EPA/ABED AL HASHLAMOUN
Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν σήμερα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη στις διαδηλώσεις στο πλαίσιο της γενικής απεργίας των Παλαιστινίων κατά της ισραηλινής κατοχής και σε αλληλεγγύη προς τους κατοίκους της Γάζας, ενώ συνεχίζονταν οι εχθροπραξίες μεταξύ της Χαμάς και του ισραηλινού στρατού.
Στο μεταξύ για νύχτα έντονων επιθέσεων κάνουν λόγο ισραηλινά μέσα.
Εκτός από την Δυτική Όχθη, γενική απεργία και διαδηλώσεις έγιναν επίσης και στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και σε αραβικές πόλεις στο Ισραήλ.
Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τρία άτομα σκοτώθηκαν και 63 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι έξι σοβαρά στις συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη. Εκτός από τη Δυτική Οχθη, υπάρχουν και 41 τραυματίες από συγκρούσεις στην ανατολική Ιερουσαλήμ.
Απ' την άλλη πλευρά, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από πυρά σε συγκρούσεις με εκατοντάδες Παλαιστίνιους διαδηλωτές στη Ραμάλα.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι περίπου 1.500 άτομα συμμετείχαν στην «εξέγερση» στην περιοχή Beit El, ενώ αναφέρθηκε και σε ένα ξεχωριστό περιστατικό νωρίτερα στη Χεβρώνα όπου ένας Παλαιστίνιος επιχείρησε να πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό που είχε πάνω του, αλλά έπεσε νεκρός απ' τα πυρά των στρατιωτών.
Παλαιστίνιοι διαδηλωτές στη Χεβρώνα, στη Δυτική Όχθη
EPA/ABED AL HASHLAMOUN
Εστίες έντασης ξέσπασαν επίσης γύρω από τη Νάμπλους, τη Βηθλεέμ, το Τουλκάρμ και το Σαλφίτ, όπου 18 τραυματίες Παλαιστίνιοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.
Στο υπόλοιπο τμήμα της Δυτικής Όχθης, μετά το κάλεσμα σε γενική απεργία του κόμματος Φάταχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, επιχειρήσεις και σχολεία στη Ραμάλα και σε άλλες πόλεις παρέμειναν σήμερα κλειστά.
Οι επιχειρήσεις Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ παρέμειναν κλειστές και στην Παλιά Πόλη, καθώς και στη «μικτή» πόλη της Χάιφας όπου κατοικούν Εβραίοι και Άραβες στο βόρειο Ισραήλ. Ο διοργανωτής των διαδηλώσεων Ράζα Ζατάρ δήλωσε ότι το 90% των επιχειρήσεων παρέμειναν κλειστές στις αραβικές συνοικίες.
Ανοιχτή σε εκεχειρία η Χαμάς
Ανώτερο στέλεχος της Χαμάς είπε στους New York Times, ότι η οργάνωση είναι έτοιμη για εκεχειρία, αλλά ότι το Ισραήλ για να συμφωνήσει απαιτεί να καταθέσουν οι άνδρες της τα όπλα χωρίς να προβεί σε αμοιβαία κίνηση.
Όπως είπε στην εφημερίδα ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, το Ισραήλ ζητάει μονομερώς το Ισλαμικό κίνημα να σταματήσει τις επιθέσεις για 2-3 ώρες πριν το ίδιο λάβει οποιαδήποτε απόφαση.
Ο Αμπού Μαρζούκ προειδοποίησε ότι οι εκτοξεύσεις ρουκετών θα συνεχιστούν, εάν το Ισραήλ προχωρήσει στις προγραμματισμένες εξώσεις οικογενειών Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ή συνεχίσει τις επιχειρήσεις καταστολής στο τέμενος Αλ Ακτσα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Haaretz, ανώνυμη πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων είπε πως Αίγυπτος και ΟΗΕ συνεργάζονται για «την αποκατάσταση της ηρεμίας».
Από την άλλη πλευρά όμως ανώτερος αξιωματούχος της Ισραηλινής κυβέρνησης είπε ότι δεν έχουν φθάσει ακόμα σε εκείνο το σημείο που θα τους επιτρέψει να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους, υπογραμμίζοντας την ανησυχία της κυβέρνησης ότι η Χαμάς μπορεί να εκμεταλλευτεί την εκεχειρία για να αναδιοργανωθεί.
Προαναγγελία ή μπλόφα
Πανίσχυρα ισραηλινά πυροβόλα παρατεταγμένα στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας βομβαρδίζουν ανελέητα την παλαιστινιακή πλευράAP Photo/Heidi Levine
Η εφημερίδα Jerusalem Post μετέδωσε ότι ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται να πλήξει ακόμα περισσότερους στόχους της Χαμάς.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού (IDF) μίλησε για «μια έντονη νύχτα μπροστά μας» , καθώς οι επιχειρήσεις του θα στραφούν σε «νέες τοποθεσίες».
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησής του να συνεχίσει τις επιθέσεις κατά των μαχητών στη Γάζα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μιλώντας σε αεροπορική βάση, τόνισε για άλλη μια φορά ότι το Ισραήλ θα συνεχόσει να χτυπά στόχους της Χαμάς «για όσο χρειαστεί προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία για τους πολίτες του Ισραήλ».
Είπε ακόμα ότι η Χαμάς «έλαβε χτυπήματα που δεν περίμενε, που την πήγαν χρόνια πίσω».
Πάνω από 52.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί στη Γάζα
AP Photo/Khalil Hamra
Περισσότεροι από 52.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών, οι οποίοι έχουν καταστρέψει ολοσχερώς ή μερικώς σχεδόν 450 κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).
Περίπου 47.000 από τους εκτοπισμένους έχουν βρει καταφύγιο σε 58 σχολεία που διαχειρίζεται ο ΟΗΕ στη Γάζα, όπως είπε στους δημοσιογράφους ο Γενς Λέρκε, ένας εκπρόσωπος του OCHA στη Γενεύη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, 132 κτίρια έχουν καταστραφεί και 316 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ανάμεσά τους έξι νοσοκομεία και 9 κέντρα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης καθώς και ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης, επηρέαζοντας την πρόσβαση σε πόσιμο νερό για περίπου 250.000 ανθρώπους.
Σε μια ξεχωριστή ανακοίνωση για τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί σε κτίρια κατοικιών πιθανόν να συνιστούν εγκλήματα πολέμου και ζήτησε την διεξαγωγή έρευνας.
Διαφωνία Ουγγαρίας στην σύνοδο των ΥΠΕΞ
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν, κατά τη σημερινή έκτακτη τηλεδιάσκεψή τους, κατάπαυση του πυρός και ενισχυμένη ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, αλλά απέτυχαν να καταλήξουν σε ομόφωνη θέση.
Η Ουγγαρία, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ στο ευρωπαϊκό μπλοκ, αρνήθηκε να ακολουθήσει τις άλλες 26 χώρες της Ε.Ε και χαρακτήρισε μονόπλευρη την κοινή δήλωση που ετοιμαζόταν.
Ωστόσο, οι άλλοι υπουργοί δεσμεύτηκαν ότι η Ε.Ε. θα προσπαθήσει να ξαναρχίσει την ειρηνευτική διαδικασία μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Έθνη.
«Έχω ένα γενικό πρόβλημα με αυτές τις ευρωπαϊκές δηλώσεις για το Ισραήλ… Αυτές είναι συνήθως μονόπλευρες και δεν βοηθούν, ειδικά όχι υπό τις τρέχουσες συνθήκες, όταν η ένταση είναι τόσο υψηλή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πίτερ Σζιτζάρτο στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Ο στόχος είναι η προστασία των αμάχων και να υπάρχει πρόσβαση για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ μετά την έκτακτη συνεδρίαση.
Ο Μπορέλ έκρινε "απαράδεκτο" τον μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων και είπε ότι η ασφάλεια των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών "απαιτεί μια πραγματική πολιτική λύση". Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τη στάση της Ουγγαρίας. "Θα ήθελα όλοι να εκφράσουν τη συμφωνία τους με τη γενική κατεύθυνση της συζήτησης. Ειλικρινά, δυσκολεύομαι να καταλάβω πώς κάποιος δεν μπορεί να συμφωνεί με αυτό που έχει γραφτεί", δήλωσε.
Άλλο ένα Σ.Α. χωρίς αποτέλεσμα
Άκαρπη στο μεταξύ αποδείχθηκε και η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως δήλωσαν τέσσερις διπλωμάτες στους Times του Ισραήλ. Η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση ήταν η τέταρτη σε εννέα μέρες και ήρθε μια μέρα μετά το τελευταίο μπλόκο των ΗΠΑ σε κοινή δήλωση για κατάπαυση του πυρός, το τρίτο στη σειρά.
«Δεν σιωπούμε ούτε κι εσείς», δήλωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ. «Εστιάζουμε και θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε στις εντατικές διπλωματικές επαφές για να τερματιστεί αυτή η βία», είπε η Αμερικανίδα πρεσβευτής. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε την υποστήριξή του σε μια κατάπαυση του πυρός», συμπλήρωσε.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν έδωσε την διαβεβαίωση ότι η Ουάσινγκτον δεν θέτει εμπόδια στις διπλωματικές προσπάθειες στον ΟΗΕ σχετικά με την παλαιστινοϊσραηλινή κρίση, χωρίς ωστόσο να δεσμευθεί για την υποστήριξη της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητεί την παύση των εχθροπραξιών.
«Δεν θέτουμε εμπόδια στην διπλωματία, το αντίθετο, καταβάλλουμε αδιάκοπες προσπάθειες, απάντησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών όταν ερωτήθηκε για τις επικρίσεις κατά της χώρας του κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Ισλανδία και επανέλαβε ότι η χώρα του ασκεί εντατική, αλλά διακριτική, διπλωματία.
Ωστόσο επανέλαβε ότι κάθε ενέργεια ή κάθε δήλωση θα πρέπει να προωθεί τον στόχο του τερματισμού της βίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα σχέδια αποφάσεων που έχουν υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν πληρούν αυτήν την προϋπόθεση, ενώ υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν τάχθηκε χθες για πρώτη φορά υπέρ μιας κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς.
Πέρα απ' τις συνεδριάσεις σε επίπεδο ΟΗΕ και Ε.Ε., συνεχείς είναι πάντως οι διπλωματικές πιέσεις και σε άλλο επίπεδο.
Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας είχαν σήμερα συνομιλίες για την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. «Όπως οι δυο σας, είμαι εξαιρετικά ανήσυχος για την εξέλιξη της κατάστασης στο Ισραήλ και στα Παλαστινιακά εδάφη», δήλωσε ο Μακρόν στην αρχή των συνομιλιών.
Λίβανος: Πέντε τραυματίες σε διαδήλωση στα σύνορα με το Ισραήλ
Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα στον νότιο Λίβανο, στα σύνορα με το Ισραήλ, όταν ο ισραηλινός στρατός εκτόξευσε καπνογόνα και δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών που επιχειρούσαν να αναρριχηθούν στο τείχος ασφαλείας, μετέδωσε το λιβανέζικο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ANI.
Εδώ και πολλές ημέρες οργανώνονται καθημερινά διαδηλώσεις στα σύνορα, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους. Την περασμένη Παρασκευή ένας Λιβανέζος διαδηλωτής σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου