Ενίσχυση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην Λιβύη.
Και ενώ Υποστράτηγος της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής (JMC) δήλωνε χθες ότι η κατάσταση είναι «στάσιμη» και ότι οι μισθοφόροι και οι ξένοι μαχητές που βρίσκονται στη Λιβύη δεν αποχωρούν, φαίνεται πως η Τουρκία ενισχύει την παρουσία τους ως βασικό μηχανισμό άσκησης της ιμπεριαλιστικής της πολιτικής, με την αποστολή νέων στρατευμάτων παρά τις δεσμεύσεις του Προέδρου Ερντογάν στον Γάλλο ομόλογό του Μακρόν περί απομάκρυνσής τους.
Με το χρόνο να μετράει αντίστροφα για τη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη, νέες πληροφορίες από έκθεση του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Syrian Observatory for Human Rights) αποκαλύπτουν ότι νέες δυνάμεις ξένων μισθοφόρων, που υποστηρίζονται από την Άγκυρα, κατέφτασαν στη Λιβύη.
Κι ενώ προηγούμενες αναφορές έκαναν λόγο για επαναπατρισμό περίπου 140 Σύριων μισθοφόρων στη χώρα τους, φαίνεται πως αυτή η κίνηση δεν έγινε στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας για την απόσυρση ξένων μαχητών, αλλά αντιθέτως έγινε με στόχο την αντικατάστασή τους από «φρέσκα« στρατεύματα.
Η έκθεση «φωτιά» και οι δηλώσεις Λίβυου Υποστράτηγου
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να σημειώνει ότι η τουρκική κυβέρνηση έστειλε περισσότερους από 200 μαχητές στη Λιβύη, τονίζοντας παράλληλα ότι παραμένουν σημαντικά προβλήματα, όπως η δυσαρέσκεια αρκετών μισθοφόρων που είναι απλήρωτοι και επιθυμούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, με κάποιους να επιχειρούν να διαφύγουν στην Ευρώπη.
Αξίζει στο σημείο αυτό να ληφθεί υπόφη ότι προχθές, ο Υποστράτηγος Al-Tamimi, ο οποίος είναι μέλος της συγκεκριμένης Επιτροπής, αποκάλυψε ότι οι διαβουλεύσεις και οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την εξέταση και την λήψη αποφάσεων αναφορικά με το ζήτημα των μαχητών και των μισθοφόρων βρίσκονται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο, τονίζοντας πως δεν έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος ως προς την εφαμοργή των διατάξεων που συμφωνήθηκαν πριν από οκτώ περίπου μήνες στη συμφωνία εκεχειρίας που επετεύχθη στη Γενεύη.
Επίσης υπογράμμισε ότι ενώ υπάρχει συναίνεση μεταξύ των Αξιωματικών της Μικτή Στρατιωτική Επιτροπής της Λιβύης για την απομάκρυνση των μισθοφόρων και των ξένων δυνάμεων από την επικράτεια της χώρας, εντούτοις δεν έχουν προχωρήσει οι απαιτούμενες ενέργειες για την υλοποίηση του στόχου, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «στάσιμη».
Οι δεσμεύσεις του Ερντογάν και οι αριθμοί
Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι οι δεσμεύσεις του Ερντογάν στον Μακρόν, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού ο Γάλλος Πρόεδρος, μετά τη συνάντηση τους στη Σύνοδο Κορυφής του NATO, δήλωσε ότι: «Συμφωνήσαμε να εργαστούμε για την απόσυρση (των ξένων μισθοφόρων). Όμως αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς τους δύο. Αλλά μπορώ να σας πω ότι ο πρόεδρος Ερντογάν επιβεβαίωσε στη συνάντησή μας την επιθυμία του να αποχωρήσουν από το λιβυκό έδαφος, όσο το δυνατόν συντομότερα, οι ξένοι μισθοφόροι, οι ξένοι μαχητές».
Ο αριθμός των Σύριων μισθοφόρων που στάλθηκαν στη Λιβύη από την Τουρκία εκτιμάται σε 18.000, συμπεριλαμβανομένων 350 μαχητών κάτω των 18 ετών. Η πλειοψηφία αυτών των παιδιών στρατιωτών εντάσσεται στην πολιτοφυλακή «Σουλτάν Μουράτ», οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τις προσωπικές τους δυσκολίες για να τους στρατολογήσουν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, Π\περίπου 10.750 μισθοφόροι εκτιμάται ότι επέστρεψαν στη Συρία μετά το τέλος των συμβάσεών τους. Ο αριθμός των τζιχαντιστών που πιστεύεται ότι έχουν φτάσει ανάμεσά τους είναι 10.000 μαχητές, εκ των οποίων 2.500 ήταν υπήκοοι Τυνησίας.
Πηγή: Libya Review / Φωτογραφία αρχείου
onalert.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου