Στο πλαίσιο του ευρύτερου γεωπολιτικού παζαριού ανάμεσα στις αστικές τάξεις της ΕΕ και της Τουρκίας, που εργαλειοποιούν τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, τους πρόσφυγες και μετανάστες, εντάσσεται και η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιοποιήθηκε και τέθηκε σε ισχύ χτες από το υπουργείο Μετανάστευσης – Ασύλου, και σύμφωνα με την οποία η Τουρκία χαρακτηρίζεται «ασφαλής χώρα» για υπηκόους από Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Αφγανιστάν, Συρία, Σομαλία.
Ετσι, διευρύνονται οι δυσκολίες για αυτούς τους ανθρώπους, που αναζήτησαν καταφύγιο σε χώρες της ΕΕ και μεγάλο μέρος τους βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας λόγω των απαράδεκτων κανονισμών της ΕΕ, που υποχρεώνουν σε αίτηση ασύλου στην πρώτη χώρα υποδοχής.
Οι δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου ότι «η Κοινή Υπουργική Απόφαση είναι απολύτως σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο» αναδεικνύουν ότι το τελευταίο γίνεται λάστιχο στον βωμό των γεωπολιτικών παιχνιδιών.
Η ΚΥΑ αποτελεί ένα επιπλέον βήμα στην αυστηροποίηση των διαδικασιών ασύλου, συνέχεια του νόμου της κυβέρνησης ΝΔ του 2019, όπου εισήγαγε τους απαράδεκτους όρους περί «προσφυγικού προφίλ».
Ουσιαστικά εναρμονίζεται με τις κατευθύνσεις του Νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ, που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση και ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνει την πρωτοφανή διαδικασία της «προ-διαλογής» (pre-screening) όσων επιθυμούν να αιτηθούν άσυλο, αναιρώντας την εξατομικευμένη εξέταση των αιτούντων άσυλο.
Ολο το αντιδραστικό αυτό νομοθετικό πλαίσιο καταστρατηγεί επί της ουσίας τη Συνθήκη της Γενεύης, που είχε καθιερωθεί το 1951 για την προστασία των προσφύγων, με διαφορετικό διεθνή συσχετισμό.
Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται να προστεθεί στον νόμο που ψήφισε η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Δανίας την περασμένη βδομάδα, και η οποία προβλέπει την κράτηση αιτούντων άσυλο σε τρίτες χώρες εκτός ΕΕ και απαγόρευση εισόδου στη Δανία ακόμα και αναγνωρισμένων προσφύγων, σε συνέχεια της απόφασης για κατάργηση των αδειών παραμονής Σύρων και απέλασή τους σε «ασφαλείς» περιοχές της Δαμασκού.
Η εν λόγω κίνηση αποτελεί χτύπημα θεμελιωδών δικαιωμάτων σε ανθρώπους που αιτούνται τη χορήγηση ασύλου και γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να εμφανίσει «έργο» και να αυξήσει τις απορρίψεις αιτήσεων ασύλου από πρόσφυγες.
alt.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου