Δημήτρης Σταμούλης
▸ Πίσω από τους αριθμούς και τις στατιστικές που «ξερά» ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας, κρύβονται εκατοντάδες, κατά βάση, «κρυφά» κρούσματα που κανένας δημόσιος φορέας δεν καταγράφει, στους χώρους εργασίας, σε μεγάλες βιομηχανίες και κυρίως σε σούπερ μάρκετ.
Σε αόριστες υποσχέσεις περί «εντατικοποίησης ελέγχων και τεστ Covid-19 σε χώρους εργασίας και ειδικά σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις και εργοστασιακούς χώρους αρκέστηκε η κυβέρνηση, παρά τα αυξανόμενα κρούσματα τα οποία συνεχώς εντοπίζονται και καταγγέλλονται. Το ερώτημα είναι αν θα ελέγξει και θα τιμωρήσει εργοδότες, αν θα «κατεβάσει ρολά» όπου χρειαστεί, αποζημιώνοντας βέβαια τους εργαζόμενους, αν θα προσλάβει προσωπικό για τους αποψιλωμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς…
Τα σοβαρότερα προβλήματα ως χώροι διασποράς του κορονοϊού αντιμετωπίζουν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Την τελευταία εβδομάδα μόνο, τα σωματεία του κλάδου κατήγγειλαν δύο θανάτους εργαζομένων που απασχολούνταν σε καταστήματα των εταιρειών Σκλαβενίτης και Μασούτης. Μάλιστα το οξύμωρο είναι ότι η μεν Σκλαβενίτης κόπτεται για το ότι δεn λειτουργεί τις Κυριακές, η δε Μασούτης ότι διέθεσε, όπως ανακοίνωσε, το 30% των ετήσιων καθαρών κερδών «στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής» σε καταστήματα και αποθήκες της…
Το σωματείο εργαζόμενων στη Σκλαβενίτης Β. Ελλάδας έκανε λόγο για «άδικο θάνατο εργαζόμενου, που έσβησε αβοήθητος στο σπίτι του», υπογραμμίζοντας ότι «οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ είναι πλήρως εκτεθειμένοι στην πανδημία» και ότι «δεν παίρνονται από εργοδοσία και κράτος τα απαραίτητα μέτρα προστασία». Γιατροί εργασίας δεν υπάρχουν σε σταθερή βάση ούτε καν σε αποθήκες και μεγάλα καταστήματα που συγκεντρώνουν 100 και πλέον εργαζόμενους.
Όπως καταγγέλλουν τα σωματεία, αποκρύπτονται κρούσματα, δεν γίνεται καμιά ιχνηλάτηση προκειμένου τα καταστήματα να συνεχίζουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, ενώ και οι απολυμάνσεις γίνονται… νύχτα για ευνόητους λόγους. Από την άλλη, η εντατικοποίηση και η ανασφάλεια έχει χτυπήσει «κόκκινο» στους εργαζόμενους. Ό,τι μέτρο έχει παρθεί, όπως πλεξιγκλάς σε κάποια ταμεία, μάσκες, αντισηπτικά, δωρεάν τεστ σε όλους όπου εντοπίζονται κρούσματα, πάρθηκε κάτω από την πίεση των εργαζομένων, τονίζει το σωματείο του Σκλανεβίτη.
Τα κρούσματα σε βιομηχανικές μονάδες μπορεί να ανατρέψουν την υγειονομική εικόνα ολόκληρου νομού, όπως στην Εύβοια
Στη Θεσσαλονίκη πρόσφατα, οι εργαζόμενοι μέτρησαν πάνω από 70 κρούσματα, με 14 καταστήματα να έχουν από 1 έως 20 θετικούς στον ιό. Παρόμοια είναι η εικόνα σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Στο Ηράκλειο Κρήτης, σε υποκατάστημα σούπερ μάρκετ καταγράφηκαν 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε λίγες ημέρες, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν κρούσματα σε Lidl, Χαλκιαδάκης, ΑΒ Βασιλόπουλος, και τις τελευταίες 10 ημέρες, 4 κρούσματα στη Σκλαβενίτης, σύμφωνα με την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Στην Αχαΐα, το τελευταίο 20ήμερο τα κρούσματα στα σούπερ μάρκετ του νομού είναι δεκάδες.
Ανάλογη «πληγή» είναι και οι βιομηχανίες, ειδικά οι μεγάλες, οι οποίες λειτουργούν υπό ένα άτυπο καθεστώς ασυλίας από κάθε ελεγκτικό μηχανισμό. Ελάχιστα είναι τα εργοστάσια που έκλεισαν λόγω κρουσμάτων κι αυτό έγινε όταν αυτά ήταν πολλά και δημοσιοποιήθηκαν (π.χ. Πίνδος). Πρόσφατα, το συνδικάτο Τύπου και Χάρτου αποκάλυψε εξάπλωση κρουσμάτων μεταξύ εργαζόμενων στην εταιρεία χαρτικών ειδών Σκαγιάς στο Κρυονέρι και στην εταιρεία μεταποίησης Αφοί Βλάχου στο Κορωπί. Η εργοδοσία προσπάθησε να αποκρύψει τα κρούσματα, ενώ προέτρεψε όσους ανησυχούν να κάνουν… μόνοι τους τεστ. Μάλιστα, απείλησε με νομικές ενέργειες το συνδικάτο για τις αποκαλύψεις του.
Τα σοβαρότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ
Από την άλλη, τα κρούσματα σε βιομηχανικές μονάδες μπορεί να ανατρέψουν υγειονομικά την εικόνα ακόμα και σε επίπεδο νομού! Στην Εύβοια για παράδειγμα, είναι χαρακτηριστική περίπτωση οι πτηνοτροφικές μονάδες ή οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας όπου ελλείψει μέτρων πρόληψης και προστασίας, μετατρέπονται σε εστίες διάχυσης της πανδημίας. Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, η Εύβοια είχε κρούσματα κάτω του πανελλαδικού μέσου όρου. Η εικόνα ανατράπηκε όταν ανιχνεύθηκαν δεκάδες κρούσματα σε εργοστάσιο της Μιμίκος, όπως αποκάλυψε το συνδικάτο τροφίμων Εύβοιας. Τι κι αν είχαν ενημερώσει την Επιθεώρηση Εργασίας, τι κι αν η φύση της δουλειάς είναι τέτοια που απαιτούνται πρόσθετα μέτρα προστασίας (κλειστοί χώροι, υψηλή υγρασία, κοντινές αποστάσεις, επεξεργασία του ίδιου προϊόντος διαδοχικά από πολλούς εργάτες). Την Τετάρτη η Εύβοια πέρασε στο «βαθύ κόκκινο» κι αυτό το οφείλει εν πολλοίς και στις βιομηχανίες που λειτουργούν ανεξέλεγκτα.
Ίδια, τέλος, είναι η εικόνα και στην «κόκκινη» Βοιωτία όπου η εργοδοσία της Eurodrip στη βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων, απέκρυψε από τους εργαζόμενους και το επιχειρησιακό σωματείο τους την ύπαρξη θετικού κρούσματος στον χώρο του εργοστασίου, το πέμπτο σε ένα μήνα.
Οι βιομηχανίες φαρμάκου απολύουν
Εν καιρώ αλματώδους ανάπτυξης, λόγω και της πανδημίας, η φαρμακοβιομηχανία συρρικνώνει μέσω απολύσεων τις θέσεις εργασίας! Τον χορό, με τον μανδύα των οικειοθελών αποχωρήσεων, συνεχίζει η πολυεθνική Glaxo. Πριν από ενάμιση μήνα η εργοδοσία της Anfarm είχε επίσης επιλέξει να προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού στο τμήμα συσκευασίας στην περιοχή του Σχηματαρίου, ενώ ανάλογη πρακτική έχουν υιοθετήσει τους τελευταίους μήνες και άλλες εταιρείες, όπως η εταιρεία οπτικών Βαϊράμογλου, η εταιρεία καλλυντικών Hellenica, κ.α.
Κι όλα αυτά σε μια περίοδο όπου επικρατεί στον κλάδο εντατικοποίηση και μεγάλη πίεση στους χώρους εργασίας, ενώ τα κέρδη των επιχειρήσεων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Όπως τονίζει η ομοσπονδία του κλάδου ΠΟΣΥΦΕ-ΣΕΚ, από το 2010 μέχρι σήμερα έχει χαθεί το 70% των θέσεων εργασίας στη φαρμακοβιομηχανία. Οι μαζικές απολύσεις στις οποίες προβαίνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, επιβάλλονται μέσω εξαναγκασμού των εργαζομένων να τις αποδεχτούν ως «οικειοθελείς αποχωρήσεις», συχνά με την ανοχή, αν όχι αρωγή, των εργοδοτικών συνδικαλιστών.
ΠΗΓΗ ΠΡΙΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου