Με ανακοινώσεις τους, μη κυβερνητικές οργανώσεις αντιδρούν στο κλείσιμο του δημοτικού καταυλισμού του Καρά Τεπέ, που επίκειται τις επόμενες ημέρες και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης είχε ανακοινώσει στις 30 Απριλίου. Το πρωί του Σαββάτου, μεταφέρθηκαν οι 54 από τους 600 περίπου φιλοξενουμένους του Καρά Τεπέ, ενώ τις επόμενες μέρες και μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη θα μεταφερθούν άλλοι 350 αιτούντες άσυλο και 200 άτομα θα μεταφερθούν κατά ομάδες σε διαμερίσματα στην ενδοχώρα. ΜΚΟ κάνουν λόγο επισημαίνουν ότι μεταξύ των ατόμων που μεταφέρονται είναι παιδιά με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, άτομα με σοβαρές αναπηρίες και χαρακτηρίζουν «απογοητευτική και ακατανόητη» την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης «να κλείσει μια εναλλακτική δομή υποδοχής, αντί να τη χρησιμοποιεί στο μέγιστο της χωρητικότητάς της».
Elias Marcou / SOOC
Με ανακοινώσεις τους, μη κυβερνητικές οργανώσεις αντιδρούν στο κλείσιμο του δημοτικού καταυλισμού του Καρά Τεπέ, που επίκειται τις επόμενες ημέρες. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης ανακοίνωσε το κλείσιμο στις 30 Απριλίου του δημοτικού Κέντρου Φιλοξενίας στον Καρά Τεπέ και την απόδοσή του στον δήμο για να το αξιοποιήσει όπως αυτός νομίζει. Το κλείσιμο του δημοτικού καταυλισμού αποτελεί μία προεκλογική δέσμευση του δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, ο οποίος είχε ζητήσει για αρχή εκκένωση των δομών που υπάρχουν με πρώτες το ΠΙΚΠΑ και το Δημοτικό Καρά Τεπέ.
Με την αναχώρηση, το πρωί του Σαββάτου, των πρώτων 54 από τους 600 περίπου φιλοξενουμένους στη δημοτική δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο του Καρά Τεπέ, ξεκίνησε η εκκένωσή της, η οποία θα οδηγήσει στο κλείσιμο της σε λίγες ημέρες, σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό. Οι 54 μεταφέρθηκαν στον καταυλισμό του ΚΥΤ και τοποθετήθηκαν σε κλιματιζόμενες μεγάλες σκηνές που έχουν «διαμερισματοποιηθεί». Τις επόμενες μέρες και μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη θα μεταφερθούν άλλοι 350 αιτούντες άσυλο κατά ομάδες των 50 – 100 ατόμων, ενώ 200 άτομα θα μεταφερθούν κατά ομάδες σε διαμερίσματα στην ενδοχώρα.
Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» επισημαίνουν ότι μεταξύ των ατόμων που μεταφέρονται από το Καρά Τεπέ στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στο Μαυροβούνι είναι παιδιά με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, άτομα με σοβαρές αναπηρίες, άτομα που μεταφέρθηκαν εκεί όταν έκλεισε η δομή του ΠΙΚΠΑ και αιτούντες που μεταφέρθηκαν λόγω των συνθηκών σωματικής ή ψυχικής υγείας μετά την πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας.
Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες σε κοινή του ανακοίνωση με την Oxfam χαρακτηρίζει «απογοητευτική και ακατανόητη» την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει μια εναλλακτική δομή υποδοχής, αντί να τη χρησιμοποιεί στο μέγιστο της χωρητικότητάς της. Οι δύο οργανώσεις ζητούν μεταξύ άλλων από την Ελλάδα να στεγάσει όλους τους αιτούντες άσυλο σε αξιοπρεπείς συνθήκες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσουν τις μετεγκαταστάσεις αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα.
Η οργάνωση «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο» επισημαίνει ότι ως το τέλος της χρονιάς αναμένεται η παύση λειτουργίας και των διαμερισμάτων φιλοξενίας στη Λέσβο και τη Χίο και σημειώνει ότι η απόφαση πάρθηκε «εν μέσω πανδημίας και ενώ η Ελλάδα έχει δεχτεί επανειλημμένα επικρίσεις για τις συνθήκες διαβίωσης στο προσωρινό ΚΥΤ στο Μαυροβούνι της Λέσβου, στο οποίο ήδη έχουν αρχίσει να μεταφέρονται φιλοξενούμενοι του Καρά Τεπέ».
Οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στους καταυλισμούς μόνο αξιοπρεπείς δεν χαρακτηρίζονται. Θυμίζουμε πως πρόσφυγες που διέμεναν στη δομή, με επιστολή τους στη πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αλλά και στους Ευρωπαίους πολίτες, περιέγραφαν τις συνθήκες που βιώνουν στα camps. Οι πρόσφυγες συγκρίνουν τα δικά τους δικαιώματα με εκείνα των ζώων. Περιγράφοντας τις συνθήκες οι οποίες «με κάποιον τρόπο είναι χειρότερες από πριν τη μεγάλη πυρκαγιά», διερωτώνται: Θα είχαμε τέτοια συμπεριφορά αν ήμασταν ζώα», συμπληρώνοντας πως ακόμα και τα ζώα έχουν συγκεκριμένα δικαιώματα, ζητώντας από την Κομισιόν να τους παραχωρηθούν έστω αυτά τα δικαιώματα. Για να γίνει κατανοητή η κατάσταση αναφέρουν ότι «κάθε τρίτος άνθρωπος (ένας στους τρεις) σκέφτεται την αυτοκτονία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου