AP PHOTO
Κατάφωρη παραβίαση των βασικών δικαιωμάτων συνιστά ο νέος εκλογικός νόμος που πέρασε στην Τζόρτζια, με τις αντιδράσεις να ξεπερνούν κατά πολύ τα σύνορα της συγκεκριμένης Πολιτείας και τους Ρεπουμπλικανούς να πλήττονται σοβαρότατα επικοινωνιακά. ● Συνεχίζεται η δίκη του Ντέρεκ Σόβιν, δολοφόνου του Τζορτζ Φλόιντ, με μαρτυρίες-κλειδί από συναδέλφους του αστυνομικούς που τον αποκηρύσσουν.
Η Αμερική και τα (αντι)ρατσιστικά αντανακλαστικά της δοκιμάζονται έντονα αυτόν τον καιρό σε τουλάχιστον δύο «φλογερά» μέτωπα σε Μινεάπολη και Τζόρτζια. Σειρά μαρτύρων καταθέτει στο δικαστήριο από την προπερασμένη Δευτέρα όπου ξεκίνησε η δίκη του Ντέρεκ Σόβιν, του λευκού αστυνομικού που σκότωσε τον Αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόιντ γονατίζοντας πάνω στον λαιμό του επί σχεδόν εννέα λεπτά.
Μια δίκη στην οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα τα ζητήματα του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας. «Είναι εντυπωσιακό», σχολίαζε η βρετανική Guardian, «να βλέπεις τόσους αστυνομικούς να καταθέτουν κατά του Σόβιν, ο οποίος ήταν αστυνομικός στη Μινεάπολη επί 19 χρόνια προτού να απολυθεί και να συλληφθεί για τον θάνατο του Φλόιντ».
Η πιο εντυπωσιακή από τις πρόσφατες καταθέσεις ήταν αυτή του διευθυντή της αστυνομίας της Μινεάπολης, ο οποίος υπήρξε καταπέλτης για τον πρώην υφιστάμενό του. Ο Μεντάρια Αραντόντο δήλωσε ότι ο Σόβιν παραβίασε κατάφωρα τους κανονισμούς που διέπουν το αστυνομικό σώμα της Μινεάπολης και τον όρκο του να υπηρετεί και να προστατεύει τους πολίτες όταν γονάτισε στον λαιμό του Φλόιντ.
Αυτή η πίεση που ασκήθηκε είναι «αντίθετη με την εκπαίδευσή μας και σίγουρα με την ηθική μας, με τις αξίες μας», τόνισε ο Αραντόντο, ο οποίος είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός που ανέλαβε το αξίωμα του αρχηγού της αστυνομίας στην πόλη το 2017.
Την κατάθεση του αστυνομικού διευθυντή για εφαρμογή μιας πρακτικής «εκτός εκπαίδευσης» επιβεβαίωσαν και άλλοι αστυνομικοί που κατέθεσαν στη συνέχεια, αντικρούοντας τη γραμμή της υπεράσπισης ότι ο Ντέρεκ Σόβιν εφάρμοσε απλά όσα διδάχθηκε στην αστυνομία επί 19 χρόνια.
Παράλληλα, μια άλλη κατάφωρη παραβίαση βασικών δικαιωμάτων, αυτή που πάει να συντελεστεί στην Τζόρτζια με τον νέο εκλογικό νόμο που μόλις ψήφισε η Πολιτεία, προκαλεί έντονες αντιδράσεις που ξεπερνούν κατά πολύ τα γεωγραφικά της όρια.
Ο νόμος, τον οποίο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «κατάφωρη επίθεση στο Σύνταγμα», περιστέλλει, μεταξύ πολλών άλλων, την πρόσβαση στην επιστολική ψήφο, μειώνει τις ώρες λειτουργίας των εκλογικών τμημάτων, ενώ χαρακτηρίζει ποινικό αδίκημα το να προσφέρεις νερό ή φαγητό στους ανθρώπους που περιμένουν στην ουρά για να ψηφίσουν.
Σφοδρές αντιδράσεις
Πολλές εταιρείες, ανάμεσά τους η Coca-Cola, η Delta Air Lines και η Apple, εξέδωσαν καταδικαστικές ανακοινώσεις, ενώ η διοργάνωση του πρωταθλήματος μπέιζμπολ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, ανακοινώνοντας ότι αποσύρει τη διεξαγωγή του αγώνα All Star από την Τζόρτζια, όπου είχε προγραμματιστεί να γίνει, και θα τη μεταφέρει στο Ντένβερ, όπως ανακοινώθηκε χθες. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το οποίο στηρίζει τον νόμο που ψήφισε η ρεπουμπλικανική διοίκηση της Πολιτείας, βλέπει συνωμοσία της... Αριστεράς.
«Να μείνουν έξω από την πολιτική» κάλεσε τις εταιρείες ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε από το σπίτι του στο Κεντάκι. Οξύμωρο, αν μη τι άλλο, για ένα κόμμα που παραδοσιακά στηρίζει τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων κι αυτές του το ανταποδίδουν γενναιόδωρα.
Ο Μακόνελ ισχυρίστηκε ότι ο νέος νόμος της Τζόρτζια έχει κατασυκοφαντηθεί από μια «συντονισμένη εκστρατεία πλουσίων και ισχυρών με στόχο να παραπλανήσουν και να εκφοβίσουν τον αμερικανικό λαό». Κατηγόρησε τις εταιρείες ότι δρουν σαν «παράλληλη κυβέρνηση» και τις απείλησε με σοβαρές συνέπειες «αν γίνουν όχημα του ακροαριστερού όχλου». Από κοντά και ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξέδωσε ένα οργισμένο ανακοινωθέν καλώντας σε μποϊκοτάζ των εταιρειών που έβαλαν στο στόχαστρο την Τζόρτζια και προειδοποίησε πως «η άκρα Αριστερά θα καταστρέψει τη χώρα μας αν την αφήσουμε».
Ολα αυτά θα ήταν εκτός από σουρεαλιστικά και πολύ αστεία αν δεν μαρτυρούσαν τη συνεχιζόμενη ακροδεξιά κατρακύλα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και πολλών υποστηρικτών του. Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos, οι έξι στους 10 εξακολουθούν να πιστεύουν ότι στις εκλογές του Νοεμβρίου έγινε νοθεία
ΕΦ.ΣΥΝ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου