Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Ένταση των ανταγωνισμών στην Αν.Μεσόγειο: η Jerusalem Post γράφει για Συμφωνία για ΑΟΖ μεταξύ Παλαιστινίων και Τουρκίας

Σε τροχιά σύγκρουσης με το Ισραήλ οδηγεί την Τουρκία το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας της Άγκυρας με την Χαμάς για ΑΟΖ στα πρότυπα της Λιβύης, προειδοποιεί η Jerusalem Post.
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στο χθεσινό πρωτοσέλιδο της Yeni Safak που ισχυριζόταν ότι η Τουρκία μπορεί να εφαρμόσει ένα «μοντέλο της Λιβύης» για το Ισραήλ υπογράφοντας μια συμφωνία με τη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς για να αποκτήσει πρόσβαση σε δικαιώματα στα ύδατα και στο φυσικό αέριο στα ανοικτά του Ισραήλ. Διαβάστε εκτενώς για το θέμα ΕΔΩ.

«Το μοντέλο βασίζεται σε συμφωνία που προώθησε η Τουρκία στη στριμωγμένη από τους αντιπάλους της κυβέρνηση της Λιβύης το 2019, η οποία είχε ως αποτέλεσμα η Τουρκία να στείλει Σύρους μισθοφόρους και drones στη Λιβύη κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων», σημειώνει η Jerusalem Post.

«Το σενάριο που προωθείται από το τουρκικό μέσο ενημέρωσης, πιθανώς με την υποστήριξη της κυβέρνησης, ισχυρίζεται ότι η Τουρκία μπορεί να υπογράψει συμφωνία με τους Παλαιστινίους και να αυξήσει τη στήριξή τους δια θαλάσσης. Αυτό θα έβαζε το Ισραήλ και την Τουρκία σε πορεία στρατιωτικής σύγκρουσης. Η Τουρκία φιλοξενεί ηγέτες της Χαμάς και υποστηρίζει τη Χαμάς. Το δυνητικό της σχέδιο για τη σύνδεση Τουρκίας και Γάζας δια θαλάσσης θα βλάψει τα σχέδια αγωγών φυσικού αερίου του Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα» προσθέτει η Jerusalem Post.

«Για να κατανοήσουμε τον στόχο της Τουρκίας, η Άγκυρα θα τραβήξει μια γραμμή από την τουρκική ακτή απευθείας στη Γάζα, φαινομενικά διαιρώντας τη θάλασσα και δημιουργώντας έναν διάδρομο. Αυτό θα αποκόψει το Ισραήλ από την Ελλάδα και τον αγωγό της Ανατολικής Μεσογείου που θέλουν να χτίσουν το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Κύπρος δεν υπάρχει και ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν δικαιώματα κυριαρχίας γύρω τους. Η Ελλάδα και η Κύπρος βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά, υποστηρίζοντας ότι μεγάλο μέρος της Μεσογείου γύρω από την Κύπρο και τα ελληνικά νησιά συνδέεται με αυτά. Η Κύπρος έχει συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ενώ και η Ελλάδα με την Αίγυπτο έχουν υπογράψει συμφωνίες και διατηρούν καλές σχέσεις» γράφει σε άλλο σημείο η Jerusalem Post.

Η Ισραηλινή εφημερίδα δεν παραλείπει να σημειώσει πως ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι μια από τις κορυφαίες φωνές κατά του Ισραήλ στον κόσμο. «Συγκρίνει το Ισραήλ με τους Ναζί και έχει επιδιώξει κυρώσεις κατά του Ισραήλ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης σύγκρουσης. Στόχος του είναι να απομονώσει το Ισραήλ. Απειλούσε τα ΗΑΕ κατά της υπογραφής ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ. Φιλοξενεί τους ηγέτες της Χαμάς στρώνοντας κόκκινο χαλί στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα. Πρόσφατα τηλεφώνησε στον Πρόεδρο του Ιράν και συζήτησαν την κοινή δράση κατά του Ισραήλ».

«Η ιδέα για ΑΟΖ με τη Γάζα δημοσιεύθηκε από μια ακροδεξιά εφημερίδα ως «λαγός» (σσ για να καταγραφούν οι αντιδράσεις). Στην Τουρκία όλα τα μέσα ενημέρωσης είναι φιλοκυβερνητικά και οι δημοσιογράφοι που ασκούν κριτική φυλακίζονται ή πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα. Έτσι, αυτό το άρθρο είχε τη σφραγίδα έγκρισης του κυβερνώντος κόμματος AKP. Επικαλείται τον απόστρατο Ναύαρχο Cihat Yayci, τον «αρχιτέκτονα» της τρέχουσας τουρκικής μεσογειακής πολιτικής περί «Γαλάζιας Πατρίδας». Το άρθρο υποστηρίζει ότι μια συμφωνία όπως αυτή στη Λιβύη, αλλά με τους Παλαιστινίους θα «αύξανε τη διεθνή αναγνώριση της Παλαιστίνης» και θα επέτρεπε την πραγματική υποστήριξη των Παλαιστινίων.

Θα επέτρεπε στην Τουρκία να αμφισβητήσει τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τη Γάζα. Το 2010 η Τουρκία έστειλε ακροδεξιούς ακτιβιστές με το Mavi Marmara για να προσπαθήσει να σπάσει τον αποκλεισμό στη Γάζα. Μια ισραηλινή επιδρομή είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δέκα Τούρκων στα πλοία. Η Τουρκία θα ήθελε να στείλει το ναυτικό της στη Γάζα. Όμως το Ισραήλ αγοράζει 6 νέες κορβέτες για να υπερασπιστεί την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του», αναφέρει τέλος η Jerusalem Post.


ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Το δημοσίευμα της Jerusalem Post που κάνει λόγο για Συμφωνία για ΑΟΖ μεταξύ Παλαιστινίων και Τουρκίας  αποκαλύπτει ότι όντως υπάρχει το ενδεχόμενο για ένα πολύ θερμό καλοκαίρι, καθώς η ένταση μεταξύ Ελληνικού-Τουρκικού-Αιγυπτιακού κράτους μπορεί να κορυφωθεί.
Δεν είναι τυχαίο ότι η ένταση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας εντοπίζεται σε Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειο για τους ίδιους ακριβώς λόγους. 
Για το ποιος θα ελέγχει θα θαλάσσια περάσματα καθώς και τα δύο κράτη διεκδικούν το ρόλο αναβαθμισμένου ενεργειακού κόμβου.
Το Αιγαίο σημαίνει Αλεξανδρούπολη και Καβάλα, που κατέχουν κεντρική θέση στους αμερικανικούς σχεδιασμούς για να μεταφέρουν το φ.α. των ΗΠΑ και από εκεί μέσω αγωγών να καταλήγει σε Βαλκανικές και ευρωπαϊκές αγορές διεκδικώντας τες από την Ρωσία.
Ανατολική Μεσόγειος σημαίνει EAST MED, με τον αγωγό να μεταφέρει το φ.α, κυρίως από Ισραήλ-Κύπρο, ίσως από Αίγυπτο. 
Τα ρωσικά συμφέροντα και πάλι αμφισβητούνται και η Τουρκία διεκδικεί ρόλο.
Φυσικά μια συμφωνία μεταξύ Τουρκίας-Παλαιστίνης, καμουφλαρισμένη πίσω από το "μουσουλμανικό" ενδιαφέρον του Ερντογάν σημαίνει πολύ μεγαλύτερους κινδύνους για το Ισραήλ καθώς κατανοεί ότι τα κερδοφόρα σχέδια που εξυπηρετούνται από την Κατοχή της Παλαιστίνης αμφισβητούνται από ένα πολύ πιο ισχυρό αντίπαλο.
Οι ΗΠΑ από τη μεριά τους κατανοούν ότι και το δικό τους σχέδιο εναντίον καταρχήν της Ρωσίας και δευτερευόντως απέναντι στην Κίνα, μέσα στο οποίο εντάσσονται όλες αυτές οι αντιθέσεις των τοπικών παικτών, δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την Τουρκία.
Η απειλή πολέμου και η στρατιωτική προετοιμασία θα εναλλάσσεται με τις διπλωματικές διεργασίες κρατώντας τους λαούς δέσμιους της Απειλής θερμού επεισοδίου ή και διακρατικής σύγκρουσης από αυτούς που μοιράζουν την Μεσόγειο και αντιμετωπίζουν εργαζόμενους και νεολαία ως Αναλώσιμους. όλοι παίζουν το χαρτί του εθνικισμού, απαιτούν "εθνική ενότητα¨ενώ ταυτόχρονα εφορμούν με ολέθρια αντεργατικά μέτρα, το ένα επεισόδιο κρατικής τρομοκρατίας διαδέχεται το άλλο και ο κόσμος της εργασίας υφίσταται την άνοδο του εθνικισμού και το τεράστιο κόστος της Πολεμικής Ετοιμότητας.   
Το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ πιστεύει ότι χρειάζονται μεγάλες πρωτοβουλίες ανασυγκρότησης του Αντιπολεμικού Κινήματος και ενός σταθερού Αντιπολεμικού Διεθνιστικού Συντονισμού.
Η απόπειρα απάντησης του Αντιπολεμικού κινήματος είναι άμεσα συνδεδεμένη με την συνολική εξέλιξη της ταξικής πάλης, είναι μια απάντηση που πρέπει να δοθεί από τον κόσμο της εργασίας και την νεολαία με όρους εργατικού διεθνισμού, με αντικαπιταλιστικά και αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
diktiospartakos@hotmail.com
diktiospartakos.blogspot.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου