Σάββατο 15 Μαΐου 2021

ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ, ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Ισραηλινά πολεμικά σφυροκοπούν χωρίς έλεος τη Γάζα, δεκάδες παιδιά μεταξύ των θυμάτων


AP Photo
Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εξακολουθούν να σφυροκοπούν θέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, όπου για έκτη μέρα μαίνεται η βία με τον παλαιστινιακό θύλακα να θρηνεί από την περασμένη Δευτέρα τουλάχιστον 130 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 32 παιδιά, σύμφωνα με τη Unicef.
Κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου οι Παλαιστίνιοι τιμούν τη «Νάκμπα» (που σημαίνει καταστροφή), τη δημιουργία δηλαδή του κράτους του Ισραήλ το 1948, με συγκρούσεις να ξεσπούν με τον ισραηλινό στρατό ή Εβραίους εποίκους.

Φέτος όμως η επέτειος συμπίπτει με τις χειρότερες συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών μετά από τη σύρραξη του 2014 με την κατάσταση να βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα ολομέτωπου πολέμου.

Ξεκληρίστηκε ακόμα μία οικογένεια

Δέκα μέλη μιας οικογένειας Παλαιστινίων σκοτώθηκαν το πρωί σε βομβαρδισμό της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στο δυτικό τμήμα της περιοχές, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή υπηρεσία διάσωσης.

Μεταξύ των θυμάτων είναι οκτώ ανήλικα και δύο γυναίκες που έχασαν τις ζωές τους, όταν βρίσκονταν σε τριώροφη κατοικία στον καταυλισμό προσφύγων αλ Σάτι, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Αυτόπτης μάρτυρας, που επικαλείται το Sputnik, ανέφερε επίσης περίπου 30 τραυματίες.

«Τα παιδιά ήταν ασφαλή στο σπίτι τους, δεν είχαν όπλα, δεν εκτόξευσαν ρουκέτες», κατήγγειλε ο πατέρας τους Μοχαμάντ Αμπού Χάταμπ από το νοσοκομείο της Σίφα. Σκοτώθηκαν «την ώρα που φορούσαν τα καλά τους για την Έιντ αλ Φιτρ», πρόσθεσε αναφερόμενος στο έθιμο των Παλαιστινίων για τη γιορτή που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

«Είδα τα πτώματα τεσσάρων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, να μεταφέρονται στο νοσοκομείο», είπε ένας άλλος άνδρας που ζει κοντά στο στρατόπεδο. «Δεν μπορούσα να αντέξω και έτρεξα πίσω στο σπίτι μου».

Ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του για «φρικτή σφαγή στον καταυλισμό αλ Σάτι».
Στόχους της Χαμάς πλήττει ο στρατός

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του ανακοίνωσε στη διάρκεια της νύκτας ότι έπληξε διάφορους στόχους της Χαμάς, μεταξύ των οποίων ένα από τα στρατηγεία του Ταουφίκ Αμπού Νάιμ, διοικητή των δυνάμεων ασφαλείας του ισλαμιστικού κινήματος, καθώς και «πολλά σημεία εκτόξευσης ρουκετών» στο βόρειο και νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, αλλά και κτίρια «της υπηρεσίας Πληροφοριών του στρατού» της Χαμάς.

AP Photo

Χωρίς καμιά ένδειξη στον ορίζοντα πως οι εχθροπραξίες θα τερματιστούν σύντομα, τα θύματα αυξάνονται και αλλού. Παλαιστίνιοι γιατροί δήλωσαν ότι τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν τη νύχτα σε αεροπορικές επιθέσεις σε όλη τη Γάζα. Άλλες πηγές κάνουν λόγο για 11 θανάτους χθες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.

Ανάμεσα στους οκτώ νεκρούς στην πλευρά του Ισραήλ είναι ένας στρατιώτης που σκοτώθηκε από αντιαρματικό πύραυλο στα σύνορα με τον θύλακα και έξι άμαχοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Tο παλαιστινιακό υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων ανέφερε πως σε μια από τις πολλές αεροπορικές επιδρομές καταστράφηκε ένα τέμενος. Συναγωγές έχουν υποστεί επιθέσεις και έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις στους δρόμους, συχνά με την εμπλοκή ισραηλινών ακροδεξιών. Ο πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν προειδοποίησε εναντίον του κινδύνου εμφυλίου πολέμου.

AP Photo

Το Ισραήλ πλήττει υπόγειες στοές, εγκαταστάσεις εκτόξευσης ρουκετών και κατασκευής ή αποθήκευσης όπλων, προκειμένου και να σταματήσει τις επιθέσεις με ρουκέτες.

Περισσότερες από 2.000 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί εναντίον του Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 9 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί και ένας στρατιώτης, και να τραυματιστούν περισσότεροι από 560. Στον παλαιστινιακό θύλακα οι τραυματίες ανέρχονται συνολικά στους 950.
Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους με κάθε τρόπο

Στο κεντρικό και το νότιο Ισραήλ, από τις μικρές κοινότητες γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας ως τη μητρόπολη Τελ Αβίβ και τη Μπερσέβα, οι πολίτες ζουν με τις σειρήνες της αεράμυνας, τα ραδιοφωνικά και τα τηλεοπτικά δίκτυα να διακόπτουν την κανονική ροή των προγραμμάτων τους, τις προειδοποιήσεις στα κινητά τους να σπεύσουν σε καταφύγια.

Παλαιστίνιοι που μένουν σε περιοχές κοντά στα σύνορα Γάζας-Ισραήλ εγκατέλειψαν τις οικίες τους με κάθε μέσο, με φορτηγά, με γαϊδούρια και με τα πόδια. Κάποιοι πήγαν σε σχολεία που διοικούνταν από τον ΟΗΕ στην πόλη της Γάζας, μαζί με μικρά παιδιά και κουβαλώντας είδη πρώτης ανάγκης και φαγητό.

«Είχαμε τρομοκρατηθεί για τα παιδιά μας, τα οποία φώναζαν και βρίσκονταν σε σοκ» είπε μία γυναίκα, η οποία έφυγε από το σπίτι της με ακόμα 19 άτομα, ανάμεσα στα οποία 13 ανήλικα παιδιά.

Το Καίρο άνοιξε το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα με τη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να μπορέσουν να περάσουν δέκα ασθενοφόρα που μετέφεραν σοβαρά τραυματισμένους Παλαιστίνιους, προκειμένου να λάβουν βοήθεια σε αιγυπτιακά νοσοκομεία.

AP Photo

Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι οι επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας δεν πρόκειται να τερματιστούν σύντομα και πρόσθεσε ότι ο στρατός της χώρας θα επιφέρει «βαρύ πλήγμα» στο «τρομοκρατικό» κίνημα της Χαμάς.

«Πληρώνουν και θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν ακριβά. Δεν έχει τελειώσει ακόμη», τόνισε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Και την ώρα που ο ισραηλινός στρατός έχει κινητοποιήσει ήδη τους εφέδρους, ένα τέταρτο μέτωπο φαίνεται να ανοίγει. Τρεις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Συρία ακούστηκαν χθες βράδυ στο βόρειο Ισραήλ.
Δύο νεκροί στο Λίβανο

Λίγο νωρίτερα στα ισραηλινολιβανέζικα σύνορα ένα μέλος της Χεζμπολάχ, που συμμετείχε σε διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων σκοτώθηκε από τα πυρά του ισραηλινού στρατού.

Ένας δεύτερος διαδηλωτής που τραυματίστηκε χθες από ισραηλινά πυρά στη διάρκεια διαδήλωσης στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ υπέκυψε στα τραύματά του, ανέφερε πηγή προσκείμενη στα λιβανέζικα σώματα ασφαλείας και μετέδωσαν ΜΜΕ.

Η αποστολή του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο (UNIFIL) ανακοίνωσε ότι διενεργεί έρευνα για να εξακριβώσει τα γεγονότα και τις περιστάσεις που οδήγησαν στους θανάτους.
Στην Ιερουσαλήμ αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Στο μεταξύ ο Χάντι Αμρ, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρμόδιος για παλαιστινιακά και ισραηλινά ζητήματα, έφτασε στην περιοχή. Αναμένεται να συναντηθεί στην Ιερουσαλήμ με Ισραηλινούς αξιωματούχους και στη συνέχεια να μεταβεί στη Δυτική Όχθη για να συνομιλήσει με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Επιθυμεί να ενθαρρύνει τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε μια «βιώσιμη ηρεμία», δήλωσε η Τζαλίνα Πόρτερ αναπληρώτρια εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ουάσινγκτον έχει δεχτεί επικρίσεις επειδή δεν έχει αναλάβει δράση προκειμένου να τερματιστεί η βία, αφού οι ΗΠΑ μπλόκαραν μια συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή. Τα μέλη του ΣΑ αναμένεται τώρα να συνεδριάσουν την Κυριακή.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου