Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

«Αυτό είναι επανάσταση, δεν φεύγουμε μέχρι μέχρι να φύγει ο Ντούκε»

Aπό τις πολυήμερες μαζικές διαδηλώσεις στην Κολομβία / AP Photo/Ivan Valencia
Αποφασισμένοι να αγωνιστούν για αλλαγή οι εξεγερμένοι στην Κολομβία, που συνεχίζουν τις άνευ προηγουμένου διαδηλώσεις εδώ και έξι εβδομάδες κατά τις οποίες τουλάχιστον 60 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ενώ οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπους του κινήματος έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.
«Οι διεφθαρμένοι πολιτικοί θέλουν να μείνουμε φτωχούς, ώστε να παραμείνουν πλούσιοι. Θέλουν να πάμε σπίτια μας, αλλά μετά από ένα μήνα είμαστε ακόμα εδώ. Οι παλαιότερες γενιές δεν έκαναν την Κολομβία ένα καλύτερο μέρος, αλλά οι νέοι έχουν τα "κότσια" να αλλάξουν αυτήν τη χώρα» τόνισε ο 23χρονος Κάρλος, ένας από τους διαδηλωτές στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων, για να προσθέσει το εξής:

«Η κυβέρνηση παραπονιέται για τα οδοφράγματα που έχουμε δημιουργήσει, αλλά κλέβουν τους ανθρώπους κάθε μέρα. Τους δείχνουμε πώς είναι. Ίσως όταν σταματήσουν να μιλήσουμε για το πώς τα οδοφράγματα μας πλήττουν τις τσέπες τους. Αυτή είναι μια επανάσταση και δεν θα φύγουμε μέχρι να φύγει ο Ντούκε».

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν εκ νέου την Τετάρτη στους δρόμους πολλών πόλεων της χώρας των Άνδεων για να απαιτήσουν το τέλος της αστυνομικής καταστολής, των ανισοτήτων αλλά και πιο αλληλέγγυες πολιτικές για να την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας, που βύθισε το 42% των περίπου 50 εκατομμυρίων Κολομβιανών στη φτώχεια.

Στην πρωτεύουσα Μπογοτά, αυτόχθονες προσπάθησαν να ρίξουν τα αγάλματα του Χριστόφορου Κολόμβου και της βασίλισσας Ισαβέλλας «της Καθολικής», στη λεωφόρο που οδηγεί στο διεθνές αεροδρόμιο Ελ Ντοράδο.

«Θέλουμε να καταγγείλουμε τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν πριν από πάνω από 500 χρόνια και συνεχίσουν να διαπράττονται σήμερα. Οι μέθοδοι της κυβέρνησης και η καταστολή του λαού παραμένουν οι ίδιες», είπε χαρακτηριστικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Έδγαρ, 36χρονος αυτόχθων, κοντά στα αγάλματα που προστάτευε ισχυρή δύναμη της αστυνομίας.

Η κοινωνική κρίση που ξέσπασε την 28η Απριλίου, με έναυσμα τη διαμαρτυρία εναντίον φορολογικού νομοσχεδίου που πολύ γρήγορα μπήκε στο συρτάρι, έχει γνωρίσματα τις σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις, λιγότερο ή περισσότερο ογκώδεις, τους αποκλεισμούς δρόμων, ιδίως στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, και τις βίαιες συμπλοκές ανάμεσα σε ομάδες διαδηλωτών και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η διεθνής κοινότητα έχει καταγγείλει την υπέρμετρη χρήση βίας και τις καταχρήσεις των αστυνομικών· αντιπροσωπεία της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κολομβία από την 6η ως και σήμερα 10η Μαΐου για να ερευνήσει την κατάσταση.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) έχει λάβει «αξιόπιστες καταγγελίες» για 34 θανάτους, οι 20 εκ των οποίων διαπράχθηκαν από την αστυνομία, ανάμεσά τους 16 από σφαίρες που βλήθηκαν «με πρόθεση» να προκληθεί θάνατος.

Κατά το υπουργείο Άμυνας, στο οποίο υπάγεται η αστυνομία στην Κολομβία, κάπου 2.400 πολίτες και αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί τον ενάμιση μήνα των κινητοποιήσεων.

Από την πλευρά του, ο Ντούκε ανήγγειλε την Κυριακή πως θα προωθήσει μεταρρύθμιση στην αστυνομία, με άξονα τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η πρωτοβουλία επικρίνεται, κυρίως λόγω της περιορισμένης εμβέλειας των μέτρων που υπόσχεται ο αρχηγός του κράτους.

Άλλωστε, η Εθνική Απεργιακή Επιτροπή, ο πιο ορατός φορέας εκπροσώπησης των πολιτών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, ανέστειλε την Κυριακή τις διαπραγματεύσεις που είχαν αρχίσει την 7η Μαΐου με την κυβέρνηση.

Τέλος, η Εθνική Συνομοσπονδία Παραγωγών Καφέ (FNC) ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές του προϊόντος μειώθηκαν τον Μάιο κατά 52% εξαιτίας των αποκλεισμών δρόμων και των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων, «στους 427.000 σάκους των 60 κιλών, έναντι 894.000 σάκων τον αντίστοιχο μήνα του 2020».
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου