Τρίτη 11 Μαΐου 2021

«STEADFAST DEFENDER 2021»: Ξεκίνησε η κορυφαία των ασκήσεων του ΝΑΤΟ

Το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ με συνεχείς του παρεμβάσεις προσπαθεί να αναδείξει τους επιθετικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά και το βαθμό πρόσδεσης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ιδιαίτερη σημασία έχει επομένως να παρακολουθήσουμε τις συγκεκριμένες Πολεμικές Προετοιμασίες που στρέφονται εναντίον της Ρωσίας.
Για μια ακόμη φορά καλούμε τους συναδέλφους φαντάρους και το μόνιμο προσωπικό να Αρνηθεί την προσφορά των Υπηρεσιών, να μην γίνουν Συμμέτοχοι-Συνένοχοι.
Στις 6 Μαΐου 2021 έγινε η επίσημη έναρξη της ΝΑΤΟϊκής άσκησης «STEADFAST DEFENDER 2021» (σταθερός υπερασπιστής 21) ή οποία συσχετίζεται με την άσκηση του αμερικανικού στρατού: «DEFENDER EUROPE 21».

Η άσκηση «STEADFAST DEFENDER 2021» αποτελεί την ναυαρχίδα των ασκήσεων του ΝΑΤΟ για το 2021.

Με 9.000 συμμετοχές από 20 νατοϊκά και εταιρικά κράτη από την Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη η «STEADFAST DEFENDER 2021» έχει σκοπό να αυξήσει την διαλειτουργικότητα μεταξύ των δυνάμεων και να εξασκηθούν στην στρατιωτική κινητικότητα διαμέσου της Ευρώπης. 
Στην άσκηση συμμετέχουν οι χώρες – νατοϊκοί εταίροι Φιλανδία και Σουηδία.

Ο σκοπός και το μέγεθος της άσκησης θα δοκιμάσει την δυνατότητα του ΝΑΤΟ να μετακινήσει πολυάριθμες στρατιωτικές δυνάμεις, εξοπλισμό και εφόδια διαμέσου του Ατλαντικού και της Ευρωπαϊκής ηπείρου προς τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ.

Graphic overview of activities, dates and NATO ACO Commands involved in Steadfast Defender 21. Graphic by SHAPE Public Affairs Production

Η άσκηση θα διεξαχθεί σε τρεις φάσεις:

Φάση Α΄: Εξασφάλιση στρατηγικών θαλάσσιων γραμμών επικοινωνίας / Διατλαντική ενίσχυση δυνάμεων

Η Φάση Α΄ εστιάζει στην ταχεία ενίσχυση ευρωπαϊκών συμμάχων με δυνάμεις από την βόρεια Αμερική. Την ευθύνη αυτής της φάσης θα έχει η νεοιδρυθείσα, για αποστολές αυτού του είδους, Διακλαδική διοίκηση δυνάμεων του Νόρφολκ. Θα περιλαμβάνει πραγματική ναυτική άσκηση καθώς και ημέρα υψηλών καλεσμένων και ΜΜΕ στην Λισαβώνα της Πορτογαλίας.

Φάση Β΄: Αποκατάσταση πλήρους ικανότητας στην περιοχή ευθύνης του Ανώτατου συμμαχικού διοικητή Ευρώπης (SACEUR) / μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων/ ανάπτυξη της Δύναμης αντίδρασης του ΝΑΤΟ ( NATO Response Force – NRF). Κατά τη φάση αυτή η προσπάθεια θα εστιαστεί στην ταχεία μεταφορά των βορειοαμερικανικών ενισχύσεων προς τις θέσεις της ασκήσεως. Στη φάση αυτή κυρίως εμπλέκεται η, επίσης νεοιδρυθείσα, Διακλαδική διοίκηση υποστήριξης και ενίσχυσης (Joint Support and Enabling Command), ώστε να διεξάγει την κίνηση των στρατευμάτων διαμέσου της ευρωπαϊκής ηπείρου. Το αποκορύφωμα της φάσης Β΄, θα είναι η συμμετοχή της Διακλαδικής δύναμης πολύ υψηλής ετοιμότητας (Very High Readiness Joint Task Force – VJTF) υπό την διοίκηση της Τουρκίας στην άσκηση της Διακλαδικής διοίκησης Νεάπολης «Noble Jump» που θα διεξαχθεί στην Ρουμανία.

Φάση Γ΄: Επιπρόσθετη πολυεθνική εκπαίδευση

Κλείνοντας την άσκηση «STEADFAST DEFENDER 2021» οι στρατιωτικές δυνάμεις νατοϊκών και εταιρικών χωρών θα συμμετάσχουν σε διάφορες ασκήσεις συμπεριλαμβανομένης και της άσκησης «Saber Guardian» στην Ρουμανία με επικεφαλής κράτος τις ΗΠΑ. Η φάση αυτή περιλαμβάνει και επιχειρήσεις επαναπατρισμού των στρατευμάτων που μετακινήθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου