Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Ρωσία: Επέκταση της μεγαλύτερης τράπεζας στην Ανατολική Ευρώπη σε έναν κολοσσό τεχνολογίας


Φώτο Αρχείου / Μόσχα, Ρωσία / Πηγή: Eurokinissi
Η επέκταση της μεγαλύτερης τράπεζας στην Ανατολική Ευρώπη, της ρωσικής «Sberbank», σε έναν κολοσσό τεχνολογίας, κάτι που προωθείται και από τη ρωσική κυβέρνηση, σηματοδοτεί την προσπάθεια της Ρωσίας να μπει δυναμικά στον παγκόσμιο σφοδρό ανταγωνισμό για τις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο.
Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, στην οποία η κεντρική τράπεζα κατέχει ακόμα την πλειοψηφία, μετονομάζεται σε «Sber» και εξελίσσεται σε τεχνολογικό όμιλο – μαμούθ που θα συνενώνει όλες τις διαδικτυακές υπηρεσίες.

Ο όμιλος κάνει λόγο για ένα συνεχώς διευρυνόμενο φάσμα «διαδικτυακών υπηρεσιών για καθημερινή ζωή και επιχειρήσεις», ένα «ολόκληρο οικοσύστημα διαδικτυακών υπηρεσιών».

Το εύρος εκτείνεται από την παράδοση φαγητού («Delivery Club») και το λιανικό ηλεκτρονικό εμπόριο («SberMarket») μέχρι την τηλεϊατρική, τη μεταφορά δεμάτων και εμπορευμάτων («SberLogistika»), τις υπηρεσίες ταξί και αυτοκινήτων, τα πόρταλ αναζήτησης ακινήτων και εργασίας, υπηρεσίες cloud, πληρωμών («SberPay») και μουσικής.

Ο τραπεζικός κολοσσός «μετρά» τουλάχιστον 99 εκατ. ανθρώπους ως ατομικούς πελάτες και 2,7 εκατ. εταιρικούς πελάτες. Περισσότερο από το 70% του πληθυσμού της Ρωσίας χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της τράπεζας, η οποία διαθέτει στη χώρα δίκτυο 14.200 καταστημάτων και δραστηριοποιείται επίσης σε 18 χώρες, ενώ απασχολεί περισσότερους από 285.000 εργαζόμενους.

Η σημασία της «Sberbank» για τη Ρωσία αυξάνεται ραγδαία. Η «Sber» συμμετέχει σε υπάρχουσες διαδικτυακές υπηρεσίες ή απλώς τις αναλαμβάνει πλήρως – όπως στην περίπτωση της μουσικής. Στην περίπτωση του διαδικτυακού φαρμακείου «Sber Eapteka», αγόρασε σχεδόν τις μισές μετοχές – το δεύτερο μέρος ανήκει σε φαρμακευτικό όμιλο που παράγει και το εμβόλιο «Sputnik V».

Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη αγορά στην Ευρώπη, με πάνω από 100 εκατ. χρήστες του διαδικτύου. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Data Insight», η αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 23% το 2019, σε 31 δισ. δολάρια, και προβλέπεται ότι θα αυξάνεται κατά μέσο όρο 33,2% ετησίως έως το 2024, μεγέθη συγκρίσιμα με την πολυπληθέστερη Ινδία.

Η ρωσική βιομηχανία τεχνολογίας έχει εξελιχθεί αρκετά. Οπως και η Κίνα, η Ρωσία δημιούργησε τις δικές της εταιρείες τεχνολογίας πολύ νωρίς, λόγω του μεγέθους της αγοράς και της επιλογής για αυτονομία σε αυτόν τον στρατηγικό τομέα. Αυτό εμπόδισε και την εξαγορά τους από αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς. Για παράδειγμα, διαθέτει δικές της μηχανές αναζήτησης, με βασική τη Yandex (έναντι της κυριαρχίας της Google στη Δύση), αλλά και δικές της πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, υπηρεσίες πληρωμών, ταξί κ.ά. Η «Sber» φιλοδοξεί οι τομείς του ηλεκτρονικού εμπορίου και των τεχνολογιών του διαδικτύου να αποτελούν μέχρι το 2030 το 20% – 30% όλων των επιχειρήσεών της.

Η εξέλιξη της επιστήμης των τεχνικών μέσων, αν μη τι άλλο καταδείχνει τις τεράστιες δυνατότητες ο λαός να ζει καλά, να απολαμβάνει τον πλούτο που δημιουργεί με την εργασία του, ως κοινωνικά αγαθά και όχι ως εμπορεύματα απο τις πολυεθνικές. Εχει σημασία σε τίνος τα χέρια βρίσκονται τα μέσα παραγωγής και για ποιο σκοπό λειτουργούν. Στον καπιταλισμό, χρησιμοποιούνται μαζί με την εργατική δύναμη ως εμπορεύματα απο τους κεφαλαιοκράτες για την δημιουργία του καπιταλιστικού κέρδους. Ο,τι δεν βγάζει κέρδος για το κεφάλαιο, απορρίπτεται, αφήνοντας τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες στάσιμες, φρένο στην εξέλιξή τους.

Στον σοσιαλισμό, όλες οι παραγωγικές δυνάμεις τίθενται από την κοινωνία των εργαζομένων στην ίδια την κοινωνία, για την ικανοποίηση των διευρυμένων κοινωνικών αναγκών, χωρίς την μεσολάβηση του κέρδους, της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, χωρίς να είναι εμπορεύματα, αλλά κοινωνικά αγαθά. Δίνει τη δυνατότητα σε μια ανώτερου τύπου οργάνωσης της ίδιας της εργασίας με λιγότερο αναγκαίο εργάσιμο χρόνο για την παραγωγή αγαθών, διεύρυνση του ελεύθερου χρόνου. “Απελευθερώνει’ τις δυνατότητες εξέλιξης των τεχνολογικών επιτευγμάτων για την συνεχή διευκόλυνση της ζωής με οτι αυτό σημαίνει.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου