Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από έκρηξη κοντά σε σχολείο στην Καμπούλ


Ασθενοφόρο στην Καμπούλ - φωτ. αρχείου AP Photo/Rafiq Maqbool
Τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους έπειτα από έκρηξη που σημειώθηκε κοντά σε σχολείο θηλέων σε σιιτική γειτονιά στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ.
Ο αρχικός απολογισμός αναφερόταν σε τουλάχιστον 25 νεκρούς και περισσότερους από 50 τραυματίες, ωστόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν, Ταρίκ Αριάν, είπε ότι οι αριθμοί αυτοί μπορεί να αυξηθούν όσο περνούν οι ώρες.

Δεκάδες ασθενοφόρα βρίσκονται στο σημείο της έκρηξης, στη γειτονιά Δας-ε-Μπάρτσι, όπου σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Γκουλάμ Νταστιγκάρ, δέχθηκαν επίθεση από το εξαγριωμένο πλήθος τόσο τα ασθενοφόρα όσο και οι νοσηλευτές που έφτασαν μαζί τους. Ο Νταστιγκάρ έκανε έκκληση στους πολίτες να συνεργαστούν με τους υγειονομικούς ώστε να σωθούν ζωές και να καταστεί δυνατό οι τραυματίες να πάνε στα νοσοκομεία.

Στο Αφγανιστάν, η πλειονότητα των κατοίκων είναι σουνίτες μουσουλμάνοι και μόνο λίγες περιοχές κατοικούνται από σιίτες. Μεταξύ των δύο κοινοτήτων υπάρχει δυσπιστία και συχνά έρχονται σε σύγκρουση.

Προς το παρόν, κανείς δεν γνωρίζει τα αίτια της έκρηξης, αν ήταν από ατύχημα ή τρομοκρατική επίθεση, συχνό φαινόμενο στη χώρα όπου οι Ταλιμπάν συχνά κάνουν επιθέσεις. Επίσης, οι σιίτες έχουν γίνει πολλές φορές στο παρελθόν στόχος επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους.

Η έκρηξη έρχεται μία μέρα μετά την έναρξη αποχώρησης από τη χώρα των αμερικανικών και άλλων δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων που έχει όριο πλήρους αποχώρησης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με άγνωστες συνέπειες για το μέλλον της χώρας, που κινδυνεύει να πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν.
ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου