Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ: Επτά καταδρομείς εκτέλεσαν οι Ακροδεξιοί Πραξικοπηματίες!

Επτά καταδρομείς εκτελέστηκαν επειδή δεν έλαβαν μέρος στο πραξικόπημα-ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΤΗΣ «ΧΑΡΑΥΓΗΣ»
47 χρόνια μετά το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, νέες πληροφορίες επιβεβαιώνουν τα εγκλήματα των πραξικοπηματιών…
Ο Αδάμος Κωνσταντίνου δικαιώθηκε, έφτασε η ώρα και για τους υπόλοιπους; 
Νέα στοιχεία για τον λοχία των καταδρομέων Ιωάννη Ιωάννου από το Πελέντρι
Του Μιχάλη Μιχαήλ
47 χρόνια μετά το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, νέες πληροφορίες έρχονται στο φως από τη δημοσιογραφική έρευνα.

47 χρόνια μετά και οι έρευνες συνεχίζονται αποκαλύπτοντας ότι τις τραγικές εκείνες μέρες εκτελέστηκαν έξι ή επτά άνδρες των Δυνάμεων Καταδρομών, οι οποίοι αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στο πραξικόπημα.

Από την έρευνα προκύπτει ότι ο λοχίας των καταδρομών Ιωάννης Ιωάννου από το Πελέντρι, του οποίου το μνημόσυνο τελείται σήμερα στην κοινότητά του, δεν σκοτώθηκε κατά την επίθεση της 31ης Μοίρας Καταδρομών στην περιοχή ΡΙΚ, αλλά κατά πάσα πιθανότητα εκτελέστηκε-δολοφονήθηκε λόγω της άρνησής του να λάβει μέρος στο πραξικόπημα.

Η νέα περίπτωση που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «Χαραυγή» επιβεβαιώνει ότι ανάμεσα στους 22 καταδρομείς που τάφηκαν στον ομαδικό τάφο υπήρξαν και καταδρομείς που εκτελέστηκαν λόγω άρνησης συμμετοχής τους στο πραξικόπημα.

Η έρευνα ξεκίνησε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο από τέσσερις εξ Ελλάδος δημοσιογράφους, οι οποίοι ξεκίνησαν να ερευνούν εκ νέου πτυχές του πραξικοπήματος. Ένας εξ αυτών είναι και ο Χρήστος Ε. Κουζούλης, ο οποίος μας βοήθησε στην αποκάλυψη των στοιχείων που θα ακολουθήσουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα στοιχεία τα οποία θα αναρτηθούν και σε υπό κατασκευή ιστοσελίδα και την οποία θα γνωστοποιήσουμε.

Η πεποίθηση των ερευνητών ότι δολοφονήθηκαν και άλλοι καταδρομείς επιβεβαιώνεται από το βιβλίο του Ελευθέριου Σταμάτη, «Κύριοι, πάτε για ύπνο». Ο Ελευθέριος Σταμάτης υπηρετούσε ως λοχαγός της 31ης Μοίρας Καταδρομών στην Κύπρο κατά την περίοδο 1973-1974, ενώ αποστρατεύτηκε στις 2 Μαΐου 2000, λαμβάνοντας τον τίτλο του επιτίμου διοικητού 1ης Στρατιάς.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι εκτός από την περίπτωση του καταδρομέα Σωτήρη Αδάμου Κωνσταντίνου υπήρξαν και άλλοι καταδρομείς που αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στο πραξικόπημα και εκτελέστηκαν.
Ο Αδάμος Κωνσταντίνου δικαιώθηκε, έφτασε η ώρα και για τους υπόλοιπους; 
Νέα στοιχεία για τον λοχία των καταδρομέων Ιωάννη Ιωάννου από το Πελέντρι
Ο Αδάμος Κωνσταντίνου δεν ήταν ούτε ο πρώτος ούτε ο μόνος

Η συμμετοχή της 31ης Μοίρας Καταδρομών στο πραξικόπημα καταγράφεται και στην ιστοσελίδα του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων: 
«Το πρωινό της 15ης Ιουλίου 1974, ο τότε Διοικητής Καταδρομών Σχης Κωνσταντίνος Κομπόκης έδινε τη διαταγή στο στρατόπεδο της Αθαλάσσας, ο 13ος Λόχος Κρούσεως να επιτεθεί εναντίον του Προεδρικού Μεγάρου, ο 11ος Λόχος Κρούσεως και ο Λόχος Υποστηρίξεως εναντίον του ΡΙΚ, του Εφεδρικού και του Αρχηγείου Αστυνομίας».

Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, οι 22 καταδρομείς θάφτηκαν σε κοινό τάφο στο Κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία.

Ανάμεσά τους ήταν και ο Σωτήρης Αδάμου Κωνσταντίνου, ο οποίος για περισσότερες από τρεις δεκαετίες θεωρείτο πραξικοπηματίας, αλλά χάρη στην επιμονή της οικογένειάς του έγινε εκταφή και τελικά δικαιώθηκε, αφού αναγνωρίστηκε επίσημα πλέον ότι ο Σωτήρης εκτελέστηκε πισώπλατα και άνανδρα από τους πραξικοπηματίες.
1. Ο τότε λοχαγός των καταδρομών Ελευθέριος Σταμάτης, ο οποίος γράφει στο βιβλίο του για κάποιους οπλίτες που ήταν αντίθετοι στο πραξικόπημα και ίσως να έπεσαν από τα φονικά πυρά φίλων ή συγγενών τους.

Ο Γιαννάκης Ιωάννου
Σειρά τώρα παίρνει ο Γιαννάκης Ιωάννου από το Πελέντρι.

Στην πορεία των ερευνών που γίνονται βρέθηκαν οπλίτες και αξιωματικοί της εποχής και από τις 3 Μοίρες Καταδρομών, οι οποίοι μίλησαν για τα γεγονότα. Οι φήμες για εκτελέσεις καταδρομέων είχαν κυκλοφορήσει από τις πρώτες μέρες μετά το πραξικόπημα.

Η πρώτη επίσημη παραδοχή στελέχους της Ε.Φ. ήταν στο δικαστήριο στην Αθήνα το 1976, όταν κατά τη διάρκεια της δίκης του ο Καραχάλιος (που φέρεται να είχε πυροβολήσει τον λοχαγό Ερμή Χριστοδούλου στα πόδια) παραδέχθηκε ότι τις πρώτες απώλειες τις είχαν πριν βγουν από τα στρατόπεδα. Αργότερα ήρθε ο Ελευθέριος Σταμάτης να επιβεβαιώσει το γεγονός στο προαναφερθέν βιβλίο του. Συγκεκριμένα στη σελ. 63 γράφει ανάμεσα σ’ άλλα: «Και ποιον να μη θυμηθείς από τους αδικοχαμένους νεκρούς της Μοίρας, ορισμένοι από τους οποίους ίσως να είχαν αντίθετη άποψη ως προς τη σκοπιμότητα του εγχειρήματος, ορισμένοι από τους οποίους ίσως να έπεσαν από τα φονικά πυρά φίλων ή συγγενών τους…»

Με άλλα λόγια υπάρχει και εδώ μια δεύτερη επιβεβαίωση.

Ξύλο και εκτελέσεις

Όπως αποδεικνύεται από τα ευρήματα, ο Ιωάννου ήταν ενάντια στο πραξικόπημα και αρνήθηκε να λάβει μέρος. Σύμφωνα με μαρτυρίες, εκείνο το πρωί ξυλοκοπήθηκαν όσοι στρατιώτες είχαν αντιρρήσεις να λάβουν μέρος στο πραξικόπημα. Ο λοχίας Ιωάννου ήταν από τους πρωτοστάτες και προσπάθησε να βοηθήσει στρατιώτες να μην υποστούν ξυλοδαρμό. Σημειώνεται ότι οι πληροφορίες που δόθηκαν τόσο για την περίπτωση του Ιωάννου όσο και για άλλες περιπτώσεις των 6 είναι αξιόπιστες. Ο Ιωάννου ίσως να εκτελέστηκε και για το ότι πρωτοστάτησε στην προσπάθεια αποτροπής των ξυλοδαρμών.

Από το επίσημο πόρισμα (ημ. 2/6/2020) για τις συνθήκες θανάτου του Ιωάννου (σελ. 4) προκύπτει ότι από την εκταφή που έγινε το 2014 «ο σκελετός είναι πρακτικώς ακέραιος και, κατά συνέπεια, τα συμπεράσματα από την εξέτασή του ιδιαιτέρως αξιολογήσιμα».

Στο πόρισμα αναφέρεται ότι ο ερευνών λειτουργός εντόπισε σοβαρές αντιφάσεις των μαρτύρων αναφορικά με τις συνθήκες θανάτου του Ιωάννου (σελ. 7).

Τραύμα στο κεφάλι

Αναφορικά με την αιτία θανάτου το πόρισμα αναφέρει ότι ο Ιωάννου έχει βληθεί με μία βολίδα στρατιωτικού πυροβόλου όπλου «με μεγάλη βλητική ισχύ». Όπως προκύπτει και από τα ευρήματα της δικαστικής ανθρωπολογικής εξέτασης, το άτομο έχει βληθεί από μπροστά και μάλιστα από επίπεδο υψηλότερο αυτού στο οποίο ευρίσκετο κατά τη στιγμή του πυροβολισμού…» (σελ. 4, 5).

Με βάση αυτή την αναφορά και με δεδομένο ότι η είσοδος και η έξοδος του βλήματος έχει μία ελαφρά κλίση από πάνω προς τα κάτω, εικάζεται ότι πιθανότατα να τον ανάγκασαν να γονατίσει πριν τον εκτελέσουν. Οι μαρτυρίες, μάλιστα λένε ότι τον είχαν δέσει πισθάγκωνα.

Είναι επίσης σημαντικό ότι στα συμπεράσματα του πορίσματος αναφέρεται ότι (σελ. 8, σημ.2) έχασε τη ζωή του κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και ότι δεν υπήρξαν αξιόπιστες μαρτυρίες για το θάνατό του.

Στο σημείο 3 αναφέρεται ότι η ημερομηνία του θανάτου του (15 Ιουλίου) τεκμηριώνεται από την καταχώριση στο βιβλίο των Πρώτων Βοηθειών Λευκωσίας, «όπου καταγράφεται ότι μεταφέρθηκε νεκρός στις 15 Ιουλίου 1974, μαζί με ακόμα έναν άγνωστο νεκρό στρατιώτη 20 χρονών».

Και παρ’ όλο που τα στοιχεία του είχαν καταχωρηθεί στα αρχεία των Πρώτων Βοηθειών, τάφηκε την επομένη ως άγνωστος.
2. Ο λοχίας ιωάννης ιωάννου αρνήθηκε να λάβει μέρος στο πραξικόπημα και κατά πάσα πιθανότητα εκτελέστηκε.

Δεν τεκμηριώνεται συμμετοχή στο πραξικόπημα

Τέλος, το τελευταίο σημείο του πορίσματος (αρ.12) αναφέρει ότι η ολότητα των ευρημάτων και η αξιολόγησή τους «δεν τεκμηριώνουν ούτε και οδηγούν σε ασφαλές συμπέρασμα ότι ο θάνατος του Λοχία Κ.Δ. Ιωάννου Ιωάννη του Παντελή προήλθε ή οφείλεται από την ενεργή και εκούσια συμμετοχή σε πραξικοπηματικές ενέργειες στις 15.7.1974, στην περιοχή ΡΙΚ – αστυνομικές κατοικίες – αποθήκες ιματισμού Αστυνομίας – στρατοπέδου Εφεδρικού, για ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

https://dialogos.com.cy/epta-katadromeis-ektelestikan-epeidi-den-elavan-meros-sto-praxikopima/?fbclid=IwAR1-StlyGMKUe1irBACNGckJis5RF4R5EDWMaScs3Oybvgg7d5SpG-3Yfmw

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου