Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Βόρεια Ιρλανδία: Κλιμακώνονται οι ταραχές, «βαθιά ανησυχία» εκφράζει ο Μπόρις Τζόνσον

«Βαθιά ανησυχία» για τις σκηνές βίας στη Βόρεια Ιρλανδία εκφράζει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, στη σκιά της κλιμάκωσης των ταραχών με συγκρούσεις μεταξύ καθολικών και προτεσταντών, καθώς και επιθέσεις εναντίον της αστυνομίας.
«Ο τρόπος επίλυσης των διαφορών είναι ο διάλογος και όχι η βία ή εγκληματικότητα» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο Ιρλανδός ομόλογός του, Μάικλ Μάρτιν, καλεί την ίδια στιγμή να συνεργαστούν όλες οι πλευρές προς αποκατάσταση της ηρεμίας, ενώ η κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας συνεδριάζει εκτάκτως υπό το βάρος της κατάστασης.


Οι ταραχές σημειώνονται καθώς εντείνεται η αγανάκτηση μεταξύ πολλών υποστηρικτών της ένωσης της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Βρετανία εναντίον των νέων εμποδίων στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της περιοχής και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία πολλοί είχαν προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να πυροδοτήσουν βίαιες διαμαρτυρίες.


Η κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας, συνασπισμός μεταξύ των εθνικιστών Ιρλανδών και των αντιπάλων τους, θα συνεδριάσει αργότερα σήμερα, Πέμπτη, για να εξετάσει τις εξελίξεις, δήλωσε η αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης, Μισέλ Ο’ Νιλ.

«Όσοι εμπλέκονται σε βία, εγκληματικές φθορές, τη χειραγώγηση των νέων μας και τις επιθέσεις εναντίον της αστυνομίας πρέπει να σταματήσουν», τόνισε, μέσω ανάρτησής της στο Twitter η Ο' Νιλ, η οποία ανήκει στο εθνικιστικό, ιρλανδικό κόμμα Σιν Φέιν.

Ομάδες νεαρών συγκεντρώθηκαν χθες, Τετάρτη σε προτεσταντική συνοικία του Μπέλφαστ, το Λάναρκ Γουέι, και πυρπόλησαν λεωφορείο σε έναν πολυσύχναστο δρόμο, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Τόσο ο οδηγός, όσο και οι επιβάτες του λεωφορείου, είναι καλά.

Το περιστατικό σημειώθηκε κοντά σε έναν από τους λεγόμενους «τοίχους ειρήνης» -μεγάλα μεταλλικά φράγματα- στο Μπέλφαστ που χωρίζουν τις καθολικές από τις προτεσταντικές συνοικίες. Πολυπληθείς ομάδες ατόμων έριξαν φωτοβολίδες, τούβλα, βόμβες μολότοφ εναντίον η μία της άλλης.


Η κυκλοφορία του μετρό είχε ανασταλεί στην περιοχή.

Η πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, Αρλίν Φόστερ, δήλωσε από πλευράς του πως «δεν πρόκειται για διαμαρτυρία. Είναι βανδαλισμός και απόπειρα δολοφονίας».

Την προηγούμενη εβδομάδα βίαια επεισόδια είχαν αρχικά ξεσπάσει στο Λόντοντερι προτού επεκταθούν σε προτεσταντική συνοικία του Μπέλφαστ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου