«Όταν ήμουν πρέσβης, εδώ στην Αθήνα, φρόντισα να αυξηθεί το ποσοστό παρουσίας των ελληνικών εταιρειών στη χώρα μου, έχοντας υπόψη και το έργο που είχε αναλάβει η εταιρεία Μυτιληναίος στον τομέα του ηλεκτρισμού. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η σύσφιξη της οικονομικής εταιρικής σχέσης…», ανέφερε ο Λίβυος επίσημος, μιλώντας κατόπιν και για «επενδύσεις στον τομέα της υγείας και του πολιτισμού».
The Press Project
Επανεκκίνηση των συνομιλιών Ελλάδας – Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ανακοινώθηκε ότι συμφώνησαν σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μωχάμεντ αλ Μένφι, διπλωμάτης καριέρας και απελαθείς από την Ελλάδα το 2019, ως persona non grata, μετά την υπογραφή του μνημονίου Λιβύης- Τουρκίας. Η ανακοίνωση, που δεν είναι δεσμευτική με οποιοδήποτε τρόπο, γίνεται μόλις μια μέρα μετά την επαναβεβαίωση του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, στην Άγκυρα, χθες, αν και με πιο χαμηλών τόνων την Λιβυκή πλευρά.
Ο κος αλ-Μένφι μαζί με τον, ως χθες σε επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα, πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντουλχαμίντ αλ- Ντμπεϊμπά, έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο να οδηγήσουν ειρηνικά τη χώρα τους σε εκλογές, προγραμματισμένες για το Δεκέμβριο του 2021.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέφερε στον Λίβυο διπλωμάτη τις θέσεις των ΗΠΑ- ΕΕ, για την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη, και συζήτησε μαζί του την προοπτική διεύρυνσης των οικονομικών σχέσεων.
Ο κος αλ- Μένφι χαρακτήρισε την Ελλάδα «πύλη της χώρας του προς την ΕΕ», χωρίς ωστόσο οι δηλώσεις του να έχουν οποιονδήποτε συγκεκριμένο ή δεσμευτικό χαρακτήρα, πλην του οικονομικού. «Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η σύσφιξη της οικονομικής εταιρικής σχέσης και, όπως είπε ο εξοχότατος κ. Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Λιβύη, οφείλουμε -και πρέπει- να επισπεύσουμε αυτή τη σύσφιξη της οικονομικής συνεργασίας και να συγκροτήσουμε κοινές αντιπροσωπείες και αποστολές μεταξύ μας» είπε. «Όταν ήμουν πρέσβης, εδώ στην Αθήνα, φρόντισα να αυξηθεί το ποσοστό παρουσίας των ελληνικών εταιρειών στη χώρα μου, έχοντας υπόψη και το έργο που είχε αναλάβει η εταιρεία Μυτιληναίος στον τομέα του ηλεκτρισμού. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η σύσφιξη της οικονομικής εταιρικής σχέσης…», ανέφερε ο Λίβυος επίσημος, μιλώντας κατόπιν και για «επενδύσεις στον τομέα της υγείας και του πολιτισμού».
Υπενθυμίζεται ότι χθες, στην, Τουρκία υπεγράφη σειρά συγκεκριμένων συμφωνιών για την ανοικοδόμηση της Λιβύης, που βγαίνει από έναν άγριο δεκαετή εμφύλιο, και πολλές από αυτές τις συμφωνίες είναι ανταγωνιστικές συμφερόντων ελληνικών εταιριών, οι οποίες ήδη δραστηριοποιούνταν στη Βόρειο Αφρική και έχουν τη σχετική τεχνογνωσία.
Στο καυτό θέμα, όμως, των ΑΟΖ, οι δηλώσεις του Λίβυου προέδρου ήταν έμμεσες και ιδιαιτέρως διπλωματικές: «Και αν κάποια στιγμή αυτές οι σχέσεις [μεταξύ των δύο κρατών] πέρασαν από κάποιες δύσκολες στιγμές, αυτό μπορεί να επιλυθεί μέσα από ένα διάλογο και προσωπικά πιστεύω ότι τα κοινά σημεία που μας ενώνουν θα μας βοηθήσουν ούτως ώστε να ανταπεξέλθουμε οποιεσδήποτε δυσκολίες», είπε. Ακόμη, ανέφερε ότι «είμαστε νέα κυβέρνηση, νέο προεδρικό συμβούλιο πού φροντίζουμε στην εξασφάλιση της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας [της Λιβύης]….».
Την ίδια ώρα, η Τουρκία προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο, όπως αποκαλύπτουν σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Ερντογάν, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο τούρκος υπουργός ανακοίνωσε και επίσημα ότι συζητεί, από το προηγούμενο Σάββατο, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρυ, με τον οποίο θα συναντηθεί «σύντομα». Την προετοιμασία της συνάντησης έχουν αναλάβει οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών, αλλά ακόμη δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη συνάντηση τους.
Οι σχέσεις Αιγύπτου – Τουρκίας βρίσκονται στο ναδίρ μετά την εμπλοκή της Τουρκίας στον εμφύλιο της Λιβύης, και σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, το Καιρό έχει θέσει ως βασικό όρο, για την επανέναρξη όποιων επαφών, την αποχώρηση των μισθοφόρων της Τουρκίας από τη Λιβύη και τη Συρία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου