Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Δεσμοί υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΕ με τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων

Έρευνα της ΜΚΟ Global Witness αποκαλύπτει ότι τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι συνδέονταν μέχρι πρόσφατα με εταιρίες που συμμετέχουν στον τομέα των ορυκτών καυσίμων, ενώ η Κομισιόν διατείνεται πως θέλει να προωθήσει την «πράσινη ενέργεια». Σύμφωνα με την έρευνα, οι τρεις αξιωματούχοι είναι ο ύπατος αξιωματούχος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, και η επίτροπος Μεταφορών, Αντίνα Βαλεάν.
The Press Project
Alexandros Michailidis / SOOC

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Euractiv, έρευνα της ΜΚΟ Global Witness δείχνει ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, ή και συγγενικά τους πρόσωπα, κατά το πρόσφατο παρελθόν είχαν στενές σχέσεις με τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Η έρευνα τονίζει πως η αποκάλυψη αυτή έρχεται σε κόντρα με την εξαγγελία της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, περί προώθησης της «πράσινης ενέργειας».

Οι τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που σχετίζονται με τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, είναι ο ύπατος αξιωματούχος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, και η επίτροπος Μεταφορών, Αντίνα Βαλεάν.

Η Κομισιόν ανέφερε ότι η «σύγκρουση συμφερόντων δεν περιλαμβάνει μόνο τα ίδια τα πρόσωπα που έχουν κάποια δημόσια θέση», και ισχυρίστηκε ότι κανείς από τους τρεις «δεν έχει άμεση σχέση με τις πολιτικές για την ενέργεια ή το κλίμα».

Ο Μπορέλ είναι αυτός που έχει περισσότερο από τους τρεις άμεση σχέση με τα συμφέροντα της βιομηχανίας, ορυκτών καυσίμων, καθώς από το 2009 έως το 2016 υπήρξει μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ισπανικής Abengoa, εταιρείας παραγωγής ενέργειας, από την οποία λάμβανε ετήσιο μισθό της τάξης των 300.000 ευρώ. Λόγω της σχέσης του με την εταιρεία το 2012 είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου του Ινστιτούτου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, ενώ οι σχέσεις του με τη βιομηχανία ενέργειας πάνε πίσω, καθώς ως διδάκτορας Οικονομικών σχετικά με την ενέργεια, έχει εργαστεί επί δεκαετία στην Ισπανική Εταιρεία Πετρελαίων της Ισπανίας, Cepsa.

Η Στέλλα Κυριακίδου, δεν έχει άμεση επαγγελματική σχέση με τον τομέα της ενέργειας, ωστόσο ο σύζυγός της ήταν διευθυντής δύο κυπριακών εταιρειών πετρελαίου στις οποίες ανήκει το 40% των μετοχών της Motor Oil Hellas. Πρόκειται για τις Motor Oil Holdings Ltd και Petroventure Holdings Limited. Η ΜΚΟ τονίζει ότι εκτός από τις δραστηριότητες της στην Ελλάδα, η Motor Oil Hellas, που παράγει 186.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα, έχει συμφέροντα στις ΗΠΑ (Τέξας) και την Τανζανία.

Η Αντίνα Βαλεάν, επίτροπος Μεταφορών, έχει εργαστεί ως σύμβουλος στην εταιρεία Finite Assets Ltd, με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, με αποδοχές της τάξης των 104.325 στερλινών, ενώ ήταν μέλος της Ευρωβουλής. Η Finite Assets Ltd φαίνεται να ανήκει στην ελβετική πετρελαϊκή Rompetrol Holding S.A., που ανήκε στον δισεκατομμυριούχο Ντίνου Πατρικίου, ο οποίος στη συνέχεια την πούλησε στην Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Καζακστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου