Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

ΥΠΕΘΑ: Παραδοχή ότι έστειλε φαντάρους στον ΕΦΚΑ για να βγάλουν… συντάξεις με χουντικό νόμο!

▸Από τον περασμένο Απρίλιο οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία έχουν καταγγείλει ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αντί να προβούν σε μαζικές προσλήψεις ώστε να επιταχυνθεί σε βάθος χρόνου το έργο της απονομής συντάξεων στους δικαιούχους απόμαχους της δουλειάς που είναι στα όρια της επιβίωσης αναμένοντας τις συντάξεις τους, αυτοί προβαίνουν σε… γιατροσόφια, εμπλοκή ιδιωτών, πρόσληψη συμβασιούχων, ενώ επιστρατεύτηκαν κυριολεκτικά και φαντάροι!

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης με θέμα «Αντί να ενισχύσετε τον ΕΦΚΑ με προσωπικό, επιστρατεύετε…στρατευμένους», το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), παραδέχτηκε το γεγονός λέγοντας ότι «η εργασία τους στον ΕΦΚΑ, συνίσταται στην αναζήτηση δικαιολογητικών και στη συσχέτισή τους με τις προς έκδοση συντάξεις, στον έλεγχο των μεταβολών σύμφωνα με τα φυσικά παραστατικά, στην πρωτοκόλληση – ταξινόμηση σε φυσικούς και ηλεκτρονικούς φακέλους των αιτήσεων λήψης σύνταξης και της λοιπής συνταξιοδοτικής αλληλογραφίας, στην αρχειοθέτηση εκτυπωτικών εκδοθέντων συντάξεων και στην καταχώρηση δεδομένων προκειμένου στη συνέχεια η εκτέλεση έκδοσης της σύνταξης να ενεργηθεί από υπάλληλο της οργανικής δύναμης του e- ΕΦΚΑ.»

Σε αυτή την αποστολή υπέρ της… πατρίδας επιστρατεύτηκαν 24 φαντάροι, όπως παραδέχτηκε το ΥΠΕΘΑ και μάλιστα με χουντικό νόμο του 1970!

Η κυβέρνηση αρνείται τους μαζικούς μόνιμους διορισμούς στην υγεία, την εκπαίδευση, τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά σπεύδει ταχέως να προσλάβει μπάτσους για τα πανεπιστήμια….
Ακολουθεί η απάντηση του ΥΠΕΘΑ

Η διάθεση του προσωπικού, στον e-ΕΦΚΑ, διενεργήθηκε στο πλαίσιο των διατάξεων των παραγράφων 1 και 4 του άρθρου 55 του Ν.Δ.721/1970 και σκοπό έχει την παροχή συνδρομής, για ορισμένο χρόνο, προκειμένου να διεκπεραιωθεί το σύνολο των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων.

Με τις άνω διατάξεις καθορίζεται ότι, οι Μονάδες και Υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων μπορούν να διαθέτουν σε τρίτους υπηρεσίες για συγκεκριμένους σκοπούς, μεταξύ των οποίων και για έργα ή σκοπούς κοινής ωφέλειας. Η δυνατότητα δωρεάν παροχής υπηρεσιών για κοινωφελείς σκοπούς, γίνεται με απόφαση του Υπουργού ή του οργάνου στο οποίο έχει μεταβιβασθεί η σχετική αρμοδιότητα.

Εν προκειμένω, και σε επίπεδο της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΘΑ, η σχετική διάθεση πραγματοποιήθηκε με διοικητικό έγγραφο του Γενικού Διευθυντή του ΥΠΕΘΑ/ΓΔΟΣΥ, στον οποίο έχει μεταβιβασθεί η σχετική αρμοδιότητα, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο Παράρτημα «Β» της εν ισχύ Απόφασης Υφυπουργών Εθνικής Άμυνας, υπό στοιχεία Φ.800/133/134893/Σ.3323/19 Νοε 07 (Β ́ 2300).

Ως Κοινωφελής σκοπός, σύμφωνα με την κατ’ άρθρο ερμηνεία του Αστικού Κώδικα είναι κάθε κρατικός, φιλανθρωπικός και γενικά κάθε σκοπός που είναι επωφελής για το κοινό, ολικά ή μερικά. Το κριτήριο χαρακτηρισμού ενός σκοπού ως κοινωφελούς, πρέπει να αναζητηθεί κυρίως στο εάν ο σκοπός αυτός εξυπηρετεί, σε κάποια συγκεκριμένη περίπτωση, όχι ορισμένο κύκλο προσώπων, αλλά το κοινό γενικά, δηλαδή αποβλέπει στην εξυπηρέτηση γενικότερης ανάγκης, γεγονός το οποίο συμβαίνει όταν με την εκπλήρωση του σκοπού παρέχεται ωφελιμότητα, η οποία θεραπεύει ή εξυπηρετεί τις ανάγκες ευρύτερης ομάδας ατόμων, σε τρόπο ώστε η εκπλήρωση του σκοπού να ενδιαφέρει κατ’ εξοχήν αυτό το κοινωνικό σύνολο.

Οι στρατεύσιμοι, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε είκοσι τέσσερις (24), διατέθηκαν από Υπηρεσίες και Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων του λεκανοπεδίου Αττικής. Οι εν λόγω στρατεύσιμοι επελέγησαν με βάση τις γνώσεις τους στα οικονομικά, στη λογιστική και στην πληροφορική.
Η εργασία τους στον ΕΦΚΑ, συνίσταται στην αναζήτηση δικαιολογητικών και στη συσχέτισή τους με τις προς έκδοση συντάξεις, στον έλεγχο των μεταβολών σύμφωνα με τα φυσικά παραστατικά, στην πρωτοκόλληση – ταξινόμηση σε φυσικούς και ηλεκτρονικούς φακέλους των αιτήσεων λήψης σύνταξης και της λοιπής συνταξιοδοτικής αλληλογραφίας, στην αρχειοθέτηση εκτυπωτικών εκδοθέντων συντάξεων και στην καταχώρηση δεδομένων προκειμένου στη συνέχεια η εκτέλεση έκδοσης της σύνταξης να ενεργηθεί από υπάλληλο της οργανικής δύναμης του e- ΕΦΚΑ.

Σε κάθε περίπτωση, σας γνωρίζουμε ότι διαπιστώθηκε ότι κατά το χρονικό διάστημα ενασχόλησης του ως άνω προσωπικού στο συγκεκριμένο αντικείμενο εκκαθαρίστηκε το 80% των εκκρεμών υποθέσεων μετατροπής προκαταβολών συντάξεων σε οριστικές, ενώ το σύνολό τους αναμένεται να εκκαθαριστεί εντός των προσεχών ημερών.

Περαιτέρω, θα διεκπεραιωθεί το σύνολο των εκκρεμών υποθέσεων, που αφορά κυρίως στην εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, απασχόληση συνταξιούχων και τροποιητικές συνταξιοδοτικές αποφάσεις λόγω επανακατατάξεων, παράλληλα με τη διεκπεραίωση των τρεχουσών και νεοεισερχομένων αιτημάτων.

Τέλος σας γνωρίζουμε ότι, με δεδομένο την μέχρι σήμερα εξαιρετική συνεργασία μεταξύ ΥΠΕΘΑ και ΕΦΚΑ, η οποία παράλληλα διέπεται από πνεύμα αμφίπλευρης προσαρμοστικότητας, και με δεδομένο ότι έχει αποδώσει τα μέγιστα προς όφελος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, εγκρίθηκε η παραμονή του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων μέχρι την 31η Οκτωβρίου τρέχοντος έτους, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο που προαναφέρθηκε.
Κατά τα λοιπά αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Απάντηση ΥΠΕΘΑ Σε Ερώτηση Για Φανταρους

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου