Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Κάλεσμα φοιτητικών συλλόγων για 10 Μάρτη: 1 χρόνος τηλεκπαίδευση, όλοι στους δρόμους!

Κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα και άλλες πόλεις σε όλη την χώρα  
Δήμητρα Παπανικολάου
▸ Σε κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις της χώρας προχωρούν Φοιτητικοί Σύλλογοι στις 10 Μάρτη, με κεντρικά αιτήματα το ασφαλές άνοιγμα των σχολών και την απόσυρση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη.
Αθήνα: Προπύλαια, 1 μ.μ.
Θεσσαλονίκη: Άγαλμα Βενιζέλου, 1 μ.μ.
Πάτρα: Πλ. Γεωργίου, 1 μ.μ.
Ιωάννινα: Περιφέρεια, 12 το μεσημέρι
Φλώρινα: Πλ. Μόδη (Κανόνια), 5 μ.μ.
Ηράκλειο: Πλ. Ελευθερίας, 1 μ.μ.
Χανιά: Πλ. Αγοράς, 1 μ.μ.
Ρέθυμνο: Δημαρχείο, 12 το μεσημέρι
Τρίκαλα: Πλ. Ρήγα Φεραίου, 6.15 μ.μ.
Βόλος: Θόλος, 1 μ.μ.
Κοζάνη: Κεντρική Πλατεία, 6 μ.μ.
Ξάνθη: Κεντρική Πλατεία, 1 μ.μ.
Αλεξανδρούπολη: Δημαρχείο, 1 μ.μ.
Κομοτηνή: Πλατεία Ειρήνης, 1 μ.μ.

Την Τετάρτη, 10 Μάρτη, συμπληρώνεται ένας χρόνος από όταν έκλεισαν οι σχολές λόγω πανδημίας. Εάν ένα χρόνο πριν, το κλείσιμο φαινόταν να επιβάλλεται από κάποια υγειονομική αναγκαιότητα, πλέον είναι πασιφανές ότι πρόκειται για πολιτική επιλογή της κυβέρνησης ΝΔ.

Τόσους μήνες δεν έχει υπάρξει κανένας σχεδιασμός από το υπουργείο Παιδείας σχετικά με την επαναλειτουργία των πανεπιστημίων, δεν έχει δοθεί ούτε μισό ευρώ για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων υγειονομικής ασφάλειας ώστε να επιστρέψουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες στις σχολές.

Σ’ αυτή τη συνθήκη, η τηλεκπαίδευση παρουσιάζεται ως μάννα εξ ουρανού, ακόμη και για εργαστήρια και κλινικές, παρότι η δια ζώσης διδασκαλία δεν μπορεί επουδενί να αντικατασταθεί από την εξ αποστάσεως, καθώς η μάθηση δεν είναι απλά μετάδοση πληροφοριών, και δεν νοείται γνώση χωρίς αλληλεπίδραση, διάλογο και αντίλογο.

Επιπλέον, η πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση αποτελεί ουσιαστικά «ατομική ευθύνη» των φοιτητών, αφού το κόστος μετακυλίεται πλήρως στις πλάτες τους. Όσοι δεν έχουν γρήγορο ίντερνετ, όσες δεν έχουν τον απαιτούμενο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, αποκλείονται.

Κυβέρνηση και υπουργείο αδιαφορούν πλήρως για τα προβλήματα και τις ανάγκες των φοιτητών, και αντ’ αυτού, κάνουν την πανδημία ευκαιρία για να περάσουν σωρεία αντιεκπαιδευτικών αλλαγών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο νόμος-έκτρωμα Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, που φέρνει αστυνομία μέσα στις σχολές, κάμερες και περιφράξεις, πειθαρχικά, διαγραφές, νέα βάση εισαγωγής.

Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που μειώνουν κατά 8% τον προϋπολογισμό για τα ΑΕΙ και κατά 39%(!) τον προϋπολογισμό για την φοιτητική μέριμνα, επιλέγουν να δώσουν 30 εκ. ευρώ για ίδρυση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας!

Τα σχέδια τους για την εκπαίδευση, κάνουν προφανή την απάντηση στο ερώτημα «γιατί κρατάνε τις σχολές κλειστές». Νομοθετούν όσο περισσότερο μπορούν, εκμεταλλευόμενοι την πανδημία και τις απαγορεύσεις, μέτρα που με ανοιχτές σχολές, θα ήταν αδύνατο να περάσουν. Βαθαίνουν την αναδιάρθρωση στο χώρο της εκπαίδευσης, για να διαμορφώσουν ένα πανεπιστήμιο για λίγους και εκλεκτούς, σύμφωνα με τις επιταγές ΕΕ-ΟΟΣΑ, και να τελειώσουν μια και καλή με το φοιτητικό κίνημα.

Θεωρούν ότι βρήκαν την κατάλληλη ευκαιρία να «διορθώσουν» την «ανορθογραφία» που αποτελεί το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, που εξακολουθεί να είναι σχετικά μαζικό και δωρεάν, χάρη στους μεγάλους αγώνες και νίκες του φοιτητικού και πανεκπαιδευτικού κινήματος. Είναι βαθιά γελασμένοι!

Απέναντι σε όλα αυτά, οι φοιτητές, μέσα από τους συλλόγους τους, έχουν απαντήσει τους τελευταίους μήνες με μαζικές κινητοποιήσεις, και θα συνεχίσουν να το κάνουν! Η επίθεση που εξαπολύεται εις βάρος της νεολαίας, είναι ολόπλευρη και αδυσώπητη.

Η νέα γενιά, που έχει μεγαλώσει γνωρίζοντας ότι θα είναι «η πρώτη γενιά που θα ζήσει χειρότερα απ’ την προηγούμενη», λοιδορείται ως «ανεύθυνη», και άρα υπεύθυνη για την εξάπλωση του ιού, στερείται τα μορφωτικά της δικαιώματα, όσο οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων υποβαθμίζουν τον δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας, προετοιμάζεται για ένα μέλλον εργασιακής περιπλάνησης, ανασφάλειας, ελαστικής εργασίας, φτώχειας και ανεργίας ή ημιαπασχόλησης. Το αφήγημα «οι άριστοι/καινοτόμοι/δουλευταράδες/ορεξάτοι θα πετύχουν», δεν πείθει πια κανέναν.

Το φοιτητικό κίνημα, που ξαναβγαίνει μαζικά στο προσκήνιο, δηλώνει ηχηρά ότι δεν θα είναι αυτό το μέλλον της νεολαίας! Διαδηλώνουμε επειδή θέλουμε να επιστρέψουμε σε σχολές που δεν θα είναι χειρότερες από αυτές που αφήσαμε. Διαδηλώνουμε γιατί το Πανεπιστήμιο είναι χώρος ελευθερίας, κοινωνικοποίησης, πολιτικής ζύμωσης, διαπάλης, αλληλεπίδρασης, και η καταστολή δεν έχει καμία θέση εντός του.

Διαδηλώνουμε γιατί οι τραγικές εικόνες στο ΑΠΘ, με τους πάνοπλους άντρες της ΕΛΑΣ να σέρνουν φοιτητές για να τους βγάλουν έξω από το πανεπιστήμιο (!) επειδή διεκδικούν καλύτερους όρους σπουδών, δεν θα είναι κανονικότητα. Γιατί, μόνο μέσα από μαζικούς ανυποχώρητους αγώνες, θα διαμορφώσουμε τους όρους για ένα καλύτερο παρόν, και ένα καλύτερο μέλλον, για δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους, για αξιοπρεπή εργασία, για καθολική υγεία, για ειρήνη και φιλία των λαών, για ζωή ελεύθερη!

Σε ένα πανεπιστήμιο φυλακή, δεν χωράει η ελευθερία.

Σε ένα πανεπιστήμιο για λίγους, δεν χωράει κανείς.

Τετάρτη 10 Μάρτη όλοι και όλες στους δρόμους!
ΠΗΓΗ ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου