καρπούς. Οι δολοφόνοι δεν βρέθηκαν ποτέ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου