Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

Κίνα – Αφγανιστάν: Επενδυτικό σχέδιο 62 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το πρόγραμμα «Belt and Road»


Φώτο Αρχείου / Γερμανικά – Νατοϊκά στρατεύματα στο MAZAR-E-SHARIF, Αφγανιστάν / Πηγή: Petty Officer First Class Ryan Tabios, ISAF HQ Public Affairs
Η Κίνα προετοιμάζεται να καλύψει το κενό που άφησε η πρόωρη στρατιωτική έξοδος του Μπάιντεν από το Αφγανιστάν με επενδυτικό σχέδιο 62 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το πρόγραμμα «Belt and Road». Ενώ τα αμερικανικά στρατεύματα έφυγαν από την κύρια στρατιωτική τους βάση στο Αφγανιστάν την Παρασκευή, η Κίνα ετοιμάζεται ήδη να εισέλθει στη χώρα που έχει υποστεί πόλεμο για να καλύψει το κενό που άφησαν τα στρατεύματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Αυτά δημοσιεύουν βρετανικές εφημερίδες που έχουν ταχθεί κατά της αποχώρησης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν. Η κινδυνολογία του τύπου δεν βλέπει με καλό μάτι την αναδιάταξη των στρατευμάτων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και την Ασία που ξεκίνησε η Προεδρία Τραμπ και συνεχίζεται με ζήλο στην εποχή Μπάϊντεν. Ας δούμε τις σημερινές «αποκαλύψεις»:
Belt and Road: Δάνεια και έργα για τη διευκόλυνση της τροφοδοσίας και των εξαγωγών της Κίνας

Οι αρχές στην Καμπούλ εξετάζουν το ενδεχόμενο επέκτασης 62 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον οικονομικό διάδρομο Κίνας – Πακιστάν (CPEC) ως μέρος της πρωτοβουλίας ζώνης και δρόμου της Κίνας (BRI). Ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2013 από τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping. Γράφτηκε στο κινεζικό σύνταγμα το 2017. Τιμολογείται από αξιωματούχους του Πεκίνου ως ένα παγκόσμιο ταμείο ανάπτυξης υποδομών που στοχεύει στην καλύτερη σύνδεση της Κίνας με τον υπόλοιπο κόσμο.

Με στόχο να ολοκληρωθεί έως το 2049, η Κίνα προσφέρει τεράστια δάνεια σε χώρες προκειμένου να τις στηρίξει στη δημιουργία καλύτερων υποδομών, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής νέων αυτοκινητοδρόμων, σιδηροδρόμων και ενεργειακών αγωγών μεταξύ Πακιστάν και Κίνας, στο Αφγανιστάν.

Ένα έργο που συζητείται είναι η κατασκευή ενός μεγάλου δρόμου μεταξύ του Αφγανιστάν και της βορειοδυτικής πακιστανικής πόλης Πεσαβάρ. «Γίνεται συζήτηση για έναν αυτοκινητόδρομο Πεσαβάρ-Καμπούλ μεταξύ των αρχών της Καμπούλ και του Πεκίνου», ανέφερε πηγή στο Daily Beast. «Η οδική σύνδεση της Καμπούλ με το Πεσαβάρ σημαίνει την επίσημη ένταξη του CPEC στο Αφγανιστάν».

Η Κίνα προσπαθούσε να επεκτείνει το BRI της στο Αφγανιστάν για τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά με τις ΗΠΑ που συμμετείχαν τόσο πολύ στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν, η Καμπούλ δίστασε να εγκρίνει οποιεσδήποτε συμφωνίες που φοβούνται ότι θα αναστατωθούν στην Ουάσινγκτον. Αλλά τώρα που τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν εγκαταλείψει την Bagram Airbase, η Κίνα θα γίνει αποδεκτή με ανοιχτές αγκάλες.
Φώτο Αρχείου / Καμπούλ, Αφγανιστάν – Τελετή αποφοίτησης αξιωματικών του Αφγανικού Στρατού που εκπαιδεύτηκαν από τις Τουρκικές Δυνάμεις του Στρατού – 2010 / Πηγή: U.S. Air Force photo/Staff Sgt. Laura R. McFarlane

«Υπήρξε συνεχής δέσμευση μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Κινέζων τα τελευταία χρόνια… [αλλά] που έκανε τις ΗΠΑ ύποπτες για την κυβέρνηση του προέδρου Ashraf Ghani», ανέφερε μια πηγή στο Beast. «Ο Γκάνι χρειάζεται έναν σύμμαχο με πόρους, επιρροή και ικανότητα να παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στην κυβέρνησή του». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ζάο Λιτζιάν επιβεβαίωσε τον περασμένο μήνα ότι η Κίνα είχε συζητήσεις με τρίτα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του Αφγανιστάν. Η Κίνα ελπίζει ότι μέσω της στρατηγικής της BRI μπορεί να συνδέσει την Ασία με την Αφρική και την Ευρώπη μέσω χερσαίων και θαλάσσιων δικτύων που θα εκτείνονται σε 60 χώρες.

Η στρατηγική θα ενίσχυε την επιρροή της Κίνας σε όλο τον κόσμο με εκτιμώμενη αξία 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Αφγανιστάν θα μπορούσε να δώσει στην Κίνα μια στρατηγική βάση στην περιοχή για το εμπόριο με τη χώρα που λειτουργεί ως κεντρικός κόμβος που συνδέει τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και την Ευρώπη. «Σίγουρα, η επένδυση που θα εγχυθεί στην οικονομία θα απασχολεί πολλούς ανθρώπους… και ελλείψει άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων οι άνθρωποι μπορεί να το καλωσορίσουν. Όμως το πολιτικό τοπίο στο Αφγανιστάν είναι διχασμένο και θα υπάρχουν μερικοί εθνοτικοί ηγέτες που θα αντιταχθούν στο BRI, όχι επειδή βλέπουν μειονεκτήματα, αλλά επειδή εξωτερικοί παράγοντες θέλουν να το σταματήσουν» σύμφωνα με την πηγή στο Beast.
Ευκαιρία η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων των ΗΠΑ από Αφγανιστάν

Η αποχώρηση της Αμερικής από τη χώρα θα έδινε πρόσθετη ώθηση στο Πεκίνο να ξαναρχίσει συνομιλίες σχετικά με την ιδέα να ενταχθεί η Καμπούλ στο BRI. «Η αποχώρηση της Ουάσινγκτον από το Αφγανιστάν δίνει στο Πεκίνο μια στρατηγική ευκαιρία», δήλωσε ο Μάικλ Κούγκελμαν, εμπειρογνώμονας σε θέματα Νοτίου Ασίας στο Beast. «Θα υπάρχει σίγουρα κενό για να το γεμίσει, αλλά δεν πρέπει να υπερεκτιμούμε την ικανότητα της Κίνας να την γεμίσει. Καθώς η κατάσταση ασφάλειας του Αφγανιστάν είναι βέβαιο ότι θα ξεπεράσει τον έλεγχο, υπάρχουν μόνο τόσα πολλά που μπορεί να κάνει η Κίνα για να εμβαθύνει το αποτύπωμά της.
Ταλιμπάν: Κλειδί οι διαπραγματεύσεις
Φώτο Αρχείου / (2/2/1983) Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν σε συνάντηση με τους Ταλιμπάν στο Λευκό Οίκο / Πηγή: WIKIPEDIA

Θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν η Κίνα καταλήξει σε συμφωνία με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι θα δουν την επιρροή της να συνεχίσει να αυξάνεται είτε κατέχει εξουσία είτε όχι. Εάν οι Ταλιμπάν είναι εντάξει με την Κίνα να κατασκευάσει υποδομές και άλλα έργα στο Αφγανιστάν, το Πεκίνο θα είναι πολύ καλύτερο. ” «Η Κίνα θα μπορούσε να φέρει τους Ταλιμπάν στο BRI. Οι αντάρτες δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν αναπτυξιακά έργα εάν εξυπηρετούν εθνικά συμφέροντα του Αφγανιστάν », πρότεινε ο Κούγκελμαν.

Το πρόγραμμα Belt and Road της Κίνας εξαρτάται πραγματικά από μια διαρκή ειρήνη σε μια παραδοσιακή από τις πιο ασταθείς περιοχές του πλανήτη. Το Πεκίνο υποτίθεται ότι έχει ήδη προσφέρει έργα υποδομής και ενέργειας αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στους Ταλιμπάν ως αντάλλαγμα για την ειρήνη στο Αφγανιστάν. «Οι Ταλιμπάν δεν είναι η μόνη πρόκληση που πρέπει να ξεπεραστεί», σημείωσε ο Kugelman. «Υπάρχουν πολλές πηγές βίας, τόσο κατά του κράτους όσο και υπέρ του κράτους, στο Αφγανιστάν. Επομένως, η Κίνα θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικά ανασφαλές περιβάλλον, ακόμη και αν αποκτήσει συμμετοχή των Ταλιμπάν για τα έργα της ».

Με πληροφορίες απο dailymail.co.uk

ΠΗΓΗ ALT.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου