Στο πάνελ από αριστερά: Σύλβιο Κουλλόλλι (Μασόβκα), Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης, Ιωάννα Κούρτοβικ, Αλκης Ρήγος, Αννυ Παπαρρούσου, Αρης Παπαζαχαρουδάκης
Η Δικαιοσύνη καλείται να διερευνήσει τις καταγγελίες των Αρη Παπαζαχαρουδάκη και Ο.Μ. για βασανισμό τους στη ΓΑΔΑ ● Αποφασισμένη να δώσει τη δύσκολη μάχη, η αναρχική συλλογικότητα Μασόβκα έδωσε συνέντευξη Τύπου έχοντας στο πλευρό της τους δικηγόρους Αννυ Παπαρρούσου, Ιωάννα Κούρτοβικ, Θανάση Καμπαγιάννη και Κώστα Παπαδάκη ● Ηχηρές παρεμβάσεις από τον πατέρα του Βασίλη Μάγγου, τον αγωνιστή Αλκη Ρήγο και πολίτες που έχουν υποστεί κακοποίηση από αστυνομικούς.
Η πρώτη μήνυση εναντίον της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας είναι γεγονός. Κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή από τους Αρη Παπαζαχαρουδάκη και Ο.Μ. που έχουν καταγγείλει πολύωρο βασανισμό τους στη ΓΑΔΑ στις 10 Απριλίου 2021 και παρουσιάστηκε το Σάββατο σε συνέντευξη Τύπου στο προαύλιο της Νομικής Σχολής Αθηνών. Δεν υπήρχε πιο κατάλληλος χώρος από το περιβάλλον μιας σχολής που διδάσκει εκατοντάδες φοιτητές πώς να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των πολιτών για να μιλήσει ο Αρης Παπαζαχαρουδάκης για τον σκοπό της μήνυσης: «Να είμαστε με τον Ο.Μ. οι τελευταίοι βασανισθέντες».
Ο Ο.Μ. δεν ήταν δίπλα του, είναι προσωρινά κρατούμενος, καθώς κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας του αστυνομικού που τραυματίστηκε στα επεισόδια της Νέας Σμύρνης μετά τη μαζική κινητοποίηση ενάντια στην αστυνομική βία. Ομως δίπλα στον Αρη Παπαζαχαρουδάκη ήταν οι δικηγόροι Αννυ Παπαρρούσου, Ιωάννα Κούρτοβικ, Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης, που έχουν αναλάβει να σηκώσουν το νομικό βάρος της μήνυσης εναντίον μιας Υπηρεσίας που χαίρει υψηλής προστασίας από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την κυβέρνηση.
Αρης Παπαζαχαρουδάκης
Μια μέρα θα διασχίσουμε το μονοπάτι «Βασίλειος Μάγγος» και δεν θα σταματήσουμε να το διασχίζουμε εφ’ όρου ζωής
Δίπλα τους ήταν επίσης δεκάδες πολίτες· σύντροφοι του Αρη στην αναρχική συλλογικότητα Μασόβκα, διαδηλωτές που έχουν υποστεί κακοποίηση κατά τη σύλληψή τους (Ηλίας Λάμπρου, Λάμπρος Γούλας, Πέτρος Καπετανόπουλος), ο πανεπιστημιακός Αλκης Ρήγος από τον Σύλλογο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων στην Αντίσταση, εκπρόσωποι του Δικτύου για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, της Πρωτοβουλίας Δικηγόρων και Νομικών, της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας κ.ά.
Ομως η παρέμβαση, που, αν και τηλεφωνική, προκάλεσε έντονη συναισθηματική φόρτιση, ήταν του Γιάννη Μάγγου, που πριν από έναν χρόνο έχασε τον γιο του, Βασίλειο, ύστερα από βασανισμό στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας. «Ντρέπομαι ως πολίτης αυτής της χώρας για το αποτρόπαιο περιστατικό που συνέβη στον Αρη και τον Ο.Μ. Η περίπτωσή τους έχει κοινά χαρακτηριστικά με του Βασίλειου. Είναι και τα τρία περιστατικά στοχευμένης αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που ακολούθησαν μετά από δύο μεγάλες κινητοποιήσεις. Είναι καθαρά περιπτώσεις βασανισμών». Οπως είπε ο Αρης Παπαζαχαρουδάκης, «μια μέρα θα διασχίσουμε το μονοπάτι “Βασίλειος Μάγγος” και δεν θα σταματήσουμε να το διασχίζουμε εφ’ όρου ζωής».
Η μήνυση του Αρη και του Ο.Μ. στρέφεται κατά αγνώστων, αφού η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων δεν απάντησε ποιοι αστυνομικοί είχαν βάρδια το επίμαχο διάστημα. «Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διέψευσε αμέσως την καταγγελία του Αρη και στράφηκε κατά της “Εφημερίδας των Συντακτών”, που τη δημοσιοποίησε, χωρίς να τηρήσει τους τύπους και να τη διερευνήσει πρώτα», παρατήρησε η Αννυ Παπαρρούσου. Στο ερώτημα ποιος είναι ο λόγος του βασανισμού, απάντησε: «Υπάρχει ένα μίσος και μια τιμωρητική διάθεση απέναντι στον εσωτερικό εχθρό, γιατί μιλάμε για κρατούμενους από τον αναρχικό ή αριστερό χώρο».
Στους «Ανθρωποφύλακες» του Περικλή Κοροβέση και στο εγχειρίδιο των βασανιστών σε όλο τον κόσμο παρέπεμψε ο Θανάσης Καμπαγιάννης. Χαρακτήρισε «τολμηρή» τη μήνυση επειδή «εκθέτει αγωνιστές απέναντι στην εκδικητικότητα του κρατικού μηχανισμού και γι’ αυτό η επιλογή της μάχης πρέπει να τύχει στήριξης». Για τη Μασόβκα, «ο εύκολος δρόμος θα ήταν η σιωπή μας, αλλά ακολουθούμε μια δύσβατη διαδρομή σε δύο διαφορετικές κατευθύνσεις: η πρώτη είναι η δυσκολία που προκαλεί στους ίδιους τους εξουσιαστές να εξαναγκάζονται, εμμέσως μεν, να είναι υπόλογοι στους δικούς τους κανόνες. Η δεύτερη είναι το στοίχημα της συνέλευσης, να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε αυτά που από το δικό μας μετερίζι φαίνονται αυτονόητα». Με τα ξύλινα εργαλεία των σκλάβων στα βαμβακοχώραφα απέναντι στα επικίνδυνα μεταλλικά εργαλεία των επιτηρητών τους παρομοίασε τη μήνυση ο Αρης Παπαζαχαρουδάκης.
Πλέον η διερεύνηση της υπόθεσης μετακυλίεται στη Δικαιοσύνη και η Ιωάννα Κούρτοβικ συμπεριέλαβε το δικαστικό σώμα στους τρεις πολύ ισχυρούς πυλώνες προστασίας και κατοχύρωσης της αστυνομικής αυθαιρεσίας. «Δικαστές και εισαγγελείς στη συντριπτική τους πλειοψηφία αντιμετωπίζουν τους αστυνομικούς ως περιβεβλημένους με ένα τεκμήριο αξιοπιστίας, το οποίο μοιάζει αμάχητο», σημείωσε.
Ανέφερε ότι οι άλλοι δύο πυλώνες είναι «οι πειθαρχικές διαδικασίες συγκάλυψης της ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που υπερασπίζεται φανατικά τους άνδρες του». Για τον Κώστα Παπαδάκη «η μήνυση θα έχει πολύ μεγάλη δυσκολία να οδηγήσει στην καταδίκη των υπαιτίων, αλλά έχει ένα ευρύτερο καθήκον: τη συλλογική ανάδειξη όλων των περιπτώσεων που έχουν αντιμετωπίσει κακοποίηση και βασανιστήρια και να δημιουργήσει ένα κίνημα σαν το MeToo».
Την παλιά κινέζικη παροιμία «Ταξίδι που πάει χίλια μίλια αρχίζει με ένα πρώτο βήμα» θύμισε ο αγωνιστής Αλκης Ρήγος. «Το πρώτο βήμα είναι αυτή η εκδήλωση. Απέναντι στα πολλαπλασιαζόμενα φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας, η επώνυμη αντίσταση είναι και πάλι αναγκαία. Δεν θα βάλουμε εμείς κουκούλες· κουκούλες φοράνε οι μπάτσοι. Με το όνομά μας, την ιδιότητά μας, την ίδια μας τη ζωή, βήμα το βήμα, αλλάζουμε τον κόσμο», σημείωσε.
ΕΦΣΥΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου