Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Παρέλαση ισχύος αστυνομίας και στρατού με τον λαό απών

Γιώργος Μουρμούρης
▸ Μόνοι ελεύθεροι οι… σκοπευτές στο κέντρο της Αθήνας
«Μετά τις ομιλίες ακολούθησε επίσημο δείπνο. Οι αποχρώσεις του μπλε είχαν την τιμητική τους στις ενδυματολογικές επιλογές των κυριών. Βασισμένο αποκλειστικά σε ελληνικές γεύσεις ήταν το μενού που απόλαυσαν οι 45 υψηλοί προσκεκλημένοι της Προέδρου της Δημοκρατίας».
Δεν πρόκειται για κάποιο μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στον 19ο αιώνα — το μαρτυρά άλλωστε η αναφορά στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι απόσπασμα ρεπορτάζ σε μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό για όσα έλαβαν χώρα στο κέντρο τις Αθήνας το βράδυ της Τετάρτης, παραμονής της επετείου της 25ης Μαρτίου. Του δείπνου που παρέθεσε στους υψηλούς προσκεκλημένους η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε προηγηθεί επίσκεψη και ξενάγηση των πρώτων στην ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη, απέναντι από το πάρκο Ριζάρη, μια «ανάσα» από τον Ευαγγελισμό. Από τον Ευαγγελισμό όπου λίγα 24ωρα νωρίτερα, τα μεσάνυχτα της Κυριακής, τα ασθενοφόρα σχημάτιζαν ουρές μεταφέροντας διαρκώς ασθενείς με κορονοϊό, κάποιοι εκ των οποίων θα χρειαστεί να διασωληνωθούν σε απλούς θαλάμους, ελλείψει διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ.

Επί δύο ημέρες στο κέντρο της Αθήνας, σε απόσταση μόνο λίγων δεκάδων μέτρων, συνυπήρξαν δύο διαφορετικοί κόσμοι. Από τη μία, η «πολιτειακή και πολιτική ηγεσία» της χώρας, αξιωματικοί του στρατού, της αστυνομίας και άλλων υπηρεσιών, αρχηγοί κρατών και εκπρόσωποι κυβερνήσεων τρίτων κρατών, πρέσβεις, διπλωματικές αποστολές και κάθε είδους «υψηλοί προσκεκλημένοι». Οι περισσότεροι εξ αυτών ήδη εμβολιασμένοι και έχοντες ανοσία, με ελευθερία μετακίνησης και εξασφαλισμένη ασφάλεια, σε επίπεδο υγειονομικό και σωματικής ακεραιότητας. Από την άλλη, οι χιλιάδες άνθρωποι που στοιβάζονται στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, οι δεκάδες νοσηλευόμενοι που καταλήγουν καθημερινά, οι υγειονομικοί που βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης ψυχολογικά και σωματικά, ο κόσμος της εργασίας που εξακολουθεί να στριμώχνεται καθημερινά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς —τα οποία εξαφανίστηκαν κατά την παρουσία των «υψηλών προσκεκλημένων» για λόγους «αποστείρωσης», όπως ειπώθηκε, του κέντρου.

Δύο κόσμοι το χάσμα μεταξύ των οποίων ούτε οι αλλεπάλληλες εκκλήσεις για ενότητα επ’ αφορμής των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης ούτε τα περί «εθνικής αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μπορούν να γεφυρώσουν — και αυτό φαίνεται πλέον ακόμα και στις δημοσκοπήσεις. Έτσι το μόνο που έμεινε από το πανάκριβο μιλιταριστικό σόου στο κέντρο της Αθήνας, ανήμερα 25ης Μαρτίου, ήταν το κιτς των αλόγων με τους φουστανελοφόρους που διέσχιζαν την άρτι διαγραμμισθείσα λεωφόρο Αμαλίας, οι τόνοι κηροζίνης που ξοδεύτηκαν στον αττικό ουρανό και ο θαυμασμός του εκφωνητή της ΕΡΤ για τον «γλυκό ήχο των τανκς» μπροστά στο Κοινοβούλιο. Λίγες ώρες μετά το τέλος της πριβέ παράστασης οι «υψηλοί προσκεκλημένοι» έπαιρναν τον δρόμο της επιστροφής για τις χώρες τους, συνεργεία ξέστηναν τις εξέδρες από την πλατεία Συντάγματος ενώ οι πραγματικοί κάτοικοι της Αθήνας μπορούσαν επιτέλους ξανά, έστω και με τους γνωστούς περιορισμούς, να προσεγγίσουν το κέντρο της πόλης τους. Τα νοσοκομεία συνέχιζαν να αγκομαχούν ενώ τα κανάλια ίσα που εξασφάλισαν εικόνες για το βραδινό δελτίο ειδήσεων.

Αν κάτι κατέστησε σαφές ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου, είναι ότι πιο ξεκάθαρα από ποτέ υπάρχουν δύο Ελλάδες. Και δεν γιορτάζουν και οι δύο.
Ελλάς-Γαλλία αντιδραστική συμμαχία


Το αποκρουστικό πρόσωπο μιας επιθετικής Ευρώπης-φρούριο είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει με αφορμή την επέτειο της ελληνικής Επανάστασης ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Με τη θέση της Γαλλίας να αναβαθμίζεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ελληνική κυβέρνηση να θεωρεί (ή να ελπίζει) ότι στην ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη της ΕΕ βλέπει έναν αξιόπιστο σύμμαχο στον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό, το δόγμα «Ελλάς-Γαλλία
συμμαχία» εξειδικεύτηκε από τον Εμανουέλ Μακρόν στους τομείς του προσφυγικού και της στρατιωτικής συνεργασίας. Σε μακροσκελή συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο Γάλλος πρόεδρος προχώρησε σε «σκληρό» διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών, δηλώνοντας επί της ουσίας ότι για τους δεύτερους πρέπει να σκληρύνουν τα μέτρα αποτροπής εισόδου στην Ευρώπη-φρούριο. Πίσω από τις αναφορές στα «ανθρώπινα δικαιώματα» και την ανάγκη εξάρθρωσης των «δικτύων διακινητών», ο Εμανουέλ Μακρόν παρείχε πλήρη ευρωπαϊκή κάλυψη στις τακτικές «αποτροπής» που ακολουθούν οι ελληνικές αρχές και η Frontex, τις παράνομες, επικίνδυνες και κατά κανόνα βίαιες επαναπροωθήσεις δηλαδή σε Έβρο και Αιγαίο.

Στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε εμφατικά την σημασία της «θέσης-κλειδί» που κατέχει η Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο στηρίζοντας εμμέσως, σε φραστικό τουλάχιστον επίπεδο, τις ελληνικές διεκδικήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Σε συμβολικό επίπεδο, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης στον αττικό ουρανό εμφανίστηκαν τέσσερα γαλλικά Rafale, μια υπόμνηση για το εξοπλιστικό πρόγραμμα δισεκατομμυρίων που «τρέχει» μεταξύ των δύο πλευρών. Η (αντιδραστική) αλληλεγγύη, άλλωστε, κοστίζει.

ΠΗΓΗ ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου