Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Το Πεντάγωνο έχει θέσει ως στόχο την κατάκτηση της κυριαρχίας στην Αρκτική

Το Πεντάγωνο έχει θέσει ως στόχο την κατάκτηση της κυριαρχίας στην Αρκτική
Vladimir Malyshev
Στις 26 Μαρτίου, η υπηρεσία Τύπου του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το Πεντάγωνο ανέπτυξε ένα νέο στρατιωτικό δόγμα με τίτλο "Ανάκτηση της κυριαρχίας στην Αρκτική". Ας το ξεκαθαρίσουμε: δεν μιλάμε για "επιστροφή", αλλά για προσπάθεια εδραίωσης της κυριαρχίας.
"Ολόκληρη η Αρκτική, με τις τεράστιες εκτάσεις της, θα μπορούσε δυνητικά σύντομα να γίνει ένας σαφώς αμφισβητούμενος χώρος. Σε αυτά τα τεράστια εδάφη, οι κύριοι ανταγωνιστές των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ρωσία και η Κίνα, θα επιχειρήσουν στο όχι πολύ μακρινό μέλλον να χρησιμοποιήσουν τόσο τη στρατιωτική όσο και την οικονομική τους ισχύ για να αποκτήσουν και να διατηρήσουν 100% πρόσβαση σε αυτή την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περιοχή εις βάρος των συμφερόντων των ΗΠΑ", αναφέρει το Πεντάγωνο σε νέο έγγραφο.

Σημειώνεται ότι ο Άπω Βορράς, ως περιοχή πλούσια σε φυσικούς πόρους, έχει γίνει εφαλτήριο για μια παγκόσμια επίδειξη δύναμης. Το Πεντάγωνο ανησυχεί ότι η Ρωσία φέρεται να προσπαθεί να κλείσει την Αρκτική για άλλες χώρες. Για να ενισχύσουν την παρουσία τους εδώ, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μια νέα μεθοδολογία εκπαίδευσης του στρατού για περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες. Η κυριαρχία στην Αρκτική θα επιτευχθεί με μονάδες που μπορούν να πολεμήσουν σε πέντε τομείς - στο έδαφος, στη θάλασσα, στον αέρα, στο διάστημα και στον κυβερνοχώρο.


Πέντε χώρες - η Ρωσία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Νορβηγία και η Δανία - "συνορεύουν" με την Αρκτική ως τη βόρεια πολική περιοχή της Γης με έκταση περίπου 27 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το συνολικό μήκος της ακτογραμμής της Αρκτικής είναι 38 700 χιλιόμετρα και το μεγαλύτερο μήκος των συνόρων με την περιοχή της Αρκτικής είναι 22 600 χιλιόμετρα. Τρία ακόμη κράτη - η Ισλανδία, η Σουηδία και η Φινλανδία - δεν έχουν ωκεάνια σύνορα με την Αρκτική, αλλά θεωρούνται επίσης υποαρκτικά κράτη.

Χάρτης της διαίρεσης της Αρκτικής

Σύμφωνα με τη Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, περίπου το 22% των παγκόσμιων ανεξερεύνητων πόρων υδρογονανθράκων βρίσκεται κάτω από τους πάγους της Αρκτικής: 90 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου (13% των παγκόσμιων ανεξερεύνητων πόρων), 48,3 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (30% των παγκόσμιων ανεξερεύνητων πόρων), 44 δισεκατομμύρια βαρέλια συμπυκνωμάτων αερίου (20% των παγκόσμιων ανεξερεύνητων πόρων). Το 84% των πόρων βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα του Αρκτικού Ωκεανού και μόνο το 16% στην ξηρά των αρκτικών κρατών εντός του Αρκτικού Κύκλου.

Όσον αφορά τα αποδεδειγμένα αποθέματα: υπάρχουν 61 μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αρκτική με αποδεδειγμένα αποθέματα άνω των 500 εκατομμυρίων βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου. 43 από αυτά τα κοιτάσματα βρίσκονται στη Ρωσία, 6 στην Αλάσκα, 11 στον Καναδά και ένα στη Νορβηγία.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει καμία διεθνής συνθήκη που να καθορίζει το νομικό καθεστώς της Αρκτικής. Το νομικό καθεστώς της περιοχής διέπεται από το διεθνές δίκαιο, την εθνική νομοθεσία των κρατών της Αρκτικής και διμερείς συμφωνίες. Νωρίτερα, στα μέσα της δεκαετίας του 1920, η Αρκτική είχε χωριστεί σε πέντε τομείς ευθύνης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, της Νορβηγίας, του Καναδά και της Δανίας. Το 1982 υιοθετήθηκε η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, σύμφωνα με την οποία η επικράτεια ενός κράτους περιλαμβάνει την υφαλοκρηπίδα, ενώ η υπεράκτια ζώνη κηρύσσεται διεθνής. Το άρθρο 76 της Σύμβασης ορίζει αυτόματα τα όρια της υφαλοκρηπίδας στα 200 ναυτικά μίλια, αλλά δίνει στο κράτος το δικαίωμα να διεκδικήσει την υφαλοκρηπίδα που εκτείνεται πέραν αυτού του ορίου. Σε κάθε περίπτωση, η Ρωσία είναι η χώρα που κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο του πλούτου της Αρκτικής. Οι ΗΠΑ ελπίζουν να εδραιώσουν την κυριαρχία τους σε αυτόν τον πλούτο.

Τα ευρωπαϊκά υποαρκτικά κράτη θορυβήθηκαν αμέσως. Η σουηδική εφημερίδα Nyhetsbanken γράφει στο άρθρο της "Η Αρκτική ανήκει στις Ηνωμένες Πολιτείες;". "Ένα νέο έγγραφο του Πενταγώνου καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανακτήσουν την κυριαρχία στην Αρκτική. Αλλά πότε η Αρκτική ανήκε στους Αμερικανούς; Θέλουν απλώς να πάρουν στα χέρια τους τα πλούτη της. Στην πραγματικότητα, η Ρωσία κυριαρχεί στην Αρκτική, τόσο λόγω της γεωγραφίας της όσο και μέσω των προσπαθειών της να αναπτύξει την περιοχή ... Η Ρωσία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή της Αρκτικής και τις πιο ανεπτυγμένες υποδομές της Αρκτικής, γεγονός που της επιτρέπει να είναι πιο επιτυχημένη στην επιστήμη, να αναπτύξει τη ναυτιλία και να εξερευνήσει για ορυκτά εκεί".

Ωστόσο, οι Αμερικανοί, μιλώντας για "διεθνοποίηση" του αρκτικού χώρου, περιμένουν να πείσουν τη Ρωσία να συμφωνήσει να καθοδηγεί τα πολεμικά της πλοία κατά μήκος της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού, κατά μήκος των ρωσικών ακτών. "Το σημερινό καθήκον του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ είναι να ενισχύσει τη δύναμή του στην Αρκτική με τη δημιουργία νέων στρατηγικών ναυτικών βάσεων στην περιοχή της Βερίγγειου Θάλασσας και την επέκταση της στρατιωτικής του παρουσίας στην Αλάσκα", λέει ο υπουργός Ναυτικού των ΗΠΑ Richard Spencer. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ πρόκειται να ξεκινήσει τακτικές περιπολίες στα ανοικτά των ρωσικών ακτών στην Αρκτική. Ο στόχος είναι να αποτραπεί "η επίθεση της Μόσχας στον Υψηλό Βορρά" και να αμφισβητηθούν οι "διεκδικήσεις" της Ρωσίας σε εδάφη.


Ειρηνική ανάπτυξη της Αρκτικής από τη Ρωσία

Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει σταθερά την ειρηνική συνεργασία μεταξύ όλων των χωρών για την ανάπτυξη της Αρκτικής. Τον Απρίλιο του 2019, σε συνεδρίαση του Διεθνούς Αρκτικού Φόρουμ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι "η Αρκτική μας θέτει τεράστιες προκλήσεις", οι οποίες μπορούν να απαντηθούν μόνο "από κοινού". Ταυτόχρονα, η Ρωσία καλεί όλα τα κράτη να χρησιμοποιούν ενεργά τη Βόρεια Θαλάσσια Οδό, η οποία εκτείνεται στις ακτές της Ρωσίας, για την παράδοση φορτίων. Η σημασία αυτής της διαδρομής αυξάνεται λόγω του πρόσφατου ατυχήματος στη διώρυγα του Σουέζ, η οποία αποκλείστηκε από ένα τεράστιο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Ωστόσο, πρέπει να ληφθούν προφυλάξεις για να ηρεμήσουν οι θερμοκέφαλοι. Την ίδια ημέρα, στις 26 Μαρτίου, όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη νέα στρατηγική τους για την Αρκτική, για πρώτη φορά στην ιστορία τρία πυρηνικά υποβρύχια του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού με βαλλιστικούς πυραύλους αναδύθηκαν μαζί στους πάγους κοντά στον Βόρειο Πόλο. Ο ναύαρχος Nikolay Yevmenov, ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, ανέφερε αυτό στον αρχιστράτηγο. Ένα από τα πυρηνοκίνητα πυραυλοφόρα πραγματοποίησε πρακτική βολή τορπίλης.


Ρωσικά υποβρύχια αναδύονται στο Βόρειο Πόλο.


Η Ρωσία στην Αρκτική

Ο ελιγμός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αρκτικής αποστολής "Umka-21" που πραγματοποιείται από τις 20 Μαρτίου. Η αποστολή δεν έχει ανάλογες περιπτώσεις. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, σημείωσε ο Πούτιν, επιβεβαιώθηκαν "οι υψηλές πολεμικές ικανότητες των εγχώριων όπλων και η αξιοπιστία τους στη λειτουργία σε ακραίες συνθήκες. Στην αποστολή "Umka-21" συμμετείχαν περισσότεροι από 600 στρατιωτικοί και πολιτικοί υπάλληλοι, περίπου 200 δείγματα οπλισμού, στρατιωτικού και ειδικού εξοπλισμού.


Η Φύλαξη της Αρκτικής

Στη Δύση, επίσης, αρχίζουν να κατανοούν τον παραλογισμό των αμερικανικών αξιώσεων στην Αρκτική. Ένας αναγνώστης της βρετανικής Daily Mail, με το ψευδώνυμο Oldetonantaxdodger, έγραψε ειρωνικά στην ιστοσελίδα της εφημερίδας για τα ρωσικά υποβρύχια στο Βόρειο Πόλο: "Μπράβο, Ρωσία! Επιτέλους, ο κόσμος έχει ένα αντίβαρο, ικανό να σταματήσει τους Γιάνκηδες, που έχουν χάσει τα λογικά τους, από το να σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους στο όνομα της δημοκρατίας.

Φωτογραφία λεζάντας: Πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ στα ύδατα της Αρκτικής

https://www.fondsk.ru/news/2021/04/01/pentagon-nacelilsja-na-zavoevanie-gospodstva-v-arktike-53283.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου