Πρόγραμμα εκπαίδευσης παρακολουθούν διμοιρίες των ΜΑΤ και των ΥΜΕΤ για να μάθουν να αντιμετωπίζουν τις σκληρές συνθήκες μάχης κατά των εχθρών του νόμου και της τάξης, των κουκουλοφόρων.
The Press Project
George Vitsaras / SOOC (φωτογραφία αρχείου)
Πρόγραμμα εκπαίδευσης παρακολουθούν εδώ και περίπου 10 μέρες οι αστυνομικοί στην Αθήνα «με τη βοήθεια» των Γάλλων συναδέλφων τους σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, αλλά και πληροφορίες από την Huffington Post. Τις δύο πρώτες ημέρες οι αστυνομικοί των διμοιριών ΜΑΤ και ΥΜΕΤ, κατά το πρόγραμμα, εκπαιδεύονται σε θέματα τακτικής, ενώ την τρίτη παρακολουθούν ομιλίες από νομικούς και ψυχολόγους στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων στην Καισαριανή και στο Μαρκόπουλο.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα φαίνεται πως είχε επαναληφθεί το 2011 και παρόλο που έχουν περάσει σχεδόν 10 χρόνια, το ενδιαφέρον είναι ο τρόπος που διεξάγεται. Οι αστυνομικοί των 4 διμοιριών φέρεται να χωρίζονται σε 2 ομάδες: τους αστυνομικούς και τους κουκουλοφόρους.
Οι τελευταίοι έχουν ως υποχρέωση να μάθουν στους συναδέλφους τους τις σκληρές συνθήκες μάχης πετώντας τους πέτρες και όχι μόνο. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που μίλησαν στην «Καθημερινή», «είναι χρήσιμο να γνωρίζουν πώς είναι να δέχεσαι δακρυγόνα ή νερό από τις υδροφόρες». Επιπλέον, στην Αθήνα βρέθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα εκπρόσωποι των γαλλικών CRS προκειμένου να μεταδώσουν τους τεχνογνωσία σχετικά με τη χρήση καμερών στη διάρκεια αστυνομικών επιχειρήσεων.
Το «σχολείο» θα διακοπεί για τις ημέρες του Πάσχα, προκειμένου να δοθούν εορταστικές άδειες στους «μαθητές» και να μην δημιουργηθεί κενό στην ασφάλεια της πόλης, καθώς περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί σε όλη την Ελλάδα θα βρίσκονται σε ετοιμότητα, και θα επαναλειτουργήσουν στις 10 Μαΐου και μέχρι να εκπαιδευτούν όλοι όσοι υπηρετούν σε ΜΑΤ και ΥΜΕΤ.
Περίπου ένα μήνα πριν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, σε δελτίο τύπου που εξέδωσε, είχε προχωρήσει σε διευκρινήσεις για την εκπαίδευση της αστυνομίας:
Είναι επαρκής η εκπαίδευση της Αστυνομίας;
Δεν είναι σύγχρονη, δεν είναι διαρκής. Αλλάζει με νόμο το επόμενο δίμηνο. Η νέα εκπαιδευτική πολιτική που αλλάζει ριζικά όλες τις εκπαιδευτικές δομές δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη Δία Βίου Μάθηση και στην ποιοτική αναβάθμιση της θεωρητικής εκπαίδευσης για την καλύτερη κατανόηση του περιβάλλοντος που επιχειρούν οι Αστυνομικοί. Επιτέλους η εκπαίδευση να προσαρμοσθεί στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα.
Φαίνεται, λοιπόν πως η συγκεκριμένη εκπαιδευτική πολιτική αποτελεί σχέδιο αναβάθμισης της ελληνικής αστυνομίας σύμφωνα με την άποψη του υπουργού της.
Υπενθυμίζεται πως στο ίδιο δελτίο τύπου σύμφωνα με το Μ. Χρυσοχοΐδη δεν έχουν αυξηθεί τα φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας, αλλά… οι καταγγελίες και το υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ δεν καλύπτει την αυθαιρεσία των αστυνομικών.
Σίγουρα πάντως με το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα τα ΜΑΤ θα είναι προετοιμασμένα για τις πορείες και θα έχουν αναπτύξει περαιτέρω τους τρόπους καταστολής και την έννομη βία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου