Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενημέρωσε την Βουλή στις 9 Ιουνίου, ότι η κυβέρνηση προτίθεται να στείλει ελληνικά στρατεύματα στο Μάλι
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην γαλλική αποστολή στο Μάλι, μετά το δεύτερο μέσα σε εννέα μήνες στρατιωτικό πραξικόπημα που εκδηλώθηκε στην χώρα στις 28 Μαϊου. Το στρατιωτικό πραξικόπημα πραγματοποιήθηκε από τον συνταγματάρχη Assimi Goïta, ο οποίος χρίσθηκε αντιπρόεδρος και υποσχέθηκε εκλογές το 2022.
Η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, καταδίκασαν το «απαράδεκτο πραξικόπημα» στο οποίο ο Πρόεδρος Ba Ndaw, ο Πρωθυπουργός Muktar Ouane και ο υπουργός Άμυνας Suleiman Dukur, συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση από αξιωματικούς στη στρατιωτική βάση του Κάτι (περίπου 15 χλμ. έξω από την πρωτεύουσα, Μπαμάκο).
Ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 29 Μαίου στο Journal du Dimanche δήλωσε:
«Οι γαλλικές δυνάμεις θα φύγουν από τη χώρα εάν το καθεστώς στο Μπαμάκο (η πρωτεύουσα του κράτους) κλίνει προς το “ριζοσπαστικό Ισλάμ”».
Στη συνέντευξη, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι είχε εξηγήσει στον πρόεδρο του Μάλι Ndaw, ο οποίος ήταν πολύ αυστηρός σχετικά με τη χρήση στρατιωτικών μέσων για να αντιμετωπιστεί η διείσδυση ισλαμιστών τζιχαντιστών, ότι δεν θα συμφωνούσε ποτέ με μια γαλλική στρατιωτική παρουσία σε μια χώρα όπου το ριζοσπαστικό Ισλάμ κυριαρχεί.
Η επίσημη ανακοίνωση της αποχώρησης των γαλλικών στρατευμάτων, έγινε από τον Γάλλο πρόεδρο σήμερα.
Ο Γάλλος πρόεδρος ενημέρωσε ήδη την περασμένη εβδομάδα τους άλλους εταίρους στην περιοχή – η Γαλλία θα αποδεσμευτεί και οι δυνάμεις της θα επιστρέψουν στη Γαλλία.
Ο ΥΕΘΑ σχεδιάζει ελληνική αποστολή
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενημέρωσε την Βουλή στις 9 Ιουνίου, ότι η κυβέρνηση προτίθεται να στείλει ελληνικά στρατεύματα στο Μάλι, για να λάβουν μέρος στην στρατιωτική επιχείρηση «ΤΑΚUΒΑ», η οποία αποτελεί Γαλλική πρωτοβουλία με συμμετοχή συνασπισμού κρατών-μελών της Ε.Ε.
Ο ΥΕΘΑ αναφέρει ότι «το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων(ΣΑΓΕ) ενέκρινε, τον Οκτώβριο του 2020, τη συμμετοχή της χώρας μας στην εν λόγω επιχείρηση και η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από την έγκριση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ)».
[πληροφορίες από armyvoice.gr]
Εμείς φέρνουμε ξανά στο προσκήνιο πρόσφατη ανάρτηση μας για να σχηματίσουμε συνολικά εικόνα.
Σε κάθε περίπτωση το ΔΙΚΤΥΟ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ θα αναλάβει αγωνιστικές πρωτοβουλίες, μέσα και έξω από τον Στρατό, ενάντια στο Μπλοκάρισμα της Αποστολής Ελληνικού Στρατού στο Μάλι.
Θυμίζουμε:
Στο Μάλι είχε (4) Νεκρούς Κυανόκρανους αλλά το κρύβουν γιατί η κυβέρνηση ΝΔ στέλνει Ελληνικό Στρατό εκεί
Στο Μάλι είχε (4) Νεκρούς Κυανόκρανους αλλά το κρύβουν γιατί η κυβέρνηση ΝΔ στέλνει Ελληνικό Στρατό εκεί
ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Την είδατε αυτή την είδηση στα κανάλια;
ΟΧΙ
Βλέπεις η κυβέρνηση της ΝΔ θα βάψει συνειδητά τα χέρια της στο αίμα καθώς ετοιμάζεται να στείλει μέλη των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων στο Μάλι. Για να προσφέρουν "Ασφάλεια και Σταθερότητα" μας λένε...
Να πολεμήσουν στο πλευρό των Γάλλων ιμπεριαλιστών που υπερασπίζουν τα συμφέροντα της ΤΟΤΑL και τις γαλλικής πυρηνικής βιομηχανίας. Για αυτά τα συμφέροντα θα σκοτώσουν και θα σκοτωθούν και οι Έλληνες Μισθοφόροι Στρατιώτες, εξυπηρετώντας παράλληλα τα συμφέροντα των Ελλήνων εργολάβων.
Μάλι: Νεκροί τέσσερις κυανόκρανοι έπειτα από επίθεση ενόπλων σε βάση του ΟΗΕ
Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Μάλι ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τέσσερις κυανόκρανοι του ΟΗΕ σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν όταν δέχτηκε επίθεση η βάση τους στην πόλη Αγκελόκ, στα βόρεια της χώρας. Οι άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης απέκρουσαν την επίθεση που εξαπέλυσαν πολλοί «βαριά οπλισμένοι τρομοκράτες» στο στρατόπεδο, σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών. Οι επιτιθέμενοι υπέστησαν επίσης βαριές απώλειες, αλλά δεν διευκρινίστηκε πόσοι από αυτούς σκοτώθηκαν. «Ο προσωρινός απολογισμός μιλάει για τέσσερις κυανόκρανους νεκρούς και για τραυματίες. Στάλθηκαν ελικόπτερα στο σημείο για να περισυλλέξουν τους τραυματίες», προστίθεται στην ανακοίνωση της Minusma. Μια πηγή της ειρηνευτικής δύναμης είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στη βάση αυτή, που απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Αλγερία, στάθμευαν στρατιώτες από το Τσαντ.
Θυμίζουμε:
Ο Μητσοτάκης θα στείλει Αστυνομικούς και Ειδικές Δυνάμεις στο Μάλι για τα προσφέρουν "Ανθρωπιστικό έργο"
Ο Μητσοτάκης θα στείλει Αστυνομικούς και Ειδικές Δυνάμεις στο Μάλι για τα προσφέρουν "Ανθρωπιστικό έργο"
Για αυτό ο Ελληνικός Στρατός υπερεξοπλίζεται...
Για αυτό Αυξάνουν την Στρατιωτική θητεία στους 12 μήνες...
Για αυτό Αναδιοργανώνουν τον Στρατό και το κράτος Άμυνας/Ασφάλειας...
Για να έχει αυτόν τον ρόλο, να πολεμά σε αυτούς τους βρώμικους πολέμους...
Στο θέμα των πολιτικών διεργασιών για την αποστολή Ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Μάλι της Αφρικής, στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής επέμβαση της Γαλλίας του Μακρόν έχει αναφερθεί επανειλημμένα το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ.
Σύμφωνα με νεότερες δημοσιογραφικές πληροφορίες που διοχετεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ που ελέγχεται άμεσα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη "οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνηση λαμβάνονται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για …«σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας–Γαλλίας»!
Μάλιστα ο Έλληνας Πρέσβης στο Ντακάρ ορίστηκε με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών ως Ειδικός Απεσταλμένος του Υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Σαχέλ. Τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην εν λόγω περιοχή ανέδειξε εξάλλου και η συμμετοχή το Σάββατο, μέσω τηλεδιάσκεψης, του υπουργού Εξωτερικών στην υπουργική Συνάντηση του Διεθνούς Συνασπισμού για το Σαχέλ.
Η Ελλάδα εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο ενίσχυσης της παρουσίας της στην περιοχή, τόσο με την αποστολή αστυνομικών, όσο και στρατιωτικών δυνάμεων, στο πλαίσιο των πολυεθνικών αποστολών που δρουν στο Μάλι, σημείωναν οι ίδιες πηγές.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάει ένα βήμα πιο πέρα την εμπλοκή, στέλνοντας στρατιωτικό τμήμα που θα ενταχθεί στη γαλλική «Δύναμη Επιχειρήσεων TAKUBA».
Παράλληλα, η Ελλάδα άνοιξε πρόσφατα Πρεσβεία στο Ντακάρ της Σενεγάλης, προκειμένου να αναπτυχθούν περαιτέρω οι σχέσεις της χώρας μας με τις Γαλλόφωνες χώρες της Δυτικής Αφρικής, αλλά και για να ενισχυθεί η συνεργασία τόσο με τις χώρες της περιοχής, όσο και με τη Γαλλία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» και η αποκλεισμός των μεταναστευτικών ρευμάτων".
Διαβάζουμε στον ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟ:
Μεγάλα συμφέροντα
Ωστόσο πίσω από τα …«ανθρωπιστικά» προσχήματα περί της αντιμετώπισης της δράσης των τζιχαντιστών κρύβονται τα τεράστια συμφέροντα Γαλλικών επιχειρηματικών ομίλων. Ο ορυκτός πλούτος της Δυτική Αφρικής έχει προσελκύσει γαλλικές πολυεθνικές (Total, Bouygues, Ballore, Areva), οι οποίες εκμεταλλεύονται τα συγκεκριμένα κοιτάσματα και οι ταραχές στην περιοχή βάζουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα τους.
Μπροστά σε αυτά τα νέα δεδομένα ο Γάλλος πρόεδρος έχει ανήγγειλε την αύξηση των δυνάμεων συνολικότερα στη Δυτική Αφρική. Η πρεμούρα των πολιτικών εκπροσώπων των Γαλλικών μονοπωλίων για την διασφάλιση των συμφερόντων τους, είναι κατανοητή.
Αλλά και η κυβέρνηση Μητσοτάκη που βλέπει «θετικά» την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στο Μαλί εκφράζει τα συμφέροντα τμήματος Ελλήνων εφοπλιστών οι οποίοι θέλουν να αναλάβουν εργολαβίες από τις Γαλλικές πολυεθνικές για τη μεταφορά του ορυκτού πλούτο από την Αφρική.
Επίσης υπάρχει και το ενδιαφέρον της TOTAL για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Κρήτη, Κύπρο και Νοτιανατολική Μεσόγειο, από τα οποία η εγχώρια αστική τάξη προσδοκά κέρδη και μέσω της ελληνικής κυβέρνησης είναι πρόμυθη να στηρίξει τους Γάλλους «συμμάχους» στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς τους στην Αφρική…
Διαβάστε πως δρομολογούνται όλα αυτά εδώ και μήνες
150 μέλη των Σουηδικών Ειδικών Δυνάμεων στο Μαλί-Θα στείλει και ο Μητσοτάκης άνδρες των Εδικών Δυνάμεων να πολεμήσουν στην Αφρική;
ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Νομίζουμε ότι η είδησης ότι στο Μάλι, άρχισε η ανάπτυξη μελών των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού της Σουηδίας είναι πολύ σημαντική καθώς πρόκειται να υλοποιηθεί ευρωπαϊκό σχέδιο αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στο πλευρό του γαλλικού ιμπεριαλισμού που καταδυναστεύει την συγκεκριμένη χώρα.
Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου αποκαλύφθηκε πρόσφατα ότι η κυβέρνηση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ πρόκειται να στείλει μαζικά και άνδρες των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:
Η Γαλλίδα Υπουργός Άμυνας αποκάλυψε ότι ο Μητσοτάκης θα στείλει Ειδικές Δυνάμεις στο Μάλι ενάντια στο ISIS
http://diktiospartakos.blogspot.com/2021/01/isis_22.html
Διαβάζουμε:
Η ανάπτυξη 150 μελών των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού της Σουηδίας στο Μαλί εντός του πλαισίου της ευρωπαϊκής αποστολής Takuba, η οποία έχει επιφορτιστεί να συνοδεύει τον στρατό της αφρικανικής χώρας στις επιχειρήσεις του εναντίον τζιχαντιστικών οργανώσεων, άρχισε και θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα, ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή ο σουηδικός και ο γαλλικός στρατός.
«Το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης βρίσκεται ήδη στο Μαλί», επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του σουηδικού στρατού.
Η Σουηδία, που δεν είναι μέλος του NATO, είχε γνωστοποιήσει τον Μάρτιο του 2020 την πρόθεσή της να συμμετάσχει στην Τακούμπα, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Γαλλίας. Το σουηδικό κοινοβούλιο έδωσε τον Ιούνιο πράσινο φως για την ανάπτυξη 150 μελών των ΕΔ, με πιθανή την ενίσχυσή τους με άλλα 100 στελέχη. Η εντολή τους ισχύει ως την 31η Δεκεμβρίου 2021.
Η σουηδική δύναμη, με τρία ελικόπτερα Blackhawk, θα στρατωνίζεται στη Μενακά, στο Λιπτακό, περιοχή κοντά στα σύνορα με τον Νίγηρα και την Μπουρκίνα Φάσο, όπου δρουν διάφορες τζιχαντιστικές οργανώσεις, οι οποίες ορκίζονται πίστη είτε στο Ισλαμικό Κράτος στη Σαχάρα (ΙΚΣ) ή στην Αλ Κάιντα.
«Βασικό καθήκον των σουηδικών Ειδικών Δυνάμεων είναι να δρουν ως δύναμη ταχείας αντίδρασης όταν συμβαίνει κάτι. Διαφορετικά, ο σκοπός μας είναι να βοηθούμε, να συμβουλεύουμε και να συνοδεύουμε τις δυνάμεις ασφαλείας του Μαλί», διευκρίνισε με ανακοίνωση Τύπου ο στρατηγός Άντερς Λέφμπεργκ, ο διοικητής των σουηδικών ΕΔ.
Η ολοκλήρωση της ανάπτυξης του αποσπάσματος αυτού των σουηδικών Ειδικών Δυνάμεων προβλέπεται για τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Φεβρουαρίου, είχε δηλώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του γαλλικού γενικού επιτελείου, ο συνταγματάρχης Φρεντερίκ Μπαρμπρί, επιβεβαιώνοντας την άφιξη των πρώτων σουηδών στρατιωτικών.
Άλλες δύο ευρωπαϊκές χώρες έχουν στείλει ως εδώ στρατιώτες για να ενισχύσουν την αποστολή Τακούμπα: η Τσεχία και η Εσθονία.
Αποτελούμενη από επίλεκτα στελέχη, η αποστολή εντέλλεται να εκπαιδεύσει τις δυνάμεις ασφαλείας του Μαλί και να διευρύνει τις αντιτζιχαντιστικές επιχειρήσεις που διεξάγει η Γαλλία στο Σαχέλ τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Το Παρίσι σκέφτεται εδώ και μερικούς μήνες να αποσύρει μέρος της αποστολής Barkhane (5.100 στρατιώτες).
Η σουηδική δύναμη θα ενισχύσει τις μονάδες που επιχειρούν ήδη στο πλαίσιο της Τακούμπα, τις γαλλοεσθονικές στην Γκάο και τις γαλλοτσεχικές στην Μενακά, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Μπαρμπρί.
Η άφιξη των βαρέων ελικοπτέρων αναμενόταν με αδημονία από τον γαλλικό στρατό, που είναι αντιμέτωπος με έναν εχθρό εξαιρετικά κινητικό σε μια αχανή ζώνη επιχειρήσεων.
Η σκανδιναβική χώρα ήταν ήδη παρούσα στο Μαλί, καθώς συμμετέχει στη MINUSMA, δύναμη του ΟΗΕ, με 215 άνδρες, ενώ συνολικά η δύναμη της είναι 13.000 στρατιώτες. Τέλος, υπάρχει και η πολυεθνική δύναμη G5 Σαχέλ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου