Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Βαμμένη στο αίμα παιδιών η Γάζα - Αψηφά φωνές για αποκλιμάκωση ο Νετανιάχου

Στον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό από το ισραηλινό σφυροκόπημα στη Λωρίδα της Γάζας, 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν -ανάμεσά τους οκτώ παιδιά- και δεκάδες τραυματίστηκαν εν μέσω βομβαρδισμών. Την ίδια στιγμή, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει εκτάκτως, με τον Αντόνιο Γκουτέρες να καλεί σε διακοπή των εχθροπραξιών προειδοποιώντας για ανεξέλεγκτη περιφερειακή ανάφλεξη. Όμως, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διαμηνύει ξανά πως η στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται και θα συνεχιστεί με πλήρη ισχύ...

Οι εικόνες που φθάνουν από τη Γάζα είναι σπαρακτικές· παιδιά έχουν ξεψυχήσει στα συντρίμμια άλλων τριών κτηρίων που ισοπεδώθηκαν. Διασώστες και κάτοικοι αναζητούν εναγωνίως επιζώντες στα ερείπια. Και ενώ οι τραυματίες είναι δεκάδες, οι επιδρομές προκάλεσαν κρατήρα στο έδαφος που μπλοκάρει έναν από τους κεντρικούς δρόμους που οδηγούν στο νοσοκομείο Σίφα, το μεγαλύτερο στην θύλακα.

Associated Press


AP Photo/Khalil Hamra


AP Photo/Adel Hana

Σε άλλα σημεία της Γάζας Παλαιστίνιοι κηδεύουν τους νεκρούς των χθεσινών βομβαρδισμών. Δέκα μέλη της ίδιας οικογένειας, και πάλι ανάμεσά τους οκτώ παιδιά, ξαδέλφια μεταξύ τους, σκοτώθηκαν το Σάββατο σε επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Σάτι στα δυτικά της Πόλης της Γάζας.

AP Photo/Sanad Latifa

Δείτε video Εδώ

Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ανέρχεται πλέον σε 188 και των τραυματιών στους 1.230. Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται 55 παιδιά. Περισσότεροι από 10.000 άμαχοι, κατά τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, έχουν εγκαταλείψει σε καθεστώς τρόμου σπίτια και υπάρχοντα αναζητώντας καταφύγιο σε τεμένη και σχολεία.

Δείτε video Εδώ

Σειρήνες ηχούν την ίδια στιγμή ξανά στο νότιο Ισραήλ με τους πολίτες να τρέχουν έντρομοι στα καταφύγια· δέκα άνθρωποι, μεταξύ αυτών ένα παιδί κι ένας στρατιώτης, έχουν χάσει τη ζωή τους από την περασμένη Δευτέρα, ενώ 282 είναι η τραυματίες από τις αδιάκοπες ομοβροντίες ρουκετών της Χαμάς.

Παράλληλα, τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν το απόγευμα σε επίθεση με αυτοκίνητο που τους παρέσυρε στη συνοικία Σεΐχ Τζαρά της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπου η δρομολογούμενη έξωση Παλαιστινίων από τις κατοικίες τους προς όφελος εποίκων, συνδυαστικά με τους περιορισμούς στην πρόσβαση στο τέμενος Άλ Άκσα, πυροδότησε κύμα οργής και την ακόλουθη ανάφλεξη βίας μεταξύ Εβραίων και Αράβων στις μεικτές πόλεις του Ισραήλ.

Η ισραηλινή αστυνομία αρκέστηκε σε ανακοίνωση περί «εξουδετέρωσης» του δράστη, δίχως να είναι γνωστό εάν είναι νεκρός ή τραυματίας.

Σχεδόν 3.000 ρουκέτες έχουν εκτοξευτεί σε επτά ημέρες από τη Λωρίδα της Γάζας προς την ισραηλινή επικράτεια -περισσότερες και από τον πόλεμο του 2014, την κλιμάκωση του 2019 και τον πόλεμο του 2016 με τη Χεζμπολάχ.

Τις τελευταίες 24 ώρες ο ισραηλινός στρατός στοχοθέτησε στη Γάζα 90 θέσεις της Χαμάς, περιλαμβανομένης της τοπικής ηγεσίας της, καθώς και της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Μεταξύ των στόχων που επλήγησαν βρίσκεται η κατοικία του Γιαχία αλ-Σινουάρ, του πλέον υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Χαμάς στη Γάζα, ο οποίος βρίσκεται από το 2017 στην κεφαλή της πολιτικής και στρατιωτικής πτέρυγας του ισλαμιστικού κινήματος στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας.

Στο διπλωματικό πεδίο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει εκτάκτως αυτή την ώρα με τον Αντόνιο Γκουτέρες να καλεί κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης σε άμεσο τερματισμό του «παράλογου κύκλου αιματοχυσίας», προειδοποιώντας πως η βία κινδυνεύει να πυροδοτήσει ανθρωπιστική κρίση και ανεξέλεγκτη περιφερειακή ανάφλεξη.

Εντούτοις, δεν διαφαίνεται ούτε αυτή τη φορά συμφωνία του Συμβουλίου Ασφαλείας επί κοινής δήλωσης για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, εξαιτίας της απόρριψης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά πάγια τακτική, σχετικού προσχεδίου κειμένου που αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

«Η βία μπορεί να πυροδοτήσει μία ανεξέλεγκτη ανθρωπιστική και κρίση ασφαλείας, να ενθαρρύνει επιπλέον τον εξτρεμισμό, όχι μονάχα στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και στο Ισραήλ, αλλά στο σύνολο της περιοχής» δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Οι συγκρούσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Οι ρουκέτες και οι όλμοι από τη μία πλευρά και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί και τα πλήγματα του πυροβολικού από την άλλη πρέπει να σταματήσουν» ανέφερε ο Γκουτέρες έχοντας ήδη δηλώσει προ της συνεδρίασης βαθιά ταραγμένος από τις επιθέσεις κατά αμάχων, καθώς και το βομβαρδισμό του πύργου διεθνών μέσων ενημέρωσης στη Γάζα.

Όμως, σε νέο τηλεοπτικό του διάγγελμα, κατόπιν συνεδρίασης του συμβουλίου εθνικής ασφαλειας το απόγευμα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εμφανίστηκε να απορρίπτει διεθνείς προσπάθειες προς σύναψη εκεχειρίας, διαμηνύοντας πως η στρατιωτική επιχείρηση κατά της Χαμάς «συνεχίζεται με πλήρη ισχύ».

«Η εκστρατεία μας κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων συνεχίζεται σε πλήρη ισχύ. Ενεργούμε τώρα, για όσο κρίνεται απαραίτητο, για να αποκαταστήσουμε την ηρεμία για εσάς, Ισραηλινοί πολίτες. Θα χρειαστεί καιρός» ανέφερε ο Νετανιάχου.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ επιμένει παράλληλα πως επρόκειτο για νόμιμο στρατιωτικό στόχο η έδρα διεθνών μέσων ενημέρωσης, περιλαμβανομένων του Associated Press και του Al Jazeera, που ισοπεδώθηκε το Σάββατο στη Λωρίδα της Γάζας εγείροντας ανησυχία διεθνώς, ερωτηματικά και «κατηγορώ» από δημοσιογράφους και ειδησεογραφικά μέσα για φίμωση της πληροφόρησης από τη Λωρίδα της Γάζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου