Περίπου τέσσερις ώρες διήρκεσε, στην Αθήνα, η επαναληπτική συνάντηση των ελληνο-τουρκικών διερευνητικών επαφών, που ξεκίνησαν και πάλι, μετά το 2016, στις 25 Ιανουαρίου 2021, στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, η σημερινή συνάντηση έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, κατά πληροφορίες, στο «Μεγάλη Βρετανία», το οποίο βρίσκεται απέναντι από το υπουργείο Εξωτερικών.
Σε αντίθεση με την πρώτη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, οπότε η προσέλευση των δύο αντιπροσωπειών στο «Ντολμά Μπαχτσέ», έγινε υπό τις κάμερες και τα φλας, στην Αθήνα κρατήθηκε σε αρκετά χαμηλούς τόνους.
Είναι ένα στοιχείο του τι προσδοκά από αυτές η κάθε χώρα και πως προβάλλει τις θέσεις της αλλά και την στάση της απέναντιι στις συνομιλίες.
Στη συνάντηση δεν παραβρέθηκε αυτή τη φορά ο σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν. Μια παρουσία που, πιθανότατα, αποσκοπούσε στο να δείξει στην διεθνή κοινότητα την βαρύτητα που δίνει ο Τούρκος πρόεδρος, και, βέβαια, τις «διαθέσεις» του για διάλογο.
Κάτι ιδιαίτερης σημασίας για την τουρκική πλευρά, η οποία «τραινάρισε» όσο το δυνατόν την ημερομηνία της επαναληπτικής συνάντησης στην Αθήνα, προκειμένου να έλθει όσο εγγύτερα γινόταν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 25 Μαρτίου, και στην Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, τρείς μέρες νωρίτερα.
Εξάλλου, είναι από την ΕΕ που προσδοκά η Τουρκία το «μεγάλο παζάρι» και τα ανταλλάγματα στους τομείς της ανανέωσης της Τελωνειακής Ενωσης, του Μεταναστευτικού, της εισόδου των Τούρκων πολιτών στην ΕΕ χωρίς βίζα, καθώς και το «μεγάλο πακέτο» της Συρίας, Λιβύης, Καυκάσου, κ.ο.κ.
Ηδη, άλλωστε, γίνεται λόγος για διεργασίες μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας στο Μεταναστευτικό - Προσφυγικό, με στόχο την ανανέωση της ευρω-τουρκικής συμφωνίας του 2016.
Ως εκ τούτου, η Άγκυρα αποζητούσε εναγωνίως να δείξει ότι είναι «ανοικτή στον διάλογο», με την Ελλάδα, αλλά ότι προσέρχεται σε αυτόν με τους δικούς της όρους.
Φυσικά, η κάθε χώρα παρουσιάζεται "ανοικτή" στο διάλογο, που θα βασίζεται όμως στη δική της ατζέντα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στις διερευνητικές στην Αθήνα, η τουρκική αντιπροσωπεία έθεσε και πάλι το «πακέτο» των ελληνο-τουρκικών προβλημάτων που υποστηρίζει η Άγκυρα ότι υπάρχουν, ενώ η ελληνική πλευρά, όπως δημοσίως δηλώνει, συζητά μόνο τα περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.
Το σίγουρο όμως είναι ότι οι λαοί σε Ελλάδα και Τουρκία δεν γνωρίζουν τι συζητούν οι εκπρόσωποι των δύο κυβερνήσεων.
Ο Εθνικισμός είναι ένα ισχυρό χαρτί που οι αστικές κυβερνήσεις θέλουν να το χειρίζονται κατά βούληση!
Ενδεικτική κίνηση, το διάβημα διαμαρτυρίας της προς την Ελλάδα και το Ισραήλ για το υποθαλάσσιο καλώδιο ζεύξης Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας, το οποίο μάλιστα αποτελεί ευρωπαϊκό πρόγραμμα, μόλις λίγο πριν τις διερευνητικές.
Με αυτά και μ΄αυτά οδεύουμε για τον επόμενο γύρο τον 63ο, που πιθανώς θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, και θα αποφασιστεί δια της διπλωματικής οδού η ημερομηνία τους.
Όλοι αναμένουν τι θα αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής, οπότε θα υποβληθεί η έκθεση του Επιτρόπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, για την Τουρκία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου