Ξανά για την Βικτόρια.
Ξέρουμε όλοι την φράση: "όπου φτωχός κι η μοίρα του". Από τα στοιχεία που προκύπτουν, η ιστορία της δολοφονηθείσας από την αστυνομία Βικτόρια που αναρτήσαμε χθες (https://bit.ly/3ryK5ti) είναι μια τέτοια ιστορία. Τι κι αν συνέβη στο μακρινό για εμάς Μεξικό, διαβάζοντας τα στοιχεία γύρω από τη ζωή της μπορούμε να νιώσουμε πόσο κοντινά είναι.
Η Βικτόρια ήταν μετανάστρια από το Ελ Σαλβαδόρ. Μητέρα δυο ανήλικων κοριτσιών αποφάσισε να φύγει από τη χώρα της, λόγω της υψηλής εγκληματικότητας στην πόλη όπου ζούσε και να αναζητήσει εργασία στο γειτονικό Μεξικό. Το ίδιο κάνουν πολλές χιλιάδες κάτοικοι του Ελ Σαλβαδόρ. Τελικά, έλαβε άδεια εργασίας για ανθρωπιστικούς λόγους και εργάστηκε ως καθαρίστρια στην πόλη Τουλούμ, τουριστικό θέρετρο του Μεξικό.
Εκεί σύναψε σχέση με έναν ντόπιο, ο οποίος όμως κακοποιούσε την ίδια και τις δύο ανήλικες κόρες της. Λίγο καιρό πριν το περιστατικό που οδήγησε στη δολοφονία της, η Βικτόρια είχε καταγγείλει την κακοποίηση της κόρης της στην αστυνομία αλλά δεν βρήκε καμία ανταπόκριση. Ως αποτέλεσμα η άλλη κόρη της το έσκασε από το σπίτι και αγνοείται ακόμα.
Το βίντεο πριν τη σύλληψή της, την δείχνει εκτός εαυτό μέσα σε ένα μίνι-μάρκετ να τσακώνεται με τους υπαλλήλους. Ενώ έφυγε από το μαγαζί, χωρίς να συμβεί κάτι ιδιαίτερο, ο επιχειρηματίας ειδοποίησε την αστυνομία. Τέσσερις αστυνομικοί, τρεις άντρες και μία γυναίκα την ακινητοποίησαν και τις πέρασαν χειροπέδες. Πιέζοντάς την με το γόνατο στο έδαφος έσπασαν τον αυχένα της. Ακόμα πιο τραγικό στοιχείο ήταν ότι το γόνατο που την πίεζε ήταν της γυναίκας αστυνομικού.
Ενώ η δολοφονία της, που αποτυπώθηκε σε κάμερες, προκάλεσε γενική κατακραυγή και δίωξη των τεσσάρων αστυνομικών, το θέμα είναι πολύ ευρύτερο.
Φτώχια, μετανάστευση, εκμετάλλευση, πατριαρχία, κρατική και αστυνομική βία. Ένα ολόκληρο σύστημα δημιουργεί διαρκώς δυστυχία. Θα μπορούσαμε να ψάχνουμε για ώρες που έφταιξε ατομικά η Βικτόρια για την εξέλιξη που είχε η ζωή της. Δεν έχει όμως νόημα. Υπάρχουν εκατομμύρια υποψήφιες Βικτόρια εκεί έξω. Αν όμως ο πλούτος που κυκλοφορεί στον κόσμο ήταν δίκαια μοιρασμένος, οι άνθρωποι είχαν ευκαιρίες σε ποιοτική παιδεία και εργασία γνωρίζουμε ότι δεν θα συναντούσαμε διαρκώς τέτοιες ιστορίες δυστυχίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου