Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Πυρηνικό πρόγραμμα Ιράν: Προσπάθειες για να ξεπεραστεί το «αδιέξοδο» των διαπραγματεύσεων

Ως μία πραγματική ευκαιρία να ξεπεραστεί το επικίνδυνο αδιέξοδο των τελευταίων εβδομάδων, χαρακτηρίζει ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ την έναρξη προχθές, Τρίτη, στην αυστριακή πρωτεύουσα, των έμμεσων διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της Διεθνούς Συμφωνίας της Βιέννης του 2015 για το Πυρηνικό Πρόγραμμα του Ιράν.
Ο Αυστριακός υπουργός, ο οποίος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον ειδικό εντεταλμένο των ΗΠΑ για το Ιράν, τον Ρόμπ Μέλεϊ και τον Ιρανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αράκχι, παρατήρησε σε δηλώσεις του ότι «είναι πλέον σημαντικό οι δύο πλευρές να απομακρυνθούν από τις μέγιστες απαιτήσεις τους και να πλησιάσουν η μία την άλλη ξανά, βήμα-βήμα».

Κατά την άποψή του, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κανείς βρίσκεται τώρα στην αρχή μιας μακράς διαδικασίας και δεν αναμένει ότι τα ευαίσθητα ερωτήματα, σχετικά με τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν ή τις κυρώσεις των ΗΠΑ, θα επιλυθούν σε μία νύκτα.
Οι τωρινές συνομιλίες και η συμφωνία του 2015

Ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος που η Αυστρία μπορεί «να υποστηρίξει αυτές τις σημαντικές συζητήσεις ως οικοδεσπότης στη Βιέννη, ένα δοκιμασμένο τόπο διαλόγου» και ελπίζει ότι «και αυτή τη φορά, ένα εποικοδομητικό ΄βιεννέζικο πνεύμα΄ μπορεί να βοηθήσει να αρχίσει να κυλά ξανά η μπάλα».

Και αυτό, επειδή ο ίδιος θεωρεί ότι η Συμφωνία της Βιέννης είναι «η καλύτερη εγγύηση ενάντια σε έναν ανταγωνισμό πυρηνικών όπλων στην περιοχή, ο οποίος θα είχε επίσης τεράστιες επιπτώσεις στην ασφάλειά μας».

Στις τωρινές συνομιλίες στη Βιέννη, κορυφαίοι διπλωμάτες από τους εταίρους της Συμφωνίας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, την Γερμανία και το Ιράν) θέλουν να προσπαθήσουν να μεσολαβήσουν μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είχε υπογραφεί, έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, το 2015 στη Βιέννη από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία), την Γερμανία και το Ιράν, με στόχο τον περιορισμό του εμπλουτισμού ουρανίου από την Τεχεράνη, ώστε να αποτραπεί η κατασκευή πυρηνικών όπλων από το Ιράν, με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων εναντίον του.

Τον Μάιο του 2018, με απόφαση του τότε Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αποχωρήσει μονομερώς από τη Συμφωνία, γεγονός που οδήγησε την Τεχεράνη να διαμηνύσει ότι δεν δεσμεύεται πλέον από αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου

https://www.onalert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου