Γιατί η Τουρκία βγάζει τώρα το Τσεσμέ στο Αιγαίο;
© AP Photo / Lefteris Pitarakis
ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Στο κείμενο που αποσπάσματα του αναδημοσιεύουμε αναδεικνύονται αιτίες που προκαλούν την νέα ένταση στο Αιγαίο.
Η Τουρκία βγάζει το Τσεσμέ στο Αιγαίο σαν «εσωτερικό αντίβαρο» στην πανωλεθρία των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία ή διότι γνωρίζουν πως οι διερευνητικές με την Ελλάδα θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο;
Διερευνητικές Ελλάδας-Τουρκίας, και στη μέση… NAVTEX! Ξαφνικά!
Την… αναπάντεχη NAVTEX, για το ερευνητικό πλοίο Τσεσμέ, που ανήκει στο πολεμικό ναυτικό της γείτονος, εξέδωσε ο σταθμός της Σμύρνης, προκειμένου να κάνει «υδρογραφικές έρευνες» δυτικά των νήσων Λήμνου και Άη Στράτη, μεταξύ 18/2 και 2/3.
Ειδικά για τον Άη Στράτη, η τουρκική κυβέρνηση έχει δηλώσει ρητώς και επανειλημμένως ότι το νησί είναι «εξοπλισμένο παρανόμως από την ελληνική πλευρά». Άγνωστο παραμένει εάν τελικά το Τσεσμέ θα πλεύσει μεταξύ Λήμνου, Άη Στράτη και Σκύρου.
Σήμερα, λοιπόν, στον απόηχο της πανωλεθρίας των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία και του θανάτου των Τούρκων αιχμαλώτων, εν μέσω εθνικού πένθους, ξεκινά η τουρκική NAVTEX, τορπιλίζοντας τις διερευνητικές επαφές, που ξεκινήσαν στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, με την Άγκυρα να θέτει στο τραπέζι ζητήματα, όπως το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών, τις γκρίζες ζώνες, τη Θράκη, τον εναέριο χώρο κ.ά. Η επόμενη συνάντηση αναμένεται να λάβει χώρα στην Αθήνα, πιθανότατα τον Μάρτιο. Θα αναβληθεί;
© AFP 2021 / ADEM ALTAN
Και γιατί ο Τούρκος πρόεδρος έβγαλε τη NAVTEX την ίδια μέρα (περασμένη Δευτέρα) που δήλωσε σε διαδικτυακή ομιλία του σε εννέα τοπικά συνέδρια του κόμματός του, ΑΚΡ, ότι την Τετάρτη (17/2) ότι θα έδινε στο έθνος κάποια καλά νέα;
«Θα έχω ωραίες ειδήσεις. Φροντίστε να με ακούσετε» είχε χαρακτηριστικά πει.
Η στρατιωτική επιδρομή στην Γκάρα που άλλαξε τα δεδομένα
Δυο μέρες μετά (δηλαδή στις 17/2) πραγματοποιήθηκε στρατιωτική επιδρομή στο κρησφύγετο του ΡΚΚ, στην Γκάρα, με 35 αεροπλάνα κ.ά.
«Κι εκεί που σχεδίαζαν ότι θα καταστρέψουν το κουρδικό κρησφύγετο, θα συλλάβουν τον αρχηγό Καράγιλαν και όλη την ηγεσία του ΡΚΚ και συγχρόνως θα ελευθερώσουν τους 16 αιχμαλώτους τους (τρεις πολίτες και 13 Τούρκους στρατιώτες που είχαν αιχμαλωτιστεί πριν 5 χρόνια) κάνανε μια τρύπα στο νερό, επιπλέον σκοτώνοντας με τις βόμβες τους αιχμαλώτους που κρατούνταν (οι 13) σε σπηλιά» μας σχολιάζει διπλωματική πηγή, υποδεικνύοντας εμμέσως το πιθανό αίτιο της νευρικότητας και νέας επιθετικότητας του Τούρκου προέδρου και έναντι της Ελλάδας, παρόλο που «περιμένοντας τα "καλά νέα" που είχε αναγγείλει, οι περισσότεροι (για να μην πω όλοι) περίμεναν ότι θα αποκάλυπτε την ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου/πετρελαίου».
Όντως, προσθέτει ο Τούρκος δημοσιογράφος, Α. Εργκούν, «ο Ερντογάν περίμενε ότι θα απελευθερωθούν οι αιχμάλωτοί του και ταυτόχρονα θα κατόρθωνε να αιχμαλωτίσει κορυφαίους διοικητές του PKK, όπως οι Murat Karayilan και Duran Kalkan, οι οποίοι σκόπευαν να ταξιδέψουν στην Γκάρα, στο σπήλαιο των Τούρκων αιχμαλώτων. Τελικά οι επιτελικοί του PKK αναπροσάρμοσαν το ταξίδι τους και έτσι η επιχείρηση έγινε μπούμερανγκ».
«Αν συνελάμβαναν πάντως την ηγεσία του ΡΚΚ, όπως σχεδίαζαν, θα ήταν μια επιτυχία ανάλογη με τη σύλληψη του Ότσαλαν. Η εκλογική νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην επόμενη αναμέτρηση θα ήταν εγγυημένη» προσθέτει η διπλωματική πηγή.
Η ασυνήθιστη «σιωπή» των τουρκικών ΜΜΕ
© AP PHOTO / NEDIM ENGINSOY
Eντύπωση, παρόλα αυτά, προκαλεί το ότι μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι λέξεις, τα τουρκικά Μέσα δεν είχαν τις αναμενόμενες αναφορές για τη NAVTEX, που έχει σημάνει συναγερμό στην ελληνική κυβέρνηση, προβαίνοντας το ελληνικό ΥΠΕΞ και σε διάβημα κατά της Άγκυρας.
Δεν σχεδίαζε λοιπόν ο Ταγίπ Ερντογάν να την εργαλειοποιήσει εσωτερικά, ως αντίβαρο της συντριβής του στη Συρία;
Γιατί λοιπόν βγάζει το Τσεσμέ στο Αιγαίο σήμερα (η περιοχή που τέμνει τον 25ο μεσημβρινό και, κατά τους Τούρκους, θα έπρεπε να είναι το όριο για την διχοτόμηση του Αιγαίου σε δύο ζώνες Έρευνας και Διάσωσης);
ΠΗΓΗ https://sputniknews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου